Al jarenlang hebben we de favoriete wijnen van Casa Safra in ons assortiment. Deze feestelijke knalroze bubbelende Cava Rosado van Casa Safra is met goud bekroond tijdens de Asia én Berliner Wine trophy 2020 en ontving een zilveren medaille tijdens de Mundus Vini 2020. Een schitterende rosé Cava met een mooie en verfijnde frisse mousse.
Mousserende wijn online kopen? Wij hebben een prachtig assortiment met mousserende wijnen uit de meest toonaangevende gebieden. Van Champagne tot Cava, Cava Brut en Prosecco. Ontdek nu al het moois wat de verschillende wijngebieden ter wereld te bieden hebben op het gebied van mousserende wijn.
Meer over mousserende wijn
De vaak dure champagne heeft een lange tijd onder de noemer mousserende wijn gestaan. Om deze wijn ook toegankelijk te maken voor de alledaagse wijnliefhebbers, bestaan er gelukkig meerdere alternatieven. Zo heeft elk land zijn eigen mousserende wijn, waarvan de meest bekende de Italiaanse Prosecco en de Spaanse Cava of Cava Brut is.
Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied, la Champagne in Frankrijk. De Champagne is ten oosten van Ile-de-France gelegen en strekt zich uit tot aan de Meuse, in het Nederlands de Maas. Het is een gevarieerde streek qua landschap, waarbij in het noordelijkste deel de Ardennen liggen.
Mousserende wijn die niet in deze regio gemaakt wordt, mag niet de naam champagne hebben en wordt ook wel méthode traditionnelle genoemd. De benaming méthode champenoise mag niet meer worden gebruikt voor schuimwijn die niet uit de champagne streek komen.
De meest gebruikte methode is echter de méthode champenoise of méthode traditionelle waarbij een tweede gisting (prise de mousse) op fles plaatsvindt. De wijnmaker voegt bij het bottelen van de wijn een mengsel van gist en suiker (liqueur de tirage) aan de volle flessen toe en sluit deze vervolgens af met een kurk. De gistcellen zetten de suiker weer om in alcohol waarbij koolzuur ontstaat. Echter kan deze niet uit de fles ontsnappen, de bubbels hebben dus geen andere keuze dan zich te vermengen met de wijn.Mousserende wijnen beginnen als gewone stille witte wijnen, waarbij de koolzuurgas ontstaat tijdens het gistingsproces. Er zijn twee manieren om de beroemde bubbeltjeswijn te maken: de méthode traditionnelle en de méthode charmat.
Om het bezinksel uit de fles te halen wordt de flessenhals ondergedompeld in zeer koude vloeistof, waardoor de wijn verandert in een ijsblok. Vervolgens kan de kurk worden verwijderd en wordt de ijsblok uit de fles geduwd door het gas dat opeens ontsnapt. Bij de volgende stap, de dosage, wordt de fles bijgevuld met een mengel van champagne en rietsuiker, wat bepalend is voor een belangrijk deel van het karakter van de champagne.