Catalunya is een van de meest mooiste wijnregio's van Spanje. De wijnbouw in Catalunya heeft zich in korte tijd enorm ontwikkeld – in de laatste jaren was dit het Spaanse wijngebied met de hoogste groei. De bekende bruisende Cava en niet te vergeten de Casa Safra worden ook in deze regio gemaakt.
De streek rond Barcelona is al sinds de Romeinse tijd een belangrijke wijnproducent. Vandaag de dag produceert Catalonië een gevarieerd assortiment aan wijnen. De bekendste daarvan is Cava, sinds 1872 al wordt in de Spaanse wijnstreek Penedès de mousserende wijn Cava geproduceerd. De wijn wordt op dezelfde wijze gemaakt als Champagne, het grote verschil zijn de druivensoorten in de wijn. In tegenstellig tot de Champagne bestaat deze zo goed als volledig wit en dan voornamelijk macabeo, parellada, xarel.lo en chardonnay.
Priorato, of Priorat in het Catalaans, is Catalonië's grote naam van de afgelopen tijd. Dit kleine, ruige gebiedje heeft internationaal opzien gebaard met ongewoon krachtige wijnen van garnacha. Priorat is één van de twee DOC gebieden die Spanje rijk is. De streek Rioja heeft deze status ook. Het klimaat is er droog, zonnig en de vulkanische bodem zorgt voor aromatische druiven met een complexe en kruidige smaak. De bodem waar de druiven op groeien is hét geheim van de Priorat. De wijngaarden bevinden zich op terrassen tot 700 meter hoogte en de druiven kunnen door het ruige terrein alleen handmatig worden geplukt. Hierdoor zijn wijnen uit Priorat vaak erg prijzig. Wijn uit Priorat behoort wereldwijd ook tot het beste wat er is te verkrijgen en moeten minimaal 13,5 procent alcohol bevatten.
Montsant is de benaming van een jong wijngebied. De laatste jaren is de kwaliteit van de wijnen uit dit gebied omhoog geschoten door investeringen in techniek en bereidingswijzen. Montsant is een relatief klein D.O. gebied dat Priorato vrijwel geheel omringt en de potentie heeft om de successen van Priorato tenminste te evenaren.
Terra Alta is gelegen in het meest zuidelijke gedeelte van de binnenlanden van Catalonië. Al meer dan 1000 jaar is de wijnproductie met deze regio verbonden waar een geheel eigen manier van leven heerst door de kleine bevolking. Toen al werden de wijnen van Terra Alta enorm geprezen vanwege de typische karakteristieke smaak. Vandaag de dag is de wijnproductie nog steeds nauw verbonden met Terra Alta. De wijngaarden bevinden zich op een hoogte van 400 meter en staan in natuurlijke terrassen verspreid op kalkhoudende bodems. Er heerst een Mediterraan klimaat met hete zomers, koude winters en weinig regens. Dit is een ideaal klimaat, omdat de zon in de zomer alle kans krijgt waardoor de druiven optimaal kunnen groeien.