De mooiste wijn uit Italië
Italië is een wijnland bij uitstek. Groot, gevarieerd, maar tegelijkertijd ook onbekend. Maar liefst drieduizend jaar aan Italiaanse wijngeschiedenis zorgt voor prachtige wijnen. Samen met de haast ideale omstandigheden om druiven te verbouwen zorgt dit voor pure klasse wijnen als Barolo, Amarone della Valpolicella en Brunello di Montalcino. Ontdek hier alles wat Italië te bieden heeft op gebied van wijn.
Belangrijkste Italiaanse druiven en wijnen
Eeuwenlang bestond Italië uit onafhankelijke regio’s waarbij elke regio een eigen identiteit kende van taal, keuken en wijnbouw. Dit is terug te zien in de vele wijnstijlen die er te vinden zijn in Italië. In Italië zijn meer dan honderden druivenrassen te vinden. Bekende druiven als Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Pinot Grigio en Pinot Noir kennen we allemaal wel en komen ook wereldwijd voor. Van enkele van die honderden druivenrassen komen sommige alleen lokaal voor. Dit zijn de bekendste:
Nebbiolo
Een van de belangrijkste druiven van Italië is de Nebbiolo. De druif is beroemd geworden door de Barolo-wijnen uit Piemonte en heeft delicate aroma's van kersen, anijs, leer en krachtige tannines. Deze krachtige tannines gaan perfect samen met krachtige gerechten als truffelrissoto, gebraden roodvlees of een goede kaasplank.
Sangiovese
Sangiovese is de meest aangeplante druif van Italië en levert wijnen van wereldformaat zoals Chianti en Brunello di Montalcino. De druif groeit voornamelijk in Toscane en Umbrië en brengt Italiaanse rode wijnen voort met een donkere kleur en aroma's van fruit, zwoele kruiden en specerijen. Door de hoge zuurgraad is Sangiovese heerlijk bij gerechten met tomaat, rode peper en zo ongeveer alles van de grill.
Trebbiano
Trebbiano is een van de meest voorkomende witte wijndruiven van Italië. Omdat wijnen gemaakt van deze druif niet erg uitgesproken zijn wordt de druif vaak gemengd met andere druivenrassen en gebruikt in de productie van brandewijn en balsamicoazijn. Deze Italiaanse witte wijn is heerlijk bij harde Italiaanse kazen, pasta met zeevruchten en gebraden kip.
Nero d’Avola
Nero d’Avola is een van de meest belangrijke rode druiven in Sicilië. Op het eiland worden jaarlijks enorme hoeveelheden Nero d’Avola wijnen geproduceerd en dat al eeuwenlang. Vertaald betekent Nero d’Avola ‘Zwart van Avola’, een verwijzing naar de kenmerkende donkere kleur van de druif. De wijn staat bekend als een volle rode wijn met sterke fruitsmaken die variëren van zwarte kersen tot pruimen. Deze Italiaanse rode wijn smaakt heerlijk bij gerechten met vlees. Denk aan een runderstoofpot, wild vlees en gerechten met zwarte linzen.
Belangrijkste wijnstreken
Italië is verdeeld in twintig wijnbouwgebieden. Omdat het een uitgestrekt land is vind je van noord tot zuid diverse klimaten en bodems. Zo heeft elk wijnbouwgebied zijn eigen wijnstijl. Sommige zijn beroemd omdat ze in grote hoeveelheden worden gemaakt en overal ter wereld te vinden zijn, ander vanwege hun uitstekende kwaliteit. Wij lichten drie regio’s uit.
Veneto
Veneto is het werkpaard van Italië. Hoewel het niet dezelfde bekendheid heeft als Toscane of Piemonte, komt toch zo’n 18% van alle Italiaanse wijn uit Veneto. Dit gevarieerde wijngebied brengt wereldberoemde wijnen voort zoals Amarone della Valpolicella, Valpolicella Ripasso, Valpolicella Classico, Lugana, Soave en natuurlijk de mousserende wijn Prosecco. Kunststeden zijn er ook in overvloed, van Venetië tot Vicenza en van Verona tot Padova, het culturele en architectonische erfgoed van Veneto is verbluffend. Palladiaanse villa’s, middeleeuwse gehuchten en juweeltjes uit de Renaissance maken dit gebied tot een must voor wijnliefhebbers die ook van kunst en architectuur houden.
Piemonte
Piemonte is de thuisbasis van twee van Italië’s beroemdste wijnen: Barolo en Barbaresco. Beide gemaakt van de inheemse Nebbiolodruif. De subregio Lange lijkt haast afkomstig van een ansichtkaart. Denk aan zacht glooiende heuvels bedekt met wijngaarden, onderbroken door kastelen en boerderijen, met de Italiaanse Alpen als achtergrond. Piemonte staat niet alleen bekend om zijn wijnen, maar ook om zijn eten. De regio is bijzonder spectaculair om te bezoeken in de herfst en de winter, vooral tijdens het witte truffelfestival.
Toscane
Chianti, Brunello di Montepulciano, Vino Nobile di Montepulciano en Super Tuscans uit Bolgheri zijn enkele van de beroemdste wijnen ter wereld en komen allemaal uit de prachtige streek Toscane. Deze regio is een schat aan prachtige steden als Florence en Siena, pittoreske kleine plaatsjes als Massa Marittima en Radda, bergdorpjes als San Gimignano en Volterra en overal waar je komt een prachtig landschap.
Italiaanse witte wijn
Pinot Grigio kennen de meeste van ons wel, maar wist je dat er nog veel meer prachtige witte wijnen uit Italië komen? Een mooi voorbeeld is Soave, ook wel bekend van de mousserende wijn Spumante. Verdicchio is een Italiaanse druivensoort die heerlijke verfrissende witte wijnen voortbrengt. Daarnaast zijn er nog onwijs veel inheemse druivensoorten, zoals bijvoorbeeld Fiano en Falanghina.
Italiaanse rode wijn
Italië staat misschien wel het meest bekend om zijn heerlijke rode wijnen zoals Chianti, Brunello di Montalcino, Barolo en de bekende Amarone wijn. Piemonte staat bekend om de productie van Barbera, Nebbiolo en Dolcetto. Puglia kennen we met name van de Negroamaro en Primitivo en Toscane staat bekend om de beroemde Brunello di Montalcino, Vino nobile di Montepulciano en Chianti.
Mousserende wijn uit Italië
Naast rode en witte wijn staat Italië ook bekend om enkele heerlijke mousserende wijnen. De meest bekende van allemaal is de sprankelende Prosecco. Deze wijn is afkomstig uit Veneto en stijgt de afgelopen jaren hard in populariteit. Andere bekende wijnen zijn Frizzante en Spumante.
Italiaans eten en wijn
Wijn en Italiaans eten is een perfecte combinatie. Wanneer je aan pasta denkt denk je aan lange, mooi gedekte tafels met veel mensen, gezelligheid, de lekkerste gerechten en mooie wijnen. Maar welke wijn past nou bij welk gerecht? De beste tip voor het zoeken van een goede wijn is om de pasta te vergeten en te focussen op de saus. Over het algemeen is een lichte wijn bij de meeste pasta’s een goede keus. Heb je een gerecht waar veel kaas in zit, dan is een rijke rode wijn een betere combinatie. Zorg in elk geval dat de aroma’s van de wijn de saus niet overtroeven. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben we de vijf populairste pastagerechten met de beste wijncombinaties voor je op een rijtje gezet.