Een Siciliaans icoon met een sterk karakter. Dat is de unieke druif Nero dāAvola, de held van het zonovergoten Italiaanse eiland, die bijzonder fruitige en smaakvolle rode wijnen voorbrengt. Deze elegante Sicanelli toont dat eens te meer aan. Vol rijp fruit en zwoele kruiden met op de achtergrond de heerlijke smaak van mokka. Laat een reis naar SiciliĆ« maar zitten, met een glas van deze karaktervolle, moderne en tegelijkertijd authentieke Sicanelli Nero dāAvola waan je je als vanzelf op het bijzondere eiland.
Ontdek de verrukkelijke smaakexplosie van de Corone Ducali Cabernet Merlot IGT Terre Siciliane 2016. Deze uitzonderlijke wijn belichaamt de ziel van Siciliƫ en brengt een perfecte balans tussen kracht en elegantie. De dieprode kleur en weelderige aroma's van rijpe kersen, zwarte bessen en een vleugje kruiden prikkelen uw zintuigen al bij de eerste slok. De zijdezachte tannines en volle body creƫren een sensationele smaakervaring, waarbij de zwoele tonen harmonieus samenkomen. Laat deze onvergetelijke wijn uw smaakpapillen verwennen en uw momenten van genot verrijken. Geniet van Corone Ducali Cabernet Merlot en proef het zonnige Siciliƫ in elke slok!
Wat een prachtige en krachtige wijn, gemaakt van nero dāavola. Zo bomvol aroma's van in chocolade gedrenkt rijp fruit, hout en vanille, dat opa Taschetta retetrots zou zijn geweest. Want het is zijn wijngaard op SiciliĆ«, die door kleinzoon en wijnmaker Dino Taschetta nieuw leven is ingeblazen na een verwoestende aardbeving in 1968. Er zat voor opa niets anders op dan zijn geliefde druivenstokken achter te laten. Een halve eeuw later herontdekte Dino de wijngaard met de oude stokken waaraan juwelen van druiven groeien, die verantwoordelijk zijn voor deze sensationele Tenuta Fenice Nero d'Avola.
ItaliĆ« is een paradijs voor de nieuwsgierige wijnliefhebber. Het land heeft veruit de meest individuele wijnstijlen en inheemse druivenrassen van alle wijnlanden ter wereld. Van weelderige, dieprode Chiantiās, tot lichte en fruitige Montepulciano dāAbruzzoās. ItaliĆ« produceert niet alleen enkele van ās werelds beste rode wijnen, maar is ook de grootste wijnproducent ter wereld. Wil je deze overheerlijke wijnen proeven? Bestel dan nu voordelig bij Wijnvoordeel!
Wijnregio's in Italiƫ
Er zijn maar weinig wijnlanden zo divers als ItaliĆ«. De druiven staan in alle windstreken aangeplant en elke heuvel of stuk land heeft zijn eigen kenmerken. Dit komt tot uiting in alles wat er groeit, zo ook in de druiven. Wij zetten een paar van de belangrijkste Italiaanse wijnregioās voor je op een rij:
Toscane: deze regio is niet alleen de thuisbasis van de meest schilderachtige wijngaarden van Italiƫ, maar ook van de meest bekende wijn van het land genaamd Chianti. Andere populaire druivenrassen die hierstaan aangeplant zijn sangiovese, vernaccia en vermentino.
Piemonte: in het noorden van de regio Piemonte worden enkele van de meest gerenommeerde rode wijnen van het land gemaakt, namelijk Barolo en Barbaresco. Belangrijke druivenrassen in deze regio zijn nebbiolo, barbera, moscato en dolcetto.
SiciliĆ«: het grote eiland in de Middellandse Zee genaamd SiciliĆ« is de regio met de meeste wijngaarden van heel ItaliĆ«. Het gebied heeft de perfecte omstandigheden voor het maken van wijn: zon, warmte en geringe neerslag. Er komen veel mooie wijnen uit dit gebied, maar de belangrijkste zijn toch wel Marsala en wijnen gemaakt van nero dāavola.
Populaire druivenrassen
Als je van afwisseling houdt, dan is Italiƫ de plek voor jou. Het land heeft maar liefst 350 inheemse druivenrassen om uit te kiezen. Een liefhebber van rode wijnen is dus gerust een paar jaar zoet, zonder het risico te lopen dezelfde wijn tweemaal tegen te komen. De bekendste blauwe druif uit Italiƫ is sangiovese. Deze druif heeft meer dan tientallen varianten/kruisingen door het hele land. Omdat 350 druivenrassen wat overweldigend kunnen zijn, hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet:
Barbera: deze druif komt uit Piemonte en behoort tot de lichtere druivenrassen. De wijnen die van barbera worden gemaakt, dragen dezelfde naam en zijn vaak fruitig en goed gestructureerd.
Corvina: deze druif staat ook wel bekend als de koningin onder de rode druiven en is de belangrijkste druif in de Valpolicella-wijnen, waaronder de bekende Amarone della Valpolicella. De druiven worden eerst gedroogd en ontwikkelen een hoger suikergehalte. Dit resulteert in een volle wijn met warme, zwoele tonen van kersen, zwart fruit, pruimen en vanille.
Montepulciano: de montepulciano wordt gebruikt voor de beroemde Montepulciano dāAbruzzo wijnen uit, zoals de naam al zegt, Abruzzo. De wijnen van deze druif zijn diep van kleur en hebben typerende smaken van zwart fruit.
Nebbiolo: waarschijnlijk is de nebbiolodruif het ābesteā druivenras van ItaliĆ«. Hiervan worden namelijk grote wijnen als Barolo en Barbaresco gemaakt. Door de dunne schil is de druif vatbaar voor druivenziektes en rot. Door diezelfde schil heeft de wijn een licht rode kleur, die zelfs na korte flesrijping al snel oranje tinten begint te vertonen. De wijn heeft aromaās van aardse toetsen, leder, rood fruit en rozen.
Rode wijn uit Italiƫ
Hoewel de witte wijnen in aantal met de rode kunnen concurreren, zijn de echte grote wijnen uit Italiƫ op enkele uitzonderingen na rood. Dit komt voornamelijk doordat er in Italiƫ slechts weinig klimaatzones zijn die geschikt zijn voor de teelt van witte druiven. Maar wat maakt een rode wijn Italiaans? Volgens sommigen is een Italiaanse wijn rood omdat men in de Romeinse tijd rode wijn met luxe en rijkdom vergeleek. Dit terzijde is het hoofdkenmerk van de Italiaanse rode wijnen de optimale keuze vrijheid. Italiƫ kent een breed assortiment aan rode druivenrassen zoals primitivo, nebbiolo en sangiovese wat de keuze van een heerlijke rode wijn breed maakt.
Wijn en spijs
Een volle rode wijn wordt regelmatig in Italiƫ gedronken, maar met welke gerechten kan je dit goed combineren? Ten eerste is een spaghetti bolognese altijd een goede keus, vooral met Chianti of een barbera. De frisheid in de wijn helpt de frisheid in de tomatensaus te evenaren terwijl tannines de rijkdom van het vlees of kaas kunnen compenseren. Verder kan een rode wijn ook erg goed met stoofvlees. De overheerlijke hartige en kruidige smaken van rode wijn zoals Brunello di Montalcino gaat erg goed samen met de kruiden en specerijen van een lekkere stoofpot. Tenslotte kunnen we natuurlijk niet de pizza vergeten waarbij een rode wijn niet kanontbreken. Een heerlijke Valpolicella bij een pizza met tomatensaus, kaas en vleeswaren zal erg goed gaan vanwege de tannines en frisheid van de wijn. Bent u benieuwd naar nog meer wijn en spijs tips? Bekijk dan onze wijn en spijs blog.