Zuid-Frankrijk is een geografisch onderdeel van Frankrijk, dat zich vanuit een denkbeeldige lijn van het centrale plateau in de Alpen tot de monding van de Garonne in de Golf van Biskaje uit Zuid-Frankrijk uitstrekt. De Franse wijnen afkomstig uit dit gebied zijn uiterst charmant en verleidelijk.
Langs de Middellandse Zee zijn enorm veel wijngaarden te vinden. De Languedoc-Rousillon en de Provence zijn verantwoordelijk voor meer dan een derde van de wijngaarden in Frankrijk. De Franse wijnen afkomstig uit dit gebied zijn uiterst charmant en verleidelijk.
Een prachtig gevarieerd landschap, met bergketens, rotsen en kleine pittoreske dorpen. In het noorden heb je de uitlopers van de Alpen en het Massif Central, in het zuiden grenst het land aan de Middellandse Zee. Het gebied kent een aangenaam mediterraan klimaat met warme, droge zomers. De druiven ontwikkelen in de warmte volle en sappige aroma’s. De enige verkoeling wordt verkregen door zelden voorkomende regenbuien en een briesje afkomstig van de Middellandse zee.
Languedoc-Roussillon is met meer dan 214000 hectare een van de grootste en bekendste wijnstreken van Frankrijk. Deze beroemde wijnregio ligt in het zuidoosten van Frankrijk en grenst aan Spanje. De regio produceert met name grote hoeveelheden Vin de Table. Daarnaast wordt er veel Vin de Pays in deze streek gemaakt. Deze wijnen kunnen herkend worden aan het label Vin de Pays d’Oc. Deze landwijnen zijn kwalitatief zeer goed en ook nog betaalbaar. Ongeveer tien procent van de wijnen uit de Languedoc-Roussillon heeft een appellation. In het gebied worden meer dan dertig verschillende druivenrassen verbouwd waaronder veel internationaal bekende rassen. De belangrijkste onder de witte druiven zijn de Chardonnay, Sauvignon Blanc en de Viognier. Voor de rode wijnen zijn dit de Grenache noir, Syrah, Mourvèdre, Carignan en Cinsault.
De Provence staat bekend om zijn zalmroze rosé’s. Het gebied begint ten oosten van Marseille en strekt zich uit tot aan Nice. Ook hier worden veel Vin de Pays wijnen gemaakt waarvan meer dan de helft rood is. Er worden veel druivensoorten verbouwd in de Provence. Rode wijn wordt voornamelijk gemaakt van Grenache, Carignan, Cinsault en syrah. Voor wit zijn dit meestal de Ugni Blanc, Vermentino, Clairette, Sémillon en de Sauvignon Blanc.