Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc is een van de meest bekende witte druivenrassen wereldwijd, en wordt al sinds de 17e eeuw in de Bordeaux geteel. Tegenwoordig wordt hij wereldwijd verbouwd en doet hij overal een eigen karakter op. Van licht en knisperfris in de Franse Loire, denk aan: Pouilly-Fumé en Sancerre,  tot karaktervol en pittige sauvignon blanc's uit Nieuw-Zeeland. . De wijn staat bekend om zijn knapperige en verfrissende smaakprofiel, getypeerd door tonen van citrus, groen fruit en kruisbes. Sauvignon blanc wordt vaak individueel gebotteld. De druif is zo nu en dan ook te vinden in heerlijke blends met bijvoorbeeld sémillon! De lekkerste sauvignon blanc wijnen bestel je eenvoudig en voordelig bij Wijnvoordeel

De oorsprong van sauvignon blanc

Net als de druivenrassen cabernet sauvignon en merlot, is de sauvignon blanc afkomstig uit het Franse Bordeaux. De druif houdt van een koel klimaat. Sterker nog, hij is zelfs gevoelig voor warme en vochtige omstandigheden, hij groeit daarom het beste op gronden met een goede drainage. 
De naam sauvignon blanc komt van het Franse woord ‘savage’, wat letterlijk wordt vertaald naar ‘wild.’ Dat is niet voor niks, de druif groeide namelijk vroeger als een soort onkruid in de Bordeauxregio. Tegenwoordig is hij te vinden in verschillende wijnregio’s, met name in Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Chili en Californië. Doordat de druif in veel verschillende regio’s wordt verbouwd bestaan er veel verschillende stijlen sauvignon blanc, waaronder frisse, fruitige wijnen en vollere, rijkere wijnen met tonen van boter en vanille. 

Eind twintigste eeuw kwam Marlborough in Nieuw-Zeeland opspelen als een van de grootste sauvignon blanc-gebieden. De ‘savvy’ zoals hij wel eens wordt genoemd, heeft een intense en toegankelijke smaak met een kenmerkende tonen en geuren van exotische vruchten als ananas en papaja.

De eigenschappen van sauvignon blanc

De smaak van sauvignon blanc wordt vaak omschreven als fris en fruitig met tonen van groene appel, citrusvruchten en toetsen van gras. Een aantal sauvignon blancs hebben een minerale ondertoon. Het alcoholgehalte varieert vaak van 11 tot 13 procent. 
De productiemethode van de wijn is erg bepalend voor de uiteindelijke smaak. De wijn kan gerijpt worden in eikenhouten vaten, waardoor de wijn een wat rijkere en vollere smaak ontwikkeld met tonen van vanille en boter. De frisse, fruitige sauvignon blancs worden niet gerijpt waardoor hij zijn frisheid bewaart. Deze frisheid komt vooral naar boven bij de wijnen waarbij koude gisting wordt toegepast en op roestvrij staal wordt gevinifieerd. 
Het mondgevoel, het gevoel van de wijn in de mond wordt onderverdeeld in filmend en strak. Een wijn wordt filmend door een hoog gehalte aan restsuiker en alcohol. Voorbeelden van filmende wijnen zijn chardonnay, vintage port en Sauternes. Deze wijnen laten een filmend laagje achter in de mond. Een wijn wordt strak door een hoog gehalte aan zuren, denk hierbij aan het gevoel tijdens het eten van een groene appel. Sauvignon blanc is een voorbeeld van een strakke wijn, net als muscadet en Nebbiolo. De temperatuur speelt ook een rol bij de stijl van de wijnen: hoe kouder het klimaat hoe frisser de wijn vaak is.

Verschil tussen sauvignon blanc en chardonnay

Alhoewel sauvignon blanc en chardonnay beide witte droge witte wijnsoorten zijn, verschillen ze wel degelijk in smaak. Sauvignon blanc heeft een scherpe, frisse en fruitige smaak met tonen van groen fruit, citrus, passievrucht en gras. Door zijn lichte zuren wordt hij vaak gedronken als aperitief of bij lichte gerechten. Chardonnay daarentegen heeft een vollere, rijkere en meer complexe smaak dan sauvignon blanc. Deze wijn heeft tonen van peer, perzik, honing en vanille, afhankelijk van de wijnregio waar hij geproduceerd wordt. Chardonnay past daarom bij wat vollere gerechten, denk aan gegrilde kip of een zware pasta. Kortom, sauvignon blanc is fris, zuur en fruitig, chardonnay is vol, rijk en complex. 

Wijn en spijs: wat eet je bij sauvignon blanc?

Sauvignon blanc past perfect bij lichte gerechten zoals gegrilde groenten, vis en schaal-, schelpdieren zoals kreeft, krab en mosselen Door zijn frisse en zure karakter past hij goed bij zomerse gerechten, denk hierbij aan bijvoorbeeld gegrilde zalm met citroen, salade met een frisse dressing. Ook bij verschillende kazen is deze wijn onmisbaar, en dan vooral bij jong belegen Goudse kaas, jonge geitenkaas en feta.

Vind ik sauvignon blanc lekker?

Wil je ontdekken of sauvignon blanc echt bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest

1 gekozen filter
Naar boven