Als een Italiaanse wijn gemaakt van de druiven Corvina, Corvinone en Rondinella, kust met de Italiaanse superheld Amarone, gebeuren er wonderbaarlijke dingen. Helemaal als die kus zes maanden duurt en wordt uitgewisseld in houten vaten. De wijn krijgt een zwoel karakter met aromaās van rijp en gestoofd rood en zwart fruit, in de mond aangevuld met zoete kruiden en een vleugje tabak. En dan komt deze Antica Viti Valpolicella Ripasso ook nog eens uit de kelder van Cantina Valpantena, gelegen aan de poorten van de stad der liefde: Verona. Mooier wordt het niet.Ā
In de wijngaarden van het beroemde Veneto staan prachtige oude wijnstokken, waarvan de druiven voor deze Antica Viti Amarone afkomstig zijn. Die druiven gaan niet rechtstreeks van de stok naar het vat ā waar de wijn tot twee jaar op smaak komt ā maar worden eerst gedroogd. Dat geeft die sublieme en zwoele geconcentreerde smaken waar de Amarone zo bekend om staat. Een absolute topwijn uit ItaliĆ«. Krachtig en toch zijdezacht. Beter wordt het niet.
De verleidelijke rode wijn Valpolicella is het succesnummer uit het Noord-Italiaanse Veneto. De wijn is gemaakt van typisch Italiaanse druiven die ook worden gebruikt in bijvoorbeeld de wereldberoemde wijn Amarone. In deze Antica Viti laten ze zich van hun levendige en jeugdige kant zien en presenteren ze een mand vol frisse rode vruchten als kersen, sappig en elegant. Een fantastische wijn om zo van te genieten of bij lichte hapjes: niet te zwaar, maar wel met structuur. Wij nemen nog een glas, heerlijk.
Wat een wijn! Groots van smaak en toch met een wel heel aangenaam klein prijsje. Die klasse dankt deze Ripasso aan de bijzondere behandeling die de wijn heeft ondergaan. Nadat de druiven uit de heuvels van Verona zijn geperst en het sap enige tijd heeft doorgebracht in tanks, om die mooie fruitaromaās te behouden, ondergaat de wijn samen met de schillen van de iconische Amarone een tweede gisting op eikenhout. Het resultaat is verbluffend: vol, intens en verleidelijk rijk. Zie hier de Ripasso: het aantrekkelijke broertje van Amarone.
Dol op rode wijn uit Italiƫ? Dan verdient deze Tinazzi Corvina uit Veneto absoluut een plek in jouw wijncollectie. Want wat is deze wijn heerlijk fruitig, denk aan rood fruit als kersen en frambozen, en fluweelzacht. Kruidig en krachtig genoeg om zich te laten gelden als tafelheer bij gegrild of gestoofd rood vlees en zacht genoeg om lekker mee te borrelen. Dit sterk staaltje vakmanschap van de familie Tinazzi is gemaakt van corvina, de druif achter de grote Amarone. De rijkdom van die wijn herken je in deze Tinazzi Corvina. Net zo groots en toch lager in alcohol. Schenk nog maar een keer bij dus!
Je moet aan flink wat eisen voldoen voordat je de naam Amarone della Valpolicella op het etiket mag dragen. Maar als je alle vinkjes hebt gezet, denk aan druiven die ruim honderd dagen hebben gedroogd en een minimale houtrijping van twee jaar, dan mag je er ook zijn. Wat heet: dan behoor je tot de top van de Italiaanse wijnen. Deze fluweelzachte Terre di Virgilo Amarone uit het topjaar 2019 is zo'n iconische Italiaan, met zijn intense aromaās van kersen, donkere pruimen en vanille. Met een prijs die al net zo zacht is als de wijn. Om verliefd op te worden!
ItaliĆ« is een paradijs voor de nieuwsgierige wijnliefhebber. Het land heeft veruit de meest individuele wijnstijlen en inheemse druivenrassen van alle wijnlanden ter wereld. Van weelderige, dieprode Chiantiās, tot lichte en fruitige Montepulciano dāAbruzzoās. ItaliĆ« produceert niet alleen enkele van ās werelds beste rode wijnen, maar is ook de grootste wijnproducent ter wereld. Wil je deze overheerlijke wijnen proeven? Bestel dan nu voordelig bij Wijnvoordeel!
Wijnregio's in Italiƫ
Er zijn maar weinig wijnlanden zo divers als ItaliĆ«. De druiven staan in alle windstreken aangeplant en elke heuvel of stuk land heeft zijn eigen kenmerken. Dit komt tot uiting in alles wat er groeit, zo ook in de druiven. Wij zetten een paar van de belangrijkste Italiaanse wijnregioās voor je op een rij:
Toscane: deze regio is niet alleen de thuisbasis van de meest schilderachtige wijngaarden van Italiƫ, maar ook van de meest bekende wijn van het land genaamd Chianti. Andere populaire druivenrassen die hierstaan aangeplant zijn sangiovese, vernaccia en vermentino.
Piemonte: in het noorden van de regio Piemonte worden enkele van de meest gerenommeerde rode wijnen van het land gemaakt, namelijk Barolo en Barbaresco. Belangrijke druivenrassen in deze regio zijn nebbiolo, barbera, moscato en dolcetto.
SiciliĆ«: het grote eiland in de Middellandse Zee genaamd SiciliĆ« is de regio met de meeste wijngaarden van heel ItaliĆ«. Het gebied heeft de perfecte omstandigheden voor het maken van wijn: zon, warmte en geringe neerslag. Er komen veel mooie wijnen uit dit gebied, maar de belangrijkste zijn toch wel Marsala en wijnen gemaakt van nero dāavola.
Populaire druivenrassen
Als je van afwisseling houdt, dan is Italiƫ de plek voor jou. Het land heeft maar liefst 350 inheemse druivenrassen om uit te kiezen. Een liefhebber van rode wijnen is dus gerust een paar jaar zoet, zonder het risico te lopen dezelfde wijn tweemaal tegen te komen. De bekendste blauwe druif uit Italiƫ is sangiovese. Deze druif heeft meer dan tientallen varianten/kruisingen door het hele land. Omdat 350 druivenrassen wat overweldigend kunnen zijn, hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet:
Barbera: deze druif komt uit Piemonte en behoort tot de lichtere druivenrassen. De wijnen die van barbera worden gemaakt, dragen dezelfde naam en zijn vaak fruitig en goed gestructureerd.
Corvina: deze druif staat ook wel bekend als de koningin onder de rode druiven en is de belangrijkste druif in de Valpolicella-wijnen, waaronder de bekende Amarone della Valpolicella. De druiven worden eerst gedroogd en ontwikkelen een hoger suikergehalte. Dit resulteert in een volle wijn met warme, zwoele tonen van kersen, zwart fruit, pruimen en vanille.
Montepulciano: de montepulciano wordt gebruikt voor de beroemde Montepulciano dāAbruzzo wijnen uit, zoals de naam al zegt, Abruzzo. De wijnen van deze druif zijn diep van kleur en hebben typerende smaken van zwart fruit.
Nebbiolo: waarschijnlijk is de nebbiolodruif het ābesteā druivenras van ItaliĆ«. Hiervan worden namelijk grote wijnen als Barolo en Barbaresco gemaakt. Door de dunne schil is de druif vatbaar voor druivenziektes en rot. Door diezelfde schil heeft de wijn een licht rode kleur, die zelfs na korte flesrijping al snel oranje tinten begint te vertonen. De wijn heeft aromaās van aardse toetsen, leder, rood fruit en rozen.
Rode wijn uit Italiƫ
Hoewel de witte wijnen in aantal met de rode kunnen concurreren, zijn de echte grote wijnen uit Italiƫ op enkele uitzonderingen na rood. Dit komt voornamelijk doordat er in Italiƫ slechts weinig klimaatzones zijn die geschikt zijn voor de teelt van witte druiven. Maar wat maakt een rode wijn Italiaans? Volgens sommigen is een Italiaanse wijn rood omdat men in de Romeinse tijd rode wijn met luxe en rijkdom vergeleek. Dit terzijde is het hoofdkenmerk van de Italiaanse rode wijnen de optimale keuze vrijheid. Italiƫ kent een breed assortiment aan rode druivenrassen zoals primitivo, nebbiolo en sangiovese wat de keuze van een heerlijke rode wijn breed maakt.
Wijn en spijs
Een volle rode wijn wordt regelmatig in Italiƫ gedronken, maar met welke gerechten kan je dit goed combineren? Ten eerste is een spaghetti bolognese altijd een goede keus, vooral met Chianti of een barbera. De frisheid in de wijn helpt de frisheid in de tomatensaus te evenaren terwijl tannines de rijkdom van het vlees of kaas kunnen compenseren. Verder kan een rode wijn ook erg goed met stoofvlees. De overheerlijke hartige en kruidige smaken van rode wijn zoals Brunello di Montalcino gaat erg goed samen met de kruiden en specerijen van een lekkere stoofpot. Tenslotte kunnen we natuurlijk niet de pizza vergeten waarbij een rode wijn niet kanontbreken. Een heerlijke Valpolicella bij een pizza met tomatensaus, kaas en vleeswaren zal erg goed gaan vanwege de tannines en frisheid van de wijn. Bent u benieuwd naar nog meer wijn en spijs tips? Bekijk dan onze wijn en spijs blog.