Winkelwagen samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Filteren

41 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina

41 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina

Tempranillo wijn

Tempranillo is een van de meest aangeplante druiven ter wereld en wordt beschouwd als een van de negen rode edele druiven. Het is Spanje’s nummer één wijndruif en goed voor enkele van de bekendste en beste Spaanse rode wijnen. De druif staat ook wel bekend als Tinta de País, Tinto Fino, Cencibel en in Catalonië als Ull de llebre. Als belangrijkste druif van de Rioja en de Ribera del Duero is deze druif de basis van een groot deel van de grootste wijnen van Spanje. Ook in Portugal draagt hij als Tinta Roriz zijn steentje bij aan de beste rode wijnen van het land. 

Spaanse rode wijn: Tempranillo

De naam Tempranillo is afgeleid van het Spaanse Temprano, wat vroeg betekent in het Spaans. Een passende naam voor de Tempranillo druif, aangezien hij eerder rijpt dan andere druiven die inheems zijn in Spanje. Tempranillo is een erg oude variëteit. Hoewel de vroegste officiële vermelding van de druif in 1807 was, is de algemene theorie dat Tempranillo meer dan drieduizend jaar geleden door de Feniciërs op het Iberisch schiereiland werd geïntroduceerd. 

Rode Tempranillowijn

De druif is vooral bekend in de Rioja, deze regio staat bekend om de hoge kwaliteit van makkelijke drinkbare frisse, rode wijnen. Tempranillo wordt vaak gemengd met Grenache Noir, Graciano en Mazuelo.

In de Ribera del Duero wordt de druif ook wel tinto fino genoemd en is hij goed voor meer dan tachtig procent van de totale aanplanting in de regio. Door de hoogte en de bodemsamenstelling heeft Tempranillo geen steun van andere druivenrassen nodig en maakt men hier fijne, complexe wijnen van de druif.

Tempranillo wijn smaak

Met de structuur van Cabernet Sauvignon en de vlezige aard van Carignan is het drinken van een glas Tempranillo een ware beleving. De wijn kan jong verrassend fris en fruitig zijn met smaken van rijp rood fruit. Eenmaal ouder ontwikkelt de wijn meer aroma’s van cederhout, tabak en leer. Met name Reserva en Gran Reserva hebben dankzij de enkele maanden houtrijping diepere, donkere fruittonen en het voor Tempranillo kenmerkende aroma van leer. 

Hoe fijner de wijn, des te beter de balans is tussen de aardse en fruitige smaken. Tempranillowijnen uit de nieuwe wereld, waaronder Argentinië, Mexico en de Verenigde Staten, bieden over het algemeen meer fruit smaken zoals kersen en minder aardse tonen. Typerend is het geurige, fruitige karakter van de rode wijn en zijn goede rijping op hout.

Heeft u nog nooit Tempranillowijn gedronken? Dan kunt u het smaakprofiel van de wijn het beste vergelijken met een Sangiovese of een Cabernet Sauvignon.

Naar boven