Western Cape is met zijn roodgetinte bergen, glooiende wijngaarden, ruige kliffen en kustgebieden die aan maar liefst twee oceanen grenzen een van de belangrijkste wijngebieden van Zuid-Afrika. Zuid-Afrika telt meer dan 100.000 hectare aan wijngaarden, waarvan zo’n tachtig procent is aangelegd in de meest zuidelijke provincie Western Cape. Het meest beroemde district is Stellenbosch, gevolgd door Paarl, Swartland, Elgin en Constantia.
De Western Cape is bezaaid met spectaculaire bergketens die de Cape Fold gordel vormen. Deze zijn erg belangrijk voor de wijnbouw in de hele regio en dragen bij aan mesoklimaten die ideaal zijn voor de productie van uitzonderlijke wijnen. Ook de omliggende oceanen spelen een grote rol in het klimaat van Western Cape. De koele stroming van de Atlantische Oceaan en de warme stroming van de Indische oceaan ontmoeten elkaar in het gebied bij Cape point. De winden die vanuit het zuidoosten het land in waaien - ook wel Cape Doctor genoemd - brengen verfrissing in de wijngaarden en houden ziektes op afstand.
De eerste wijngaarden werden geplant toen de eerste Europese kolonisten van Zuid-Afrika in de zeventiende eeuw aankwamen. Simon van der Stel, de tweede gouverneur van de kaap, heeft in 1600 de wijnbouw naar de regio gebracht en het beroemde Constantia opgericht. De Stellenbosch regio is tevens naar hem vernoemd. De opkomst van de wijnindustrie is echter te danken aan de Hugenoten, protestanten die aan het eind van de zeventiende eeuw de religieuze vervolging in het katholieke Frankrijk ontvluchten en met wijnstokken uit hun thuisland in Zuid-Afrika aankwamen.