Witte wijn uit Australië
Laat die wijnmakers Down Under maar lekker hun gang gaan, want wat zijn de Aussies goed bezig. Als flying winemakers reizen zij de hele wereld over om van bijvoorbeeld Europese wijnmakers te leren én hen te adviseren. Want de nieuwste wijntechnieken? Die komen niet zelden van Down Under. Net als waanzinnig mooie Chardonnays en andere Australische witte wijnen.
Australië is een land met een lange en rijke geschiedenis. Het heeft de oudste continentale korst op aarde, die dateert van 44 miljard jaar geleden. De Aboriginals hebben de oudste cultuur en in West-Australië zijn de oudste fossielen (3,5 miljard jaar) ooit gevonden. Tegelijkertijd is het ook het land van innovaties, denk aan de pacemaker en gps. Oud en nieuw gaan hand in hand Down Under en dat geldt zeker ook voor de Australische wijnen: traditioneel gemaakt met het lef om te experimenteren. Dat levert wonderschone wijnen op.
Geschiedenis Australische witte wijn
Het succes dat Australische wijnhuizen tegenwoordig boeken, was geen vanzelfsprekendheid. Gouverneur Arthur Philip nam in 1788 de eerste wijnstokken mee van Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika en legde wijngaarden aan in de omgeving van het huidige Sydney. Maar het was er te vochtig en wat de druiven te veel hadden aan schimmels, hadden ze te weinig aan smaak. Dan de poging van James Busby, die in 1833 shiraz en grenache aanplantte op zoân 120 kilometer van die eerste natte wijngaarden. Bijna twee eeuwen later zijn afstammelingen van zijn eerste stokken nog altijd te vinden in de beste wijngaarden in Australië en dankzij dat succes wordt Busby ook wel de vader van de Australische wijn genoemd.
In de beginjaren maakte men Down Under vooral zoete, versterkte wijnen. Precies zoals de Engelsen het in die tijd graag dronken. Totdat Duitse en Italiaanse migranten medio twintigste eeuw naar Australië togen en daar maar wat graag hun kennis deelden. Dag zoete wijn, hallo prachtexemplaren! En ja, dat ging ten koste van de muskaatdruif die tot dat moment de populairste witte druif in Australië was. De door Busby geïntroduceerde shiraz mocht gelukkig blijven, de muskaat maakte plaats voor de chardonnay, nu de witte nummer één van Australië.
Belangrijkste witte druiven in Australië
Chardonnay
We gaven het hierboven al weg: chardonnay is de onbetwiste koningin van de witte druiven in Australië. Chardonnay wordt ook wel de kameleon onder de druiven genoemd. De druif wordt namelijk geroemd om zân aanpassingsvermogen. De druif, en daarmee de wijn, vormt een afspiegeling van het terroir en presenteert daardoor in het veelzijdige Australië een breed scala aan wijnen. Van fris met verkwikkende zuren bij druiven die in de kou mochten rijpen op grote hoogte â zogeheten cool climate wijnen â tot schitterende houtgerijpte exemplaren vol rijp tropisch fruit en het kenmerkende botertje. Wat dat betreft heeft Australië in relatief korte tijd een lange weg afgelegd en er wacht ons nog veel moois. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wijnboeren in Bourgogne, wordt de Australische wijnmaker niet beperkt door strenge regels en kan hij nog heel mooie en verrassende resultaten behalen met kameleon chardonnay.
Belangrijkste regioâs
· Adelaide Hills
· Margaret River
· Hunter Valley
Lekker bij: gegrilde vis, garnalen en salades in de niet-houtgerijpte variant en gegrild vlees, vette zalm en gebraden kip bij de houtgelagerde Aussies.
Sémillon
Een topdruif die in 1711 voor het eerst is beschreven in Bordeaux en tegenwoordig prachtwijnen aflevert in onder meer het Franse Sauternes en Graves en een absolute sensatie is in het Australische Hunter Valley. Down Under is men dol op de robuuste druif die zelden leidt onder een loopneus of een andere ziekte. In Hunter Valley, waar de druif tot waanzinnig grote hoogte stijgt, vult sémillon veelal in zijn eentje de fles. Buiten dat wijngebied wordt de druif veel geblend met sauvignon blanc en wel in een klassieke Bordeauxstijl die door de Aussies ook wel Sem-Sav wordt genoemd. En de aromaâs van deze druif die prachtige witte Australische wijnen voortbrengt? Vergelijkbaar met sauvignon blanc als-ie in koelere wijngaarden tot rijpheid kwam en vol rijp tropisch fruit als mango en perzik en botertonen na houtrijping voor de druiven uit warmere wijngaarden.
Belangrijkste regioâs
· Hunter Valley
· Barossa Valley
· Clare Valley
Lekker bij: schaal- en schelpdieren, gerookte vis en zachte kazen.
Riesling
Je verwacht het niet: een Duitse druif in de lijst met belangrijkste witte druiven in Australië. Toch zette de druif medio vorige eeuw een stevige voet aan wal dankzij Duitse migranten. Zij namen niet alleen wijnkennis mee van huis, maar ook wijnranken. Zoals dus de riesling, het strakdroge en klatterheldere antwoord op de zoete witte wijnen die tot die tijd werden gemaakt Down Under. Met mooie minerale tonen gemaakt in Eden Valley, kruidige citrus als de wijn in Great Southern uit de kelder komt en met een sensationele zuurgraad en prachtige limoenrasp, Duitse wijnmakers zijn er haast jaloers op, in de Rieslings uit Clare Valley. Zo mooi, dat menigeen zo snel mogelijk wil genieten van een Riesling uit Australië. Kunt u die verleiding weerstaan? Leg deze Australische witte wijn dan nog even weg, want met de jaren wordt-ie nog mooier!
Belangrijke regioâs
· Great Southern
· Clare Valley
· Eden Valley
Lekker bij: vis, schaal- en scheldieren