Geen producten gevonden voor deze selectie.

Sancerre ligt aan de oevers van de rivier de Loire die door het prachtige, bergachtige landschap kronkelt. De bodemstructuur in deze regio vertoont een bijzonder rijke diversiteit waardoor de wijnen afhankelijk van de specifieke herkomst een uniek eigen karkater hebben. De bodem bestaat voornamelijk uit klei, kalksteen en kiezelaarden. Bijna alle wijngaarden van de appellatie Sancerre liggen op de linkeroever van de Loire tegenover Pouilly-Fumé op de rechteroever. Sauvignon blanc is het dominerende druivenras voor de grote witte Sancerrewijnen. Daarnaast wordt de pinot noir hier verbouwd voor het maken van rode Sancerre.

De bodemsoorten in Sancerre zijn een punt van trots voor de wijnboeren van Sancerre. Ze zijn duidelijk onderverdeeld in drie hoofdtypen: krijt, kalksteen-grind en vuursteen. Deze laatste wordt vaak genoemd als kenmerkende, rokerige ‘pierre à fusil’ (vuursteen) aroma dat in sommige sauvignon uit dit deel van de Loire-vallei wordt aangetroffen. Het aroma is duidelijk aanwezig in sommige Sancerre wijnen. Dit is de reden voor het traditionele pseudoniem Blanc Fumé van sauvignon, dat overleeft in de naam van de buurman en rivaal van Sancerre, Pouilly-Fumé

Ook staat de regio bekend om zijn hoogwaardige geitenkazen, die uitstekend passen bij de lokale wijn. De klassieke Sancerrewijn is wit, verkwikkend zuur en heeft scherpe aroma’s van kruisbessen, gras, brandnetels en een vleugje steenachtige mineraliteit. Rijkere, rijpere voorbeelden – vooral die uit warmere, op het westen gelegen plaatsen met kalkrijke grond – tonen vaak fruitigere noten van passievrucht en citroenschil. Sancerre is vaak minder grasachtig dan sauvignon blanc uit Marlborough en minder uitgesproken citrusachtig dan de wijnen uit Casablanca.

Sancerre

Pas sinds het midden van de twintigste eeuw, en de oprichting van de beschermde Sancerre-appelatie, wordt de naam van de stad sterk geassocieerd met witte wijnen. Voorheen was de regio beter bekend om zijn lichte rode wijnen. Tegenwoordig is de rode Sancerre Rouge – uitsluitend gemaakt van pinot noir – goed voor minder dan twintig procent van de jaarlijkse productie uit de regio.

Naar boven