Wat hebben druiven het goed aan de oevers van de rivier Tanaro die langs tal van wijngaarden in het wereldberoemde Italiaanse wijngebied Piemonte slingert. Maar liefst acht verschillende druivenrassen uit die wijngaarden bundelen hun krachten in deze San Tanaro 8 Gioie. Dat levert een unieke Italiaanse wijn op, vol zwoel rood fruit, vanille en mokka, die zich kan meten met de wereldberoemde en vaak kostbare Châteauneuf-du-Pape. Zo groots en smaakvol, dat-ie een gouden medaille omgehangen door Gilbert & Gaillard
Noem ām gerust de Amarone van het zuiden. Want net als The Godfather van de Italiaanse wijn is deze weelderige en krachtige Casa Bardonecca gemaakt volgens de eeuwenoude wijnmethode appassimento. Van superrijpe en gedroogde druiven dus. In dit geval van de Italiaanse grootheden Primitivo, Negroamaro en Nero di Troia, aangevuld met de Franse Merlot. En die combinatie is goddelijk! Zoete donkere vruchten gedrenkt in vanille en overgoten met een rijke laag smeuĆÆge chocolade.Ā
Smaak - Vol
Druif - Merlot, Primitivo, Negroamaro, Nero di Troia
Deze karakteristieke Chianti Riserva laat het hart van menig wijnliefhebber sneller kloppen. Vol en rijp van smaak met veel fruit, fraĆ®cheur en zachte tannines. Fluweelzacht en vol finesse. Niet voor niets beloond met maar liefst 96 van de 99 puntenĀ door de wereldberoemde Italiaanse wijnrecensent Luca Maroni.Ā
Wat een wijn! Nieuw en toch oud en vertrouwd. Een grandioze Sangiovese die, ondersteund door een handjevol Merlot, is gemaakt door traditioneel Toscaanse en moderne technieken te combineren. Een Chianti in een nieuwe stijl en toch zo ambachtelijk lekker. Zie hier de Oro Italiano Chianti Nuova Generazione. Vol verse rode kersen, ondersteund door fraaie zuren. Italiaans raffinement in de fles. En met 99 punten van Italian Wine Guy op zak mogen we deze rode Oro Italiano tot de grote wijnen uit het voor Toscane rijke oogstjaar 2020 rekenen.
Ontdek de verrukkelijke smaakexplosie van de Corone Ducali Cabernet Merlot IGT Terre Siciliane 2016. Deze uitzonderlijke wijn belichaamt de ziel van Siciliƫ en brengt een perfecte balans tussen kracht en elegantie. De dieprode kleur en weelderige aroma's van rijpe kersen, zwarte bessen en een vleugje kruiden prikkelen uw zintuigen al bij de eerste slok. De zijdezachte tannines en volle body creƫren een sensationele smaakervaring, waarbij de zwoele tonen harmonieus samenkomen. Laat deze onvergetelijke wijn uw smaakpapillen verwennen en uw momenten van genot verrijken. Geniet van Corone Ducali Cabernet Merlot en proef het zonnige Siciliƫ in elke slok!
Krachtig, onalledaags rood uit Toscane, ontstaan vanuit de gedachte dat lekkere wijn geen bureaucratie behoeft. Zie hier de Super Tuscan. Krachtig en toch fluweelzacht, vol rijp fruit en fijne kruiden. Een wijn die zich niets aantrekt van starre wijnwetgeving en gewoon doet wat-ie moet doen: je laten genieten van het beste dat Toscane te bieden heeft. Wat een held!
Een pakket gevuld met Italiaanse topwijnen, speciaal voor jou als wijnliefhebber. We hebben een exclusief wijnpakket gemaakt met drie beeldschone Italianen. Maak een reis door ItaliĆ« en ervaar het zelf. Geniet van de adembenemende smaken van Toscane met de Oro Italiano Governo en Poggio Lauro Chianti, aangevuld met een prachtige wijn uit Piemonte van wijnhuis San Tanaro. En omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen, van elke wijn maar liefst twee flessen!Ā
Verleidelijk Italiaans rood voor een wel heel zachte prijs. De wijnmakers van het befaamde huis Castellani hebben zichzelf weer eens overtroffen met deze heerlijke rode wijn, die u meevoert naar het hart van Toscane, waar krachtige rode wijnen met finesse worden gemaakt. In de Casa Charlize hebben ze de kracht en elegantie van het gebied perfect weten te vangen door de Italiaanse druif sangiovese gezelschap te geven van merlot en syrah. En door traditie hand in hand te laten gaan met innovatie. Het resultaat is verbluffend: Toscane op zān best!
Een Merlot uit Italiƫ? Heerlijk! De druif, die van oorsprong uit de Bordeaux komt, krijgt in het warmere Italiƫ een nog uitgesprokener karakter. Molliger, fruitiger en zwoeler. Tel daar ongeƫvenaarde kwaliteiten van het Italiaanse wijnhuis Cantina Tollo bij op en je weet het: deze San Silvano Merlot is een dijk van een wijn, die het beste van twee absolute wijnlanden vertolkt!
ItaliĆ« is een paradijs voor de nieuwsgierige wijnliefhebber. Het land heeft veruit de meest individuele wijnstijlen en inheemse druivenrassen van alle wijnlanden ter wereld. Van weelderige, dieprode Chiantiās, tot lichte en fruitige Montepulciano dāAbruzzoās. ItaliĆ« produceert niet alleen enkele van ās werelds beste rode wijnen, maar is ook de grootste wijnproducent ter wereld. Wil je deze overheerlijke wijnen proeven? Bestel dan nu voordelig bij Wijnvoordeel!
Wijnregio's in Italiƫ
Er zijn maar weinig wijnlanden zo divers als ItaliĆ«. De druiven staan in alle windstreken aangeplant en elke heuvel of stuk land heeft zijn eigen kenmerken. Dit komt tot uiting in alles wat er groeit, zo ook in de druiven. Wij zetten een paar van de belangrijkste Italiaanse wijnregioās voor je op een rij:
Toscane: deze regio is niet alleen de thuisbasis van de meest schilderachtige wijngaarden van Italiƫ, maar ook van de meest bekende wijn van het land genaamd Chianti. Andere populaire druivenrassen die hierstaan aangeplant zijn sangiovese, vernaccia en vermentino.
Piemonte: in het noorden van de regio Piemonte worden enkele van de meest gerenommeerde rode wijnen van het land gemaakt, namelijk Barolo en Barbaresco. Belangrijke druivenrassen in deze regio zijn nebbiolo, barbera, moscato en dolcetto.
SiciliĆ«: het grote eiland in de Middellandse Zee genaamd SiciliĆ« is de regio met de meeste wijngaarden van heel ItaliĆ«. Het gebied heeft de perfecte omstandigheden voor het maken van wijn: zon, warmte en geringe neerslag. Er komen veel mooie wijnen uit dit gebied, maar de belangrijkste zijn toch wel Marsala en wijnen gemaakt van nero dāavola.
Populaire druivenrassen
Als je van afwisseling houdt, dan is Italiƫ de plek voor jou. Het land heeft maar liefst 350 inheemse druivenrassen om uit te kiezen. Een liefhebber van rode wijnen is dus gerust een paar jaar zoet, zonder het risico te lopen dezelfde wijn tweemaal tegen te komen. De bekendste blauwe druif uit Italiƫ is sangiovese. Deze druif heeft meer dan tientallen varianten/kruisingen door het hele land. Omdat 350 druivenrassen wat overweldigend kunnen zijn, hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet:
Barbera: deze druif komt uit Piemonte en behoort tot de lichtere druivenrassen. De wijnen die van barbera worden gemaakt, dragen dezelfde naam en zijn vaak fruitig en goed gestructureerd.
Corvina: deze druif staat ook wel bekend als de koningin onder de rode druiven en is de belangrijkste druif in de Valpolicella-wijnen, waaronder de bekende Amarone della Valpolicella. De druiven worden eerst gedroogd en ontwikkelen een hoger suikergehalte. Dit resulteert in een volle wijn met warme, zwoele tonen van kersen, zwart fruit, pruimen en vanille.
Montepulciano: de montepulciano wordt gebruikt voor de beroemde Montepulciano dāAbruzzo wijnen uit, zoals de naam al zegt, Abruzzo. De wijnen van deze druif zijn diep van kleur en hebben typerende smaken van zwart fruit.
Nebbiolo: waarschijnlijk is de nebbiolodruif het ābesteā druivenras van ItaliĆ«. Hiervan worden namelijk grote wijnen als Barolo en Barbaresco gemaakt. Door de dunne schil is de druif vatbaar voor druivenziektes en rot. Door diezelfde schil heeft de wijn een licht rode kleur, die zelfs na korte flesrijping al snel oranje tinten begint te vertonen. De wijn heeft aromaās van aardse toetsen, leder, rood fruit en rozen.
Rode wijn uit Italiƫ
Hoewel de witte wijnen in aantal met de rode kunnen concurreren, zijn de echte grote wijnen uit Italiƫ op enkele uitzonderingen na rood. Dit komt voornamelijk doordat er in Italiƫ slechts weinig klimaatzones zijn die geschikt zijn voor de teelt van witte druiven. Maar wat maakt een rode wijn Italiaans? Volgens sommigen is een Italiaanse wijn rood omdat men in de Romeinse tijd rode wijn met luxe en rijkdom vergeleek. Dit terzijde is het hoofdkenmerk van de Italiaanse rode wijnen de optimale keuze vrijheid. Italiƫ kent een breed assortiment aan rode druivenrassen zoals primitivo, nebbiolo en sangiovese wat de keuze van een heerlijke rode wijn breed maakt.
Wijn en spijs
Een volle rode wijn wordt regelmatig in Italiƫ gedronken, maar met welke gerechten kan je dit goed combineren? Ten eerste is een spaghetti bolognese altijd een goede keus, vooral met Chianti of een barbera. De frisheid in de wijn helpt de frisheid in de tomatensaus te evenaren terwijl tannines de rijkdom van het vlees of kaas kunnen compenseren. Verder kan een rode wijn ook erg goed met stoofvlees. De overheerlijke hartige en kruidige smaken van rode wijn zoals Brunello di Montalcino gaat erg goed samen met de kruiden en specerijen van een lekkere stoofpot. Tenslotte kunnen we natuurlijk niet de pizza vergeten waarbij een rode wijn niet kanontbreken. Een heerlijke Valpolicella bij een pizza met tomatensaus, kaas en vleeswaren zal erg goed gaan vanwege de tannines en frisheid van de wijn. Bent u benieuwd naar nog meer wijn en spijs tips? Bekijk dan onze wijn en spijs blog.