Rosé wijn
Rosé wijn is er in alle soorten en maten, van fris en droog tot intens en fruitig. Geen zomermiddag is compleet zonder een heerlijk glas rosé. Wij hebben een prachtig assortiment rosé wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en gemaakt van diverse druivenrassen. Ontdek al het moois wat de verschillende wijngebieden ter wereld te bieden hebben op het gebied van rosé wijn.
Meer over rosé
Rosé is de oudste wijnsoort in onze geschiedenis. De ontdekking van rode wijn is pas gedaan in de zeventiende eeuw. Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn heeft haar kleur te danken aan de duur waarin de druivenschillen van de blauwe druiven in contact staan met het kleurloze sap. Hoe langer dit contact, des te intenser de kleur van de rosé. Ook het druivenras speelt hier een grote rol in. De combinatie van deze twee zorgt voor een grote afwisseling aan kleuren en smaken: van een lichte en elegante borrel rosé tot een zoete, kruidige wijn.
Hoe wordt rosé gemaakt?
Roséwijnen worden dus van blauwe druiven worden gemaakt, hoe komt het dat deze wijnen een mooie roze blos hebben in plaats van een rode gloed? Om hier antwoord op te geven moeten we eerst kijken naar de manier waarop rode wijn wordt gemaakt. Hiervoor zijn drie methoden.
Maceratie methode
Om een rode wijn te maken ondergaan de druiven een proces dat maceratie wordt genoemd. Hierbij wordt het uitgeperste sap gemengd met de druivenmost (een combinatie van de schil, geplette druiven, steeltjes en pitjes), waardoor aroma’s, kleur en tannines worden onttrokken. De meeste rosés worden gemaakt door de most in het maceratieproces te verwijderen. Hoe lichter de rosé, hoe korter deze dan in contact is geweest met de druivenmost. Deze methode is de meest voorkomende methode voor het maken van rosé wijnen en wordt veel gebruikt in regio’s als Provence en Languedoc-Roussillon.
Saignée- en assemblagemethode
Twee andere, minder vaak voorkomende, methoden voor het maken van rosé zijn de Saignée-methode en de assemblagemethode. Bij de Saignée-methode wordt tijdens de eerste paar uur van het maken van rode wijn een deel van het sap afgetapt. Het overgebleven deel wordt zo geconcentreerder. Rosé is in dit geval dus eigenlijk een bijproduct. Deze methode is heel gebruikelijk in wijngebieden die fijne rode wijnen maken, zoals Napa en Sonoma.
Mengmethode
Tot slot is er de mengmethode, ook wel assemblagemethode genoemd. Bij deze methode wordt een klein beetje rode wijn toegevoegd aan een vat met witte wijn. Deze methode is redelijk zeldzaam voor roséwijnen en is in de Europese Unie zelfs verboden. Alleen bij rosé champagne is dit toegestaan.
Hoe smaakt rosé?
De primaire smaken van rosé zijn rood fruit, citrusvruchten en bloemen. Dit is natuurlijk totaal afhankelijk van de soort druif of druiven waarvan de wijn is gemaakt. Zo zal een diepgekleurde Italiaanse rosé meer smaken van bijvoorbeeld sinaasappel en kersen hebben terwijl een zalmroze Provence Rosé gemaakt van Grenache eerder smaken van honingmeloen, citroen en selderij kan bevatten.
Soorten rosé
Syrah rosé is er in diverse kleuren, van diep roze tot licht paars. Maar het zijn vooral de aroma’s die kenmerkend zijn voor de Syrah rosés. Syrah rosé is een iets zwaardere rosé die je het beste ongeveer 20 minuten van te voren uit de koeling haalt.
Grenache rosé heeft een Spaanse origine maar wordt sinds de veertiende eeuw in Frankrijk verbouwd en sinds de zeventiende eeuw in Châteauneuf-du-Pape. In ons assortiment hebben we heerlijke Grenache rosé wijnen. Bestel vandaag nog in onze webshop.
Merlot rosé heeft een zachte, fluwelige smaak. De rode Merlotdruif is onder meer te vinden in de regio Bordeaux en landen als Chili, Californië en Australië. Bekijk de Merlot rosé wijnen in ons assortiment.
De meeste rosé wijnen worden in de Franse Provence gemaakt. Het is dan ook de oudste rosé regio. Wij hebben de lekkerste Provence rosé voor u uitgezocht. Bekijk ons aanbod van prachtige rosé uit de Provence.