In Noord-Italië, specifieker Veneto, weten ze bij Antica Viti prachtige wijnen te maken. Dat ze daar een passende naam bij hebben uitgekozen zal je vast niet verbazen. Antica Viti staat voor oude wijnstokken in het Italiaans, en is wel zo representatief voor de wijngaarden van dit wijnhuis in de Veneto. Gevangen worden door de pracht en praal die Italië te bieden heeft, doen wij maar als te graag in deze regio wanneer we op vakantie gaan naar het Gardameer, de kust en natuurlijk Venetië.
Dat er grootse wijnen uit de regio komen, is geen geheim. Amarone, broertje Ripasso en ook de dessertwijn Recioto komen uit deze regio. Zonder Recioto had Amarone niet bestaan en Ripasso al helemaal niet. Een wijnboer heeft per toeval ooit het druivensap van de Recioto laten zijn. Twee jaar later waren de suikers volledig uitvergist en bleek dit een verbazingwekkend mooie combinatie, waarna Amarone is ontstaan.
Voor Amarone, en zo ook de Antica viti Amarone della Valpolicella, worden de druiven eerst ingedroogd alvorens hier sap van te maken. Wanneer de druiven vocht verliezen worden deze geconcentreerd en zoet, denk hierbij maar eens aan rozijnen. Er zijn daarom véél meer druiven nodig om een fles wijn te maken, aangezien er minder vocht uit een druif komt. Eenmaal geperst ligt het sap twee jaar op vat, om daarna gebotteld te worden als uitgesproken zwoele wijn: rood fruit, zoete specerijen en hout zullen jouw mond vullen. Terwijl het sap van de Amarone ligt te rijpen, wordt er vers druivensap samengevoegd met het overgebleven most van de Amarone. Dit wordt als het ware opnieuw gepasseerd, waaruit kleine broertje Ripasso ontstaat. Dat de Antica Viti Valpolicella DOC Ripasso een echt broertje is merk je aan de zwoele, rijpe en gestoofde tonen die deze wijn kenmerken.
Er zijn een aantal rode druiven die in Valpolicella, het heuvelachtige gebied bij Verona, een opvallende hoofdrol spelen. De sappige druif corvina is hier niet weg te slaan met zijn smaken van kers en amandel. Stevige zuren en milde tannines kenmerken deze druif. Maar net als in het theater, zijn er druiven die natuurlijk de kracht van de hoofdrolspeler aan kunnen sterken. Rondinella is zo’n druif die de corvina naar een hoger niveau tilt en het sap meer body en kleur geeft. De druif molinara geeft ook graag een beentje bij met zijn frisse aroma’s van bosvruchten. Corvinone kan aan de blend worden toegevoegd om de wijn met extra karakter aan te zetten. Jaarlijks wordt gekeken naar de juiste blend afhankelijk van een oogst. Naast zongekuste wijnen weten ze bij Antica Viti ook sublieme witte wijnen te maken. Een frisse en zuivere Lugana, gemaakt van de trebbiano druif, een fruitige Pinot Grigio, en twee prachtige Prosecco’s om elke gelegenheid goed mee te beginnen!