Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wijn uit NavarraWijn uit Navarra

Navarra was waarschijnlijk tot voor kort het meest bekend om zijn rosado wijnen, gemaakt van de garnacha druif. Ze behoren zonder twijfel tot de beste van Spanje, maar omdat de vraag naar rosado wijnen niet stijgt, worden steeds meer rode en witte wijnen gemaakt. Ook wordt er meer en meer zoete moscatel geproduceerd.

Meer over wijngebied Navarra

De regio Navarra heeft de laatste jaren erg zijn best gedaan om uit de schaduw te komen van zijn bekendere buurman Rioja, en dit is goed gelukt. Wijnproducenten in deze streek wagen zich aan gedurfde experimenten op allerlei gebieden, van druivencomposities tot gistingstechnologie en rijpingsprocessen, om te zien waartoe hun streek, wijnstokken en druiven in staat zijn.

Navarra ligt ten noorden van La Rioja. Deze twee gebieden worden gescheiden door de rivier de Ebro. Het is een brede strook bergachtig land en heeft hierdoor prefecte beschutte plaatsen voor wijngaarden en de warme zomers zijn relatief koel. De hoofdstad is Pamplona wat vooral bekend is om het feest van San Fermín dat elk jaar op 7 juli gevierd wordt en waarbij stieren in de straten worden losgelaten.

In 1981 heeft de regering de ENEVA (Estación de Viticultura y Enología de Navarra) opgericht. Hier wordt onderzoek gedaan naar de relatie tussen bodem en wijnstok. Alle Spaanse wijnstreken hebben een oenologisch instituut, maar EVENA gaat verder dan gewone oenologie. Het is één van de meest vooruitstrevende en best uitgeruste in heel Europa, met als gevolg dat wijnboeren en -producenten uit heel Europa het instituut te bezoeken om advies in te winnen.

De aangeplante druivenrassen

Garnacha is verreweg de meest aangeplante druif en wordt gebruikt in rode, witte en rosé wijnen. Daarnaast zien we ook veel wijnen gemaakt van de tempranillodruif terug. Dit zijn vooral klassieke houtgerijpte wijnen die na enkele jaren een afgeronde elegantie bereiken. Internationale druiven doen het ook goed in dit koelere hooggelegen land.

Navarra was waarschijnlijk tot voor kort het meest bekend om zijn rosado wijnen, gemaakt van de garnacha druif. Ze behoren zonder twijfel tot de beste van Spanje, maar omdat de vraag naar rosado wijnen niet stijgt, worden steeds meer rode en witte wijnen gemaakt. Ook wordt er meer en meer zoete moscatel geproduceerd.

Naar boven