Rioja in Noord-Spanje is vooral bekend om de naar bessen geurende, op eikenhouten vaten gerijpte wijnen van tempranillo. Tempranillo zorgt voor voor gestructureerde wijnen met veel tannines en vormt vaak de ruggengraat van wijnen uit de Rioja. Het is misschien wel de beste wijnregio van Spanje. Behalve tempranillo worden ook garnacha, graciano en mazuelo (carignan) gebruikt in de rode Rioja-wijnen. De witte wijn in deze regio wordt voornamelijk gemaakt van garnacha blanca, viura en malvasia.
Rioja wijn krijgt zijn kenmerkende geur en smaak deels omdat hij is gerijpt op eikenhout. De rode wijnen hebben tonen van vanille, specerijen en fruit en wanneer de wijn langer gerijpt is, ontwikkelen zich ook toetsen van karamel en cederhout. Witte wijnen zijn helder van kleur en geuren vaak naar wit fruit als peer en perzik. In de mond zijn de wijnen vol van smaak en hebben ze doorgaans een vetje.
Rode rioja’s kunnen het beste worden vergeleken met rode Bordeaux wijnen. Deze Spaanse blends, aangedreven door tempranillo, hebben vergelijkbare trekjes en tannines. De garnacha in de Rioja wijnen fungeert als een verzachtend en fruitig component, vergelijkbaar met de merlot in Bordeaux.
De wijnbouw in Rioja gaat tot in de tijd van de Romeinen terug. Na de Moorse bezetting stond de wijnbouw stil, maar hier kwam een einde aan in de 15e eeuw. Rond 1970 begon er een grote belangstelling voor de Spaanse rioja wijnen te komen. Men begon interesse te tonen vanwege de prijsstijging in Bordeaux, waardoor men op zoek ging naar een alternatief. In deze tijd werd er een nieuw leven in de Rioja wijnen geblazen en is tegenwoordig een Rioja wijn niet meer weg te denken uit onze wijnwereld.
Rioja classificaties
Rioja gebruikt een systeem om haar wijnen te kwalificeren. De classificatie is gebaseerd op de duur van het rijpen van de wijn op een eikenhouten vat en fles.
De streek is zo’n 120 kilometer lang en 40 kilometer breed en grenst aan beide oevers van de Ebro. De wijngaarden van Rioja liggen op 350 tot 650 meter boven de zeespiegel. Bij elkaar gaat het om een wijngaardareaal van circa 65.000 ha. Een vertakking van de Ebro is de Rio Oja, aan deze rivier heeft het gebied haar naam te danken. De wijnstreek is opgedeeld in drie deelgebieden: in het noorden Rioja Alavesa, in het noordwesten de Rioja Alta en in het oosten de Rioja Baja. De Rioja Alavesa en Rioja Alta liggen hoger dan Rioja Baja waardoor zij een relatief minder droog en warm klimaat hebben dan Rioja Baja.
Rioja reserva is heerlijk te combineren met diverse soorten vlees. De wijn heeft aarde en rokerige smaken die goed passen bij chorizo of ibérico ham, maar kan ook erg goed bijeen gegrilde biefstuk. Het past vooral goed bij biefstuk met eenvoudige kruiden en knoflook. Verder is de reserva heerlijk te eten bij bij oude kazen zoals Manchego, Idiazabal of Parmigiano Reggiano. Daarnaast is een jonge Rioja joven erg goed te combineren met een verscheidenheid aan tapas gerechten, zoals patatas bravas, kroketten of gemarineerde olijven. De heldere en jonge Rioja joven wijnen passen daarnaast goed bij pittig eten, zoals pittige kip- of rundvleestaco's of chili con carne. Tenslotte is een Rioja crianza heel lekker bij gegrilde groenten zoals aubergine, courgette en paprika. Benieuwd naar nog meer wijn en spijs tips bekijk deze dan hier op onze wijn en spijs blog.
Wil je ontdekken of wijn uit Rioja écht bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo bent je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de test hier.