De eerste wijnstokken kwamen in 1819 in Northland aan en werden geplant door James Busby. De eerste wijngaard werd vervolgens in 1850 opgericht in door Franse missionarissen. Toch kreeg de wijnbouw pas echt een impuls toen in de twintigste eeuw veel wijn drinkende Europeanen naar Nieuw-Zeeland emigreerden en druivenstokken mee namen om ook daar wijn te kunnen maken.
Vandaag de dag worden er in Nieuw-Zeeland verschillende wijnen gemaakt, waarvan de meest bekende de pittige, grasachtige witte wijnen zijn die in Marlborough van Sauvignon Blanc worden gemaakt. Ook Pinot Noir en Chardonnay hebben een groot aandeel in Nieuw-Zeeland.
De wijnbouw van Nieuw-Zeeland is nog niet heel lang geleden op gang gekomen en Nieuw-Zeeland valt dan ook onder de Nieuwe Wereld. De productie van Nieuw-Zeelandse wijn ligt vrij laag, des te zeldzamer zullen deze wijnen dan ook blijven.
Door de hoge luchtvochtigheid is de wijnbouw in het land er zeker een met een gebruiksaanwijzing. Het ongekende doorzettingsvermogen van de wijnmakers zorgt ervoor dat er toch unieke wijnen van wereldniveau gemaakt worden. Het land is in tweeën gesplitst en bestaat uit een noordereiland en een zuidereiland. Voorheen was de productie op het noordereiland het grootst, maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid en wordt er op het zuidereiland meer wijn gemaakt.
Wijngebied Marlborough ligt op het noordelijkste puntje van het zuidereiland en behoort tot de populairste wijnstreken van het land. De helft van alle Nieuw-Zeelandse wijnen komt uit Marlborough. Het klimaat in de streek is ideaal voor wijndruiven omdat de nachten er fris zijn en de dagen zonnig en warm. Marlborough’s bekendste witte wijn is de Sauvignon Blanc, gemaakt in een expressieve en aromatische stijl. Een wijn die als het ware het glas uit stuift.
Sauvignon Blanc’s uit Marlborough staan bekend om hun aromatische, frisse en levendige kenmerken met toetsen van groen fruit, citrusvruchten (limoen) en een vleugje gras. Naast de Sauvignon Blancs, vallen ook de Nieuw-Zeelandse Chardonnays wereldwijd goed in de smaak. De witte wijnen zijn fris maar in evenwicht, elegant en intens. Naast wijnen van deze twee druiven wordt er ook Pinot Gris, hier en daar wat Riesling én rode wijn gemaakt. Rode wijn uit Nieuw-Zeeland wordt voornamelijk van de Pinot Noir druif gemaakt en is vaak fruitig en perfect om jong te drinken.