Provence rosé
Heeft u hulp nodig bij het maken van uw keuze?
Heeft u hulp nodig bij het maken van uw keuze?
De mooiste rosés worden in Frankrijk gemaakt en je zou kunnen stellen dat de beste roséwijnen uit de Provence komen. Zo’n tachtig procent van alle druiven die hier worden verbouwd worden tot rosé verwerkt. Daarmee is de Provence het grootste rosé producerende gebied ter wereld. Rosé is zeker geen voorbijgaande bevlieging. De gehele markt voor rosé wordt geschat op 36 miljoen mensen. Toen de Grieken 2600 jaar geleden de eerste wijnstokken plantten in de Provence, werd er al rosé gemaakt.
Dit kwam omdat de technieken voor het maken van wijn in die tijd anders waren: de methode om rode wijn te maceren, waardoor rode wijn zijn kleur krijgt, was onbekend of, op zijn minst, erg ongewoon. Wijn gemaakt van blauwe druiven was dus eigenlijk altijd een roséwijn. Met andere woorden, de Provence is de oudste wijnregio van Frankrijk en rosé is de oudst bekende wijn.
Roséwijnen uit de Provence zijn zalmroze van kleur en een meesterlijke match voor bijna elk gerecht. Grenache, cinsault, syrah en mourvèdre worden gebruikt om deze lichtroze drank te maken en aroma’s van aardbei, rode bessen, grapefruit, gedroogde kruiden en soms zelfs subtiele hints van specerijen en venkel te geven.
Rosés zijn er in alle soorten en maten. Droge rosés, zoete rosés, bleke rosés en felroze rosés. De Provençaalse stijl is licht, maar gestructureerd met een goede body en hints van kruiden. Het zijn de perfecte zomerwijnen die elke lichte lunch nog beter maken, maar ook perfect zijn om gewoon zo te drinken.
Bekijk hier onze Rosé wijn informatie overzicht. Bekijk hier ons volledig Rosé assortiment.