Wijnen die op een zo natuurlijk mogelijke manier worden gemaakt, van biologisch geteelde druiven, worden biologische wijnen genoemd. Dit houdt in dat de druiven geteeld worden zonder het gebruik van synthetische chemicaliën, pesticiden en kunstmest. Biologische wijnen voor de laagste prijs bestel je eenvoudig online bij Wijnvoordeel
Biologische wijnproducenten maken gebruik van natuurlijke methoden voor ongediertebestrijding en bodembeheer. Om toch het onkruid en de insecten op afstand te houden, werken de wijnboeren met de natuur, in plaats van ertegen. Dit doen zij door de biodiversiteit in de wijngaard te vergroten. Een wijngaard vol bloemen of grazende geiten is dus niet gek als het om biologische wijnbouw gaat. Kortom, biologische wijnen zijn afkomstig van wijngaarden die op een duurzame en milieuvriendelijke manier worden beheerd
De biologische wijngaarden van tegenwoordig bieden minder mogelijkheden voor ziekten en plagen om zich te ontwikkelen dan vroeger het geval was. Om de gewassen sterk te houden wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen als heermoes en algen. Heermoes beschermt de wijnranken tegen schimmelziekten en algen stimuleren de groei van de wortels. In sommige wijngaarden lopen zelfs kippen rond die de larven en rupsen uit de gaarden wegpikken
Het gebruik van zwavel kan helaas niet omzeild worden, dit is noodzakelijk om schimmelaantastingen tegen te gaan. Dit wordt op een biologische wijngaarde natuurlijk wel tot het uiterste minimum beperkt! Omdat chemische onkruidbestrijding niet mogelijk is lopen er soms geiten of schapen door de wijngaarden om het onkruid kort te houden
Een biologische wijn is te herkennen aan het logo op de fles. Sinds 2012 mag een wijn biologisch worden genoemd als de druiven biologisch zijn geteeld en de wijnmaker zich aan de Europese regelgeving heeft gehouden bij het maken van de wijn. De druiven worden voor de oogst gecontroleerd op de biologische wijnbouw principes, voordat deze tot wijn worden omgetoverd. Het biologische keurmerk geeft tevens aan dat toegevoegde sulfieten tot de minimum worden beperkt. Staat een biologisch keurmerk op de fles, dan is de wijn gemaakt met minimale belasting voor milieu
Er bestaan verschillende certificeringen voor biologische wijn, afhankelijk van het land waar de wijn wordt geproduceerd. In de Europese Unie bijvoorbeeld, moeten biologische wijnproducenten voldoen aan specifieke normen om het biologisch keurmerk te krijgen. Als je op zoek bent naar biologische wijn, kunt je kijken naar labels en certificeringen die aangeven dat de wijn biologisch geproduceerd is
Wijn is niet het enige product dat tegenwoordig op een biologische manier geproduceerd kan worden, ook biologische voeding is een opkomend fenomeen. Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en dierenwelzijn. Deze producten zijn te herkennen aan het Europese keurmerk met een groen blaadje. Er worden tegenwoordig allerlei soorten wijn biologisch geproduceerd. Rode wijnen worden vaak geadviseerd bij wat zwaardere gerechten, denk aan pasta, rood vlees en stevige kazen. Witte wijnen matchen beter bij lichtere gerechten zoals salade, kipgerechten en tot slot schaal- en schelpdieren
Wilt je ontdekken welke wijn echt bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest.