Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Australische rode wijn

Gekozen filters:
  1. South East Australia

1 product

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren
  1. k200517_2022_mount_penrice_shiraz_south_eastern_australia
    2022 | Australië, South East Australia

    Zin in een verleidelijk soepele rode wijn bomvol sappig fruit en stevige kruiden? Ontdek deze traktatie uit ‘Down Under’, de Mount Penrice's Shiraz Cellar Selection. Kruidig en fruitig, precies wat je van een shiraz mag verwachten. Gemaakt van de beste shiraz druiven uit South Eastern Australia. Een must-have voor zowel bij de borrel als bij het diner! Voor deze ‘Cellar Selection’ werd alleen de beste wijn uit de kelders geselecteerd. Des te meer werk voor de keldermeester, maar des te lekkerder voor jou!

    Smaak - Stevig
    Druif - Shiraz
    Normale prijs 6,59 Speciale prijs 5,49
    Je bespaart

1 product

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Rode wijn uit Australië

Als het op wijn aankomt, is Australië een relatief jonge speler. En dat terwijl de druiven Down Under rijpen op de oudste continentale korst ter wereld waarin de oudste fossielen ooit zijn gevonden. En er zijn meer tegenstellingen tussen oud en nieuw. Zo worden in Australië, dat behoort tot de Nieuwe Wereld, wijnen gemaakt op een vrij traditionele manier. Toch zijn veel wijnmakers niet bang om te experimenteren. Dat resulteert in fruitige, gulle en karaktervolle wijnen die altijd smaken en in razend tempo de internationale wijnmarkt hebben bestormd. Al had dat een aanloopje nodig. 

Geschiedenis Australische wijn 

De eerste wijnstokken zetten in 1788 voet aan wal in Australië. Gouverneur Arthur Phillip, oprichter van de kolonie New South Wales, had stokken meegenomen uit Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika en legde een wijngaard in Sydney’s Farm Cove, daar waar we tegenwoordig de Royal Botanic Gardens vinden. Die poging mislukte jammerlijk. Door de intense hitte en vochtigheid rotten de wijnstokken weg.  
 
James Busby, die wordt gezien als de vader van de Australische wijnindustrie, had meer succes met zijn druivenstokken uit Spanje en Frankrijk. Hij introduceerde Down Under onder meer de Franse syrah die door de Aussies is omgedoopt tot shiraz. Het was het begin van een succesvol wijnverhaal, dat in de jaren zestig van de vorige eeuw écht interessant wordt. 

Constante hoge kwaliteit Australische wijnen

Reden daarvoor is het prachtige fruitige karakter en de constante hoge kwaliteit van Australische wijnen, dankzij het gebruik van moderne wijntechnieken. Maar het maken van fraaie wijnen gebeurt niet alleen in de kelder, weten Australische wijnmakers. Wijn ontstaat in de wijngaard. En wie de perfect geleide en gezonde wijnstokken ziet staan in de roestbruine grond, onder een strakblauwe hemel, weet waarom wijnen uit Australië zo grandioos zijn. 

Blauwe druivenrassen Australië 

Zoals al gemeld, was het James Busby die Europese druivenrassen naar Australië bracht. Vooral de Franse rassen doen het er bijzonder goed. We hebben de belangrijkste rassen op een rijtje gezet. Met daarbij de belangrijkste regio’s en de mooiste wijn-spijscombinaties. 

Shiraz 

Heer en meester Down Under: syrah. Of, zoals ze ‘m in Australië noemen: shiraz. De stoere druif met z’n dikke schil is op z’n best in warme oorden. Denk aan Zuid-Frankrijk, Zuid-Amerika en Australië. Hier is de van oorsprong Franse druif zo populair, dat-ie wordt gezien als dé nationale druif. Het ras staat bekend om zijn stevige en aanwezige tannines en donkerrode kleur. Het is dankzij die eigenschappen dat syrah of shiraz, die solo geweldige wijnen voortbrengt, ook als ideale blendpartner wordt gezien. Zo fungeert de druif regelmatig als metgezel van cabernet sauvignon, een combinatie die krachtige, dieprode wijnen geeft. 
 
Zijn syrah en shiraz dan echt gelijk? Niet helemaal. Syrah is over het algemeen wat kruidiger dankzij tonen van tijm en salie die de fruitimpressies van braam en kers omlijsten. Bij shiraz valt het intense fruit als eerste op. Denk aan blauwe bessen en kers, heerlijk op smaak gebracht met een pepertje. Een duidelijk verschil dus. Of, zoals columnist Michael Austin van de Chicago Tribune ooit schreef: “Syrah is like a violin, Shiraz is like a fiddle.” 
 
Lekker bij: rood vlees van de grill, lamsvlees, wild, stoofschotels en harde kaas  

Cabernet sauvignon 

Net als syrah/shiraz, komen we ook cabernet sauvignon overal ter wereld tegen. Ook in Australië dus, waar-ie na shiraz en chardonnay de belangrijkste druif is. De eerste stokken van dit ras werden in 1886 in de noordelijke Barossa Valley aangeplant. Vandaaruit heeft de niet alleen Australië veroverd, maar ook de harten van wijnliefhebbers wereldwijd dankzij het rijpe zwarte fruit, kruidige tonen als munt en fraaie houttonen. 
 
Lekker bij: rundvlees, wild, lamskotelet, eendenborst en harde kaas 

Grenache 

Ook grenache was een van de druivenrassen die door James Busby, de vader van de Australische wijnen, Down Under is geïntroduceerd. De druif heeft zich hier bewezen in de zogeheten GSM-wijnen (blends van grenache, shiraz en mourvèdre) én als solist. Want alleen in de fles, laat de druif in de rode Australische wijnen zijn sappige en verleidelijke kwaliteiten volop zien! 
 
Lekker bij: gegrilde steak, wild en gevogelte als kalkoen of eend 

1 gekozen filter
Naar boven