Als het op wijn aankomt, is Australiƫ een relatief jonge speler. En dat terwijl de druiven Down Under rijpen op de oudste continentale korst ter wereld waarin de oudste fossielen ooit zijn gevonden. En er zijn meer tegenstellingen tussen oud en nieuw. Zo worden in Australiƫ, dat behoort tot de Nieuwe Wereld, wijnen gemaakt op een vrij traditionele manier. Toch zijn veel wijnmakers niet bang om te experimenteren. Dat resulteert in fruitige, gulle en karaktervolle wijnen die altijd smaken en in razend tempo de internationale wijnmarkt hebben bestormd. Al had dat een aanloopje nodig.
De eerste wijnstokken zetten in 1788 voet aan wal in AustraliĆ«. Gouverneur Arthur Phillip, oprichter van de kolonie New South Wales, had stokken meegenomen uit Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika en legde een wijngaard in Sydneyās Farm Cove, daar waar we tegenwoordig de Royal Botanic Gardens vinden. Die poging mislukte jammerlijk. Door de intense hitte en vochtigheid rotten de wijnstokken weg.
James Busby, die wordt gezien als de vader van de Australische wijnindustrie, had meer succes met zijn druivenstokken uit Spanje en Frankrijk. Hij introduceerde Down Under onder meer de Franse syrah die door de Aussies is omgedoopt tot shiraz. Het was het begin van een succesvol wijnverhaal, dat in de jaren zestig van de vorige eeuw Ć©cht interessant wordt.
Reden daarvoor is het prachtige fruitige karakter en de constante hoge kwaliteit van Australische wijnen, dankzij het gebruik van moderne wijntechnieken. Maar het maken van fraaie wijnen gebeurt niet alleen in de kelder, weten Australische wijnmakers. Wijn ontstaat in de wijngaard. En wie de perfect geleide en gezonde wijnstokken ziet staan in de roestbruine grond, onder een strakblauwe hemel, weet waarom wijnen uit Australiƫ zo grandioos zijn.
Zoals al gemeld, was het James Busby die Europese druivenrassen naar AustraliĆ« bracht. Vooral de Franse rassen doen het er bijzonder goed. We hebben de belangrijkste rassen op een rijtje gezet. Met daarbij de belangrijkste regioās en de mooiste wijn-spijscombinaties.
Heer en meester Down Under: Syrah. Of, zoals ze ām in AustraliĆ« noemen: shiraz. De stoere druif met zān dikke schil is op zān best in warme oorden. Denk aan Zuid-Frankrijk, Zuid-Amerika en AustraliĆ«. Hier is de van oorsprong Franse druif zo populair, dat-ie wordt gezien als dĆ© nationale druif. Het ras staat bekend om zijn stevige en aanwezige tannines en donkerrode kleur. Het is dankzij die eigenschappen dat syrah of shiraz, die solo geweldige wijnen voortbrengt, ook als ideale blendpartner wordt gezien. Zo fungeert de druif regelmatig als metgezel van cabernet sauvignon, een combinatie die krachtige, dieprode wijnen geeft.
Zijn syrah en shiraz dan echt gelijk? Niet helemaal. Syrah is over het algemeen wat kruidiger dankzij tonen van tijm en salie die de fruitimpressies van braam en kers omlijsten. Bij shiraz valt het intense fruit als eerste op. Denk aan blauwe bessen en kers, heerlijk op smaak gebracht met een pepertje. Een duidelijk verschil dus. Of, zoals columnist Michael Austin van de Chicago Tribune ooit schreef: āSyrah is like a violin, Shiraz is like a fiddle.ā
Lekker bij: rood vlees van de grill, lamsvlees, wild, stoofschotels en harde kaas
Net als syrah/shiraz, komen we ook Cabernet Sauvignon overal ter wereld tegen. Ook in Australiƫ dus, waar-ie na shiraz en chardonnay de belangrijkste druif is. De eerste stokken van dit ras werden in 1886 in de noordelijke Barossa Valley aangeplant. Vandaaruit heeft de niet alleen Australiƫ veroverd, maar ook de harten van wijnliefhebbers wereldwijd dankzij het rijpe zwarte fruit, kruidige tonen als munt en fraaie houttonen.
Lekker bij: rundvlees, wild, lamskotelet, eendenborst en harde kaas
Ook Grenache was een van de druivenrassen die door James Busby, de vader van de Australische wijnen, Down Under is geĆÆntroduceerd. De druif heeft zich hier bewezen in de zogeheten GSM-wijnen (blends van grenache, shiraz en mourvĆØdre) Ć©n als solist. Want alleen in de fles, laat de druif in de rode Australische wijnen zijn sappige en verleidelijke kwaliteiten volop zien!
Lekker bij: gegrilde steak, wild en gevogelte als kalkoen of eend