Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze artikels toevoegen aan uw huidige bestelling?

Shiraz

Filter 31 resultaten
Gekozen filters:
  1. Syrah

31 resultaten

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren
Pagina
  1. Domaine de la Verde Òra Vacqueyras AOP Rouge
    Niet op voorraad
    2019 | Frankrijk, Rhône

    Een sublieme wijn uit Vacqueyras, het bijzondere wijngebied in de Vaucluse waar de beste wijnen uit de Rhônevallei worden gemaakt. Met een mand vol donkere kersen en bramen, gekust door eikenhout en kruidige garrigue, waar een Vacqueyras zo om geroemd wordt. Krachtig en verleidelijk zoet. Een wijn in de rijke stijl van Châteauneuf-du-Pape, maar dan net iets eleganter. Na veertien maanden op Frans eikenhout brengt het druiventrio Grenache, Syrah en Mourvèdre een dijk van een wijn voort. Verfijnd en fruitig en toch zo heerlijk krachtig en peperig.

    Smaak - Vol & Krachtig
    Druif - Syrah, Grenache, Mourvèdre
    Normale prijs 15,79 Speciale prijs 15,49
    U bespaart

31 resultaten

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren
Pagina

Wat is shiraz?

Stoer, krachtig en geconcentreerd, dat is shiraz. Deze populaire druif komt uit het Franse Rhône-gebied waar hij beter bekend staat als syrah. De Australische shiraz is door het warme klimaat krachtiger en fruitiger van smaak in tegenstelling tot de wat pittigere Franse variant.

Shiraz druif

De oorsprong van de druif ligt in de Rhône. Het is een kruising tussen de druif dureza en de druif mondeuse blanche. Bekende appellaties in de Rhône als Châteauneuf-du-Pape, Saint-Joseph en Hermitage brengen prachtige syrah wijnen voort. Geen gemakkelijke druif, maar wel een druif die wijnen ontzettend veel karakter geeft. De druif gedijt het best in een mediterrane omgeving op arme bodems en geeft wijnen die goed kunnen rijpen. Wijn gemaakt van deze druif kan een cépagewijn zijn, maar de druif doet het ook erg goed in geblend met andere druiven. In de Rhône wordt de druif vaak gemengd met grenache en mourvèdre.

Net als de cabernet sauvignon zijn shirazdruiven klein met een dikke, donkere schil. Het is een laat rijpende druif die de basis vormt voor toonaangevende wijnen als Hermitage en Côte Rôtie.

De eerste shiraz wijnstokken werden naar Australië gehaald door de Schotse James Busby. Hij reisde door Spanje en Frankrijk om wijnstokken te verzamelen die uiteindelijk de basis vormden voor de Australische wijnindustrie. Australië nam de naam shiraz aan in het midden van de negentiende eeuw en al snel werd de shiraz de internationaal geaccepteerde term voor het ras.

Shiraz wijn

Naast Frankrijk voor syrah, heeft Australië een langdurige, internationale reputatie weten te vestigen van hoge kwaliteit. In Frankrijk wordt de druif syrah genoemd en in Australië shiraz, ondanks dat dit dezelfde druif is zijn de wijnen die uit de druif voortkomen heel verschillend. De Australische wijnen zijn veel zwoeler en rijper dan de wijnen uit Frankrijk , waar vaak smaken van peper en specerijen naar voren komen.

Om volledig te rijpen heeft shiraz een warm groeiseizoen nodig. De meest aromatisch en elegante stijlen worden gekweekt in streken met koele nachten en hoge dagtemperaturen. Denk aan Canberra, Adelaide Hills en Yarra Valley. Toch zijn er ook in koelere gebieden in Australië wijnstokken aangeplant wat resulteert in een reeks stijlen. Van elegante, pittige Rhône-stijlen tot rijkere en rijpere stijlen.

Shiraz rosé wijn 

Roséwijn gemaakt van shiraz wordt vaak gemaakt volgens de Saignée-methode. Dit is een methode waarbij tijdens de eerste paar uur van het maken van rode wijn een deel van het sap wordt afgetapt. De rode wijn wordt hierdoor geconcentreerder en er ontstaat door het aftappen een roséwijn. 

Wijnen gemaakt volgens de Saignée-methode zijn uniek van smaak en vaak donkerder van kleur dan andere roséwijnen. Mocht u niet zo’n fan zijn van de traditionele roséwijnen, dan is rosé gemaakt volgens de Saignée-methode misschien iets voor u.

De smaak van shiraz

Shiraz is een wijn met een hoog tanninegehalte. De wijn heeft veelal aroma’s van bessen, peper, zoethout, tabak en soms zelfs gerookt vlees. Een jongere shiraz kan behoorlijk bloemig zijn, maar ontwikkelt ook in de loop van de tijd witte en zwarte peper aroma's en kruidachtige tonen.

Wat eet u bij Shiraz wijn?

In een notendop: vlees. Vooral bij steak en andere rundvleesgerechten komt de wijn mooi tot zijn recht. Met name als het gegrild is. Dé perfecte barbecue wijn dus. Ook gegrild varkensvlees, gerechten met provençaalse kruiden, biefstuk in pepersaus, zwarte olijven en lamsvlees zijn heerlijk naast een glas Shiraz. Liever vegetarisch? Probeer dan een stevig gerecht met bonen of linzen en groenten met een intense smaak, zoals aubergines of paddestoelen. 

Vind ik Shiraz lekker? 

Wilt u ontdekken of Shiraz écht bij uw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. U beantwoord vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt uw persoonlijk uitslag. Zo bent u altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de test hier.

1 gekozen filter
Naar boven