Italiaanse perfectie onder de kurk! Deze Governo AllāUso is gemaakt van gedeeltelijk ingedroogde druiven en dat zorgt voor een sensationeel rijke en geconcentreerde wijn. Vol kersen en zwarte bes, weelderiger dan menig dure Amarone en aangenaam zacht geprijsd. De wijncriticus Luca Maroni graaide voor deze magische rode wijn diep in zijn puntenbuidel en geeft deze Governo de prachtige score van 97 punten. Een van de beste wijnen van het jaar! Deze wijn is ook perĀ 12 flessen te bestellen.
Wat hebben druiven het goed aan de oevers van de rivier Tanaro die langs tal van wijngaarden in het wereldberoemde Italiaanse wijngebied Piemonte slingert. Maar liefst acht verschillende druivenrassen uit die wijngaarden bundelen hun krachten in deze San Tanaro 8 Gioie. Dat levert een unieke Italiaanse wijn op, vol zwoel rood fruit, vanille en mokka, die zich kan meten met de wereldberoemde en vaak kostbare Châteauneuf-du-Pape. Zo groots en smaakvol, dat-ie een gouden medaille omgehangen door Gilbert & Gaillard
Alleen bij Wijnvoordeel: de sublieme Oro Italiano Edizione Limitata Governo AllāUso. Een in gelimiteerde oplage beschikbare rode wijn die is gemaakt volgens de Toscaanse methode Governo AllāUso. Die eeuwenoude wijnmethode is vrijwel identiek aan de manier waarop de grote Amarone wordt gemaakt. Dat betekent een dijk van een Italiaanse wijn: zwoel en geconcentreerd, barstensvol in chocolade gedrenkt fruit en warme vanilletonen. Wijngoeroe Luca Maroni greep diep in zijn prijzenkast en beloont de wijnmakers met 98 van de maximale 99 punten!
Krachtige en intense Barbera, beloond met 90 punten door Gilbert & Gaillard. Hoewel het binnen de strenge richtlijnen in Asti is toegestaan om een blenddruif te gebruiken, schittert de Barbera als solist in deze prachtwijn vol power. De druif heeft zān krachtige aromaās opgedaan op de oever van de rivier Tanaro, die door Piemonte stroomt. Rijping op eiken en kelderrust in de fles geeft deze rode wijn niet alleen de fraaie tonen van rijp fruit en hout, maar ook de geuzentitel Superiore. En dat is deze San Tanaro Barbera dāAsti: superieur en bijzonder smakelijk.
Van achtergrondzanger tot gevierd soloartiest. De bijzondere druif Primitivo heeft het gemaakt! In deze Oro Italiano geeft de druif een dijk van optreden. Vol zwoele kruiden, op grandioze wijze aangevuld door geconcentreerd en zongekust donker fruit. Een meesterlijke houtgerijpte wijn uit Puglia, de hak van de Italiaanse laars. Daar waar ze weten hoe ze een prachtwijn maken. Karakteristiek, vriendelijk en warm. Niet verwonderlijk dus dat fijnproever de Luca Maroni deze prachtige Primitivo 96 punten geeft.
Geef Negroamaro en Primitivo, de helden van Puglia, samen een plek achter het glas en succes is gegarandeerd! Helemaal als de romance tussen beide zongekuste druiven is opgebloeid in een eikenhouten vat. Daar brachten ze namelijk vier maanden door, om daarna aan de fles te worden toevertrouwd. Klaar om rijk en zijdezacht jouw glas te vullen en je te trakteren op een mand vol zwoel en rijp fruit. Met natuurlijk dat temperamentvolle randje waar Negroamaro en Primitivo zo bekend om staan. Het authentieke la dolce vita gevangen in de fles. Heerlijk!
Uit de heuvels van het schitterende UmbriĆ« komt deze Sangiovese afgedaald om de klasse van het gebied, de druif en wijnhuis Barbanera aan te tonen. Dat doet-ie vol fruitige en uitbundige overtuiging. Wijncriticus Luca Maroni viel, net als wij, als een blok voor deze elegante rode en gaf ām maar liefst 97 punten!
ItaliĆ« is een paradijs voor de nieuwsgierige wijnliefhebber. Het land heeft veruit de meest individuele wijnstijlen en inheemse druivenrassen van alle wijnlanden ter wereld. Van weelderige, dieprode Chiantiās, tot lichte en fruitige Montepulciano dāAbruzzoās. ItaliĆ« produceert niet alleen enkele van ās werelds beste rode wijnen, maar is ook de grootste wijnproducent ter wereld. Wil je deze overheerlijke wijnen proeven? Bestel dan nu voordelig bij Wijnvoordeel!
Wijnregio's in Italiƫ
Er zijn maar weinig wijnlanden zo divers als ItaliĆ«. De druiven staan in alle windstreken aangeplant en elke heuvel of stuk land heeft zijn eigen kenmerken. Dit komt tot uiting in alles wat er groeit, zo ook in de druiven. Wij zetten een paar van de belangrijkste Italiaanse wijnregioās voor je op een rij:
Toscane: deze regio is niet alleen de thuisbasis van de meest schilderachtige wijngaarden van Italiƫ, maar ook van de meest bekende wijn van het land genaamd Chianti. Andere populaire druivenrassen die hierstaan aangeplant zijn sangiovese, vernaccia en vermentino.
Piemonte: in het noorden van de regio Piemonte worden enkele van de meest gerenommeerde rode wijnen van het land gemaakt, namelijk Barolo en Barbaresco. Belangrijke druivenrassen in deze regio zijn nebbiolo, barbera, moscato en dolcetto.
SiciliĆ«: het grote eiland in de Middellandse Zee genaamd SiciliĆ« is de regio met de meeste wijngaarden van heel ItaliĆ«. Het gebied heeft de perfecte omstandigheden voor het maken van wijn: zon, warmte en geringe neerslag. Er komen veel mooie wijnen uit dit gebied, maar de belangrijkste zijn toch wel Marsala en wijnen gemaakt van nero dāavola.
Populaire druivenrassen
Als je van afwisseling houdt, dan is Italiƫ de plek voor jou. Het land heeft maar liefst 350 inheemse druivenrassen om uit te kiezen. Een liefhebber van rode wijnen is dus gerust een paar jaar zoet, zonder het risico te lopen dezelfde wijn tweemaal tegen te komen. De bekendste blauwe druif uit Italiƫ is sangiovese. Deze druif heeft meer dan tientallen varianten/kruisingen door het hele land. Omdat 350 druivenrassen wat overweldigend kunnen zijn, hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet:
Barbera: deze druif komt uit Piemonte en behoort tot de lichtere druivenrassen. De wijnen die van barbera worden gemaakt, dragen dezelfde naam en zijn vaak fruitig en goed gestructureerd.
Corvina: deze druif staat ook wel bekend als de koningin onder de rode druiven en is de belangrijkste druif in de Valpolicella-wijnen, waaronder de bekende Amarone della Valpolicella. De druiven worden eerst gedroogd en ontwikkelen een hoger suikergehalte. Dit resulteert in een volle wijn met warme, zwoele tonen van kersen, zwart fruit, pruimen en vanille.
Montepulciano: de montepulciano wordt gebruikt voor de beroemde Montepulciano dāAbruzzo wijnen uit, zoals de naam al zegt, Abruzzo. De wijnen van deze druif zijn diep van kleur en hebben typerende smaken van zwart fruit.
Nebbiolo: waarschijnlijk is de nebbiolodruif het ābesteā druivenras van ItaliĆ«. Hiervan worden namelijk grote wijnen als Barolo en Barbaresco gemaakt. Door de dunne schil is de druif vatbaar voor druivenziektes en rot. Door diezelfde schil heeft de wijn een licht rode kleur, die zelfs na korte flesrijping al snel oranje tinten begint te vertonen. De wijn heeft aromaās van aardse toetsen, leder, rood fruit en rozen.
Rode wijn uit Italiƫ
Hoewel de witte wijnen in aantal met de rode kunnen concurreren, zijn de echte grote wijnen uit Italiƫ op enkele uitzonderingen na rood. Dit komt voornamelijk doordat er in Italiƫ slechts weinig klimaatzones zijn die geschikt zijn voor de teelt van witte druiven. Maar wat maakt een rode wijn Italiaans? Volgens sommigen is een Italiaanse wijn rood omdat men in de Romeinse tijd rode wijn met luxe en rijkdom vergeleek. Dit terzijde is het hoofdkenmerk van de Italiaanse rode wijnen de optimale keuze vrijheid. Italiƫ kent een breed assortiment aan rode druivenrassen zoals primitivo, nebbiolo en sangiovese wat de keuze van een heerlijke rode wijn breed maakt.
Wijn en spijs
Een volle rode wijn wordt regelmatig in Italiƫ gedronken, maar met welke gerechten kan je dit goed combineren? Ten eerste is een spaghetti bolognese altijd een goede keus, vooral met Chianti of een barbera. De frisheid in de wijn helpt de frisheid in de tomatensaus te evenaren terwijl tannines de rijkdom van het vlees of kaas kunnen compenseren. Verder kan een rode wijn ook erg goed met stoofvlees. De overheerlijke hartige en kruidige smaken van rode wijn zoals Brunello di Montalcino gaat erg goed samen met de kruiden en specerijen van een lekkere stoofpot. Tenslotte kunnen we natuurlijk niet de pizza vergeten waarbij een rode wijn niet kanontbreken. Een heerlijke Valpolicella bij een pizza met tomatensaus, kaas en vleeswaren zal erg goed gaan vanwege de tannines en frisheid van de wijn. Bent u benieuwd naar nog meer wijn en spijs tips? Bekijk dan onze wijn en spijs blog.