Wat is Amarone della Valpolicella?
Amarone della Valpolicella is een van de meest geliefde wijnen uit Italië. De wijn wordt gemaakt van deels ingedroogde druiven. Daardoor heeft de wijn een zwoel en geconcentreerd karakter.
Waar komt Amarone vandaan?
Deze Italiaanse wijn is afkomstig uit Valpolicella. Dit ligt in het noorden van Italië, bij het Italiaanse Veneto. Amarone della Valpolicella is een van de meest prestigieuze rode wijnen uit de regio. Hoewel het enkele jaren kan duren om deze unieke wijn te maken, is dat het absoluut waard. Het resultaat is namelijk een adembenemend lekkere en complexe wijn.
Hoe wordt Amarone wijn gemaakt?
De eerste Amarone wijnen kwamen nog geen eeuw geleden op de markt. In de jaren dertig van de vorige eeuw is de wijn namelijk pas voor het eerst ontdekt, toen een wijnboer een vat Recioto della Valpolicella was vergeten. Dit is een zoete dessertwijn. De wijn wordt gemaakt van druiven die zijn ingedroogd, waardoor deze tot wel vijftig procent van hun vocht verliezen en zo een geconcentreerde smaak hebben.
Amarone wordt gemaakt van een blend van drie inheemse Italiaanse druiven: Corvina, Rondinella en Molinara. De druiven worden in trossen geplukt en vervolgens gemiddeld drie maanden gedroogd in zogenaamde droogkamers. Traditioneel werden de druiven gedroogd op stromatten in het warmste gedeelte van het huis of de wijnmakerij, maar de moderne technologie heeft het stro vervangen door pallets of staal.
Tijdens het drogen worden de suikers en de smaken in de druiven geconcentreerder. Denk daarbij maar eens aan een rozijn, die verschrompelt helemaal. Eenmaal gedroogd worden de druiven voorzichtig geperst. Daarna wordt de wijn enkele jaren in eikenhouten vaten te rijpen gelegd om zich zo verder te ontwikkelen. Afhankelijk van de wijnmaker kan deze vatrijping variëren van twee tot vijf jaar.
Na het maken van de wijn worden de gedroogde druivenschillen overigens niet weggegooid. Deze worden hergebruikt om de standaard Valpolicella-wijnen meer power te geven. De druivenschillen gaan samen met de wijn in een vat waarbij de prachtige aroma’s en overgebleven tannines worden afgegeven. Hieruit ontstaat het stoere broertje Valpolicella Ripasso.
Amarone Della Valpolicella DOCG
Deze bijzondere wijn is voorzien van het DOCG-keurmerk. Beter bekend als Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Dit keurmerk, dat in 1963 in het leven is geroepen, staat garant voor een hoge kwaliteit. Wijnen met dit keurmerk worden jaarlijks geproefd door een proef commissie voor ze op de markt verschijnen. Om in aanmerking te komen om een DOCG wijn te produceren, moet de wijn aan strikte eisen en regels voldoen.
Amarone Della Valpolicella Classico
Dan hebben we nog de ‘Classico’ variant. De term Classico kunt u bij zowel Amarone- als Chianti-wijnen tegenkomen. De wijnen uit de Classico regio’s worden beschouwd als enkele van de beste kwaliteitswijnen. Dit komt doordat dit het oorspronkelijke druiventeelt gebied van die specifieke wijn was. Bij een Amarone della Valpolicella Classico heeft u een uitzonderlijke wijn in handen met smaken van intens donker fruit, chocolade en koffie.
De smaak van Amarone wijn
Door de unieke manier van wijnmaken heeft de Amarone wijn een karakteristieke smaak. De prachtige diep donkerrode wijnen worden gekenmerkt door hun relatief hoge zuurgraad en hoge alcoholpercentage.
De aroma’s die u tegenkomt variëren van donkere kersen, rozijnen, gedroogde vijgen en bosbessen tot chocolade, karamel, melasse en houttonen. Ondanks dat de wijn een hoog suikergehalte heeft resulteert dit niet in een zoete wijn. Een gemiddelde Amarone heeft zo’n 12 gram restsuiker. Dit geeft de wijn een fijn zwoel randje.
Wat eet u bij Amarone wijn?
Een fles wijn kan natuurlijk het beste worden genoten met goed gezelschap en goed eten. Amarone is een heerlijke wijn om als avonddrankje te worden gedronken en is tevens de perfecte partner bij rijk en hartig eten. Denk aan rood vlees als biefstuk, wild of rendier, stoofpot, charcuterie en rijpe kazen. Ook een blokje donkere chocolade is heerlijk naast deze wijn.
Amarone drinken en bewaren
De meeste Amarone wijnen kunnen bij aanschaf meteen geopend worden. Echter is dit niet een must, u kunt een Amarone wijn namelijk gerust een aantal jaar bewaren. De wijn kan tot wel 15 tot 20 jaar in de kelder liggen. Naarmate de wijn ouder wordt, krijgt deze verfijnde aroma’s. Serveer de wijn net onder kamertemperatuur zodat de aroma’s optimaal uit uw glas komen.
Alternatief voor Amarone
Wij begrijpen dat niet elke dag de gelegenheid is voor een Amarone. Gelukkig maken ze in de Valpolicella het stoere broertje van Amarone, namelijk Ripasso. Ripasso wordt ook wel de baby Amarone genoemt. Meer te weten komen over Valpolicella Ripasso? Wij vertellen u er alles over.
Vind ik Amarone lekker?
Wilt u ontdekken of Amarone écht bij uw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. U beantwoord vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt uw persoonlijk uitslag. Zo bent u altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de test hier.
Italiaanse wijn
Wilt u andere Italiaanse wijnen proeven? Elk gebied heeft een eigen klassieker, en daar zijn de Italianen rete trots op. Wat dacht u van Barolo uit Piemonte, Chianti uit Toscane en de zwoele wijnen uit Puglia? Ontdek alle Italiaanse rode wijnen en Italiaanse witte wijn zoals pinot grigio.