Zoete rode wijn

We kennen allemaal wel de zoete witte wijnen, maar wist u dat er ook heerlijke zoete rode wijnen worden gemaakt? Zoete rode wijn is erin verschillende soorten. Van een zoete, fruitige en lichte wijn voor op het terras tot een stevige rode portwijn in combinatie met een plankje vol kaas. De meeste rode wijnen zijn droog van smaak, maar wanneer tijdens de gisting niet alle suikers vergisten ontstaat er een zoete rode wijn. De meeste zoete rode wijn wordt gedronken als dessertwijn. Heerlijk bij een kaasplankje of bij een dessert met chocolade of rood fruit.

zoete rode wijnzoete rode wijnHoe wordt zoete rode wijn gemaakt?

Suikers in druivensap worden omgezet in alcohol en zo onstaat er wijn. Als alle (of bijna alle) suiker door de wijnmaker uit de wijn wordt vergist, dan wordt die wijn als droog beschouwd. Is er nog wat restsuiker over, dan is de wijn zoet. Zoete rode wijnen kunnen op verschillende manieren en van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De twee belangrijkste manieren om zoete rode wijnen te maken zijn ofwel door ze te versterken met neutrale gedistilleerde drank of doordat er zoveel druivensuiker in de wijn zit dat de gisting op natuurlijke wijze stopt. Dit is wanneer het alcoholpercentage de 16 of 17% aantikt. 

zoete rode wijnzoete rode wijn

Zoet of fruitig?

Normaal gesproken zien we zoet als het tegenovergestelde van zuur. In de wijnwereld is zoet echter de tegenhanger van droog. De meeste rode wijnen worden in een droge stijl gemaakt. Deze hebben een lager gehalte aan restsuiker en vaak een hoger tanninegehalte. Dit hogere tanninegehalte geeft een droog gevoel in de mond wat bijdraagt aan het feit dat de wijn als droog wordt omschreven.

Wanneer u een zoete rode wijn zoekt wilt u juist het tegenovergestelde, maar het kan als (beginnend) wijndrinker best lastig zijn om te weten of een rode wijn zoet of droog is. Bij zoete wijnen worden zoet en fruitig vaak door elkaar gehaald. Terwijl de zoetheid van een wijn wordt waargenomen door de smaakpapillen op het puntje van je tong, is de fruitigheid van een wijn grotendeels een aromatische beleving.

Ook tannines zullen de fruitigheid van een wijn temmen. Een wijn die veel tannines bevat (en dus droog van smaak is) drukt de fruitige aroma's enigzins naar de achtergrond. Dat is de reden dat we vaak meer fruit herkennen in wijnen met een laag tanninegehalte. Wijnen met laag tanninegehalte zijn daarnaast ook zoeter omdat ze van nature meer restsuikers bevatten.  

zoete rode wijnzoete rode wijn

Zoet, halfzoet of droog

Wijnen kunnen worden gecategoriseerd als zoet, halfzoet of droog. De hoeveelheid resterend suiker in een wijn zal de mate van zoetheid van de wijn bepalen. Tijdens het gistingsproces worden de natuurlijke suikers in het druivensap omgezet in alcohol. Wanneer de gisting stopt voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol is het alcoholgehalte lager en is de wijn zoeter.

Met dit in gedachte kan de hoeveelheid alcohol in een wijn dus iets vertellen over de zoetheid. Hoe lager het alcoholgehalte, hoe hoger het restsuikergehalte en hoe zoeter de wijn. Hierop bestaan natuurlijk uitzonderingen, maar het is een goede algemene regel. Een portwijn heeft bijvoorbeeld altlijd een hoger alcoholgehalte omdat deze worden versterkt met neutrale gedistilleerde drank. 

zoete rode wijnzoete rode wijn

Bekijk hier onze favorieten

Naar boven