Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wijn uit VenetoVeneto

Gemeten naar volume is Veneto de grootste Italiaanse regio voor DOC-wijnen. Uit deze regio komt onder meer de Prosecco en de Amarone. Tien procent van de totalen opbrengst van de Italiaanse wijnopbrengst komt uit Veneto. De wijngaarden liggen vooral op de heuvel tussen Venetië en Verona en ook rond het Gardameer. Door de ligging tussen het Gardameer, de zee en de Alpen is het klimaat overwegend zacht.

Prosecco

Prosecco is afkomstig van de uitlopers van de Alpen ten noorden van Venezia. De Italianen beschouwen het al jaren als de ultieme terras- en aperitiefwijn. Je kunt in iedere bar, op elk uur wel iemand een glaasje zien drinken. Zacht bruisend, bloemig van geur, fris en een tikje zoet van smaak. Deze mousserende wijn mag alleen de benaming Prosecco dragen, als hij gemaakt is in het Prosecco gebied in de regio Veneto. De wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt.

Prosecco werd tot 30 jaar geleden alleen in Veneto, de regio van herkomst, gedronken. Doordat deze mousserende wijn als de perfecte aperitief gezien is de wijn in alle landen enorm in populaireit gestegen. Door de lagere alcoholpercentage zijn frisse karakter is deze wijn makkelijk te drinken en voor ieder moment van de dag geschikt.

Amarone della Valpolicella

Amarone, krachtige en grootse wijn uit de wijngaarden van het Italiaanse Veneto. Een sterk geconcentreerde wijn met volle smaak en na vele jaren met een fluwelen afronding. De smaak van Amarone heeft fruitigheid, rozijnen en wat specerijen. De wijn is afkomstig uit de gelijknamige streek in de heuvels net boven Veneto. De eerste Amarone is nog geen eeuw geleden op de markt gekomen. De Amarone is voortgekomen uit de Recioto, wat na vergisting een volzoete rode wijn is. Amarone della Valpolicella heeft sinds 2009 de classificatie DOCG gekregen, dit is de hoogst haalbare kwaliteitscategorie in Italië.

De Valpolicella Ripasso is het zusje van de Amarone. Deze pas na 1970 ontwikkelde wijn heeft een tweede gisting ondergaan op schillen die gebruikt zijn voor de Amarone. Hierdoor ontstaat een krachtige intense en complexe wijn.

Naar boven