Rode Wijn

Filteren

247 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina
  1. Normale prijs 67,99 Speciale prijs 35,99
    U bespaart
    Niet op voorraad
  2. Normale prijs 57,99 Speciale prijs 36,99
    U bespaart
    Niet op voorraad
  3. Normale prijs 73,90 Speciale prijs 38,99
    U bespaart
    Niet op voorraad
  4. Normale prijs 64,99 Speciale prijs 39,99
    U bespaart
    Niet op voorraad
  5. Normale prijs 89,99 Speciale prijs 49,99
    U bespaart
    Niet op voorraad

247 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina

Rode wijn

Rode wijn online kopen? Wij hebben een prachtig assortiment met rode wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en van diverse druivenrassen. Van Frankrijk tot Argentinië en van Merlot tot Pinot Noir. Ontdek nu al het moois wat de verschillende wijngebieden ter wereld te bieden hebben op het gebied van rode wijn.

Meer over rode wijn

Rode wijn is al jaren de meest gedronken wijnsoort in ons land en wordt gemaakt van het sap van blauwe druiven.

Nadat de druiven zijn geplukt, wordt er bepaald of de steeltjes of delen hiervan mee worden gegist. De steeltjes bevatten tannine, die een extra bittere smaak kan geven aan de wijn.

Zodra de gekneusde druiven in de gistkuip in aanraking komen met de gistcellen, start een gistproces (fermentatie) waarbij de suikers in de druiven omgezet worden in alcohol. Dit klinkt nogal gemakkelijk, maar het proces kent een flink aantal varianten. De wijnmaker van een echt grote rode wijn moet dan ook zeer bedreven en talentvol zijn.

De kwaliteit van rode wijn is afhankelijk van de manier waarop de blauwe druiven worden geoogst. Zo hebben de druiven die met de hand zijn geoogd de meeste kwaliteit omdat je op sorteertafel onrijpe en rotte druiven en andere dingen die er niet in thuishoren, zoals steentjes, bladeren, etc., gedetailleerder kan verwijderden. Vooral voor rode wijn is dit onderdeel belangrijk omdat tijdens de gisting het sap continu in contact is met de schillen en pitten van de druiven. Wanneer dit niet gebeurt bestaat er een kans op ‘rare’ bijsmaken in de rode wijn. Door handmatig te oogsten en zoveel mogelijk van die troep eruit te filteren voordat het gistingsproces start, ontstaat er een meest zuivere wijn.

Ga direct naar de beste rode wijn »

Rijpingsproces van rode wijn

Mocht er voor gekozen worden om de steeltjes niet mee te laten vergisten dan zullen de druiven machinaal ontsteelt worden. De druiven zullen daarna gekneusd worden en vervolgens wordt de most in een gistvat worden gepompt. Tijdens dit gistingsproces worden de suikers omgezet in alcohol en zal er een zogeheten hoed worden gevormd bovenop de most. Door regelmatig het sap er overheen te pompen en deze hoed regelmatig te breken en onder te dompelen, zal de gistende wijn goed in contact komen met de hoed. Dit proces bevordert de aroma’s en kleur in de wijn.

De duur van het gistingsproces is tussen de twee en veertien dagen, afhankelijk van de streek waar de wijn wordt gemaakt. Hierna kan de jonge wijn op eikenhouten vaten rijpen. Dit kan zowel op nieuwe als op oudere vaten. Bij nieuwe eikenhoutenvaten geeft een vanille smaak en extra tannine. De oudere vaten zorgen voor een complexere smaak en laten meer zuurstof door. Deze smaak proef je duidelijk in bijvoorbeeld een goede Franse wijn. Naast de leeftijd van het hout heeft de grootte van een vat ook invloed op de smaak van de wijn. Over het algemeen duurt dit proces acht tot vierentwintig maanden.

De Haut-Médoc in de Bordeaux biedt ons wijnen die tot beste rode wijnen van de wereld gerekend mogen worden. Er zijn vijf Chateaus die de classificatie 1er Cru Classé dragen, dit is de hoogste klasse die chateaus kunnen behalen. Deze verdeling is gemaakt in 1855. Slechts één chateau is het gelukt om in 1973 toegevoegd te worden aan deze lijst.

Naar boven