Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wat is wijn van Barbera

Barbera is een rode Italiaanse wijn die bekend is van zijn donkere en volle wijnen. In de afdronk is de smaak van zure kersen zeer typerend. Houtgerijpte barbera is zachter, met wat kruidigheid en pruimen in de geur. De Barbera heeft misschien wel één van de meest opvallende carrières van de Europese wijnbouw. Van bijzonder taaiebuitenstaander promoveerde hij tot moderne, dichte en kruidige topwijn. De vroeger zo gewone druif uit Piemonte heeft zich de laatste twintig jaar prachtig ontwikkeld en door rijping op eikenhout levert hij tegenwoordig fruitige en tegelijkertijd goed gestructureerde rode wijnen. Wil je de wijnen van de barberadruif ontdekken? Bestel deze voordelig bij Wijnvoordeel!

Piemonte

Barbera is geboren in de Noord-Italiaanse regio Piemonte, dezelfde regio die bekendstaat om de nebbiolodruif en de felbegeerde Barolo- en Barbarescowijnen die deze druif voortbrengt. De nebbiolo heeft het prestige van Piemonte aanzienlijk verhoogd, maar toch drinken de inwoners van de regio vaker barbera. Ongeveer de helft van alle wijngaarden in de regio is met barberastokken beplant.

Barbera schandaal

Halverwege de jaren tachtig was er een groot schandaal toen verschillende wijnmakers de destijds eenvoudige barberawijnen met methylalcohol hadden ‘veredeld’. Meer dan dertig mensen stierven en veel mensen raakten blind. Toen de reputatie van de druif niet verder kon zinken, ontfermde een groep innovatieve wijnboeren zich over de druif en zetten deze zurige, landelijke druif om tot kruidige, complexe en goed houdbare wijnen. Inmiddels heeft de druif de harten van velen weer kunnen veroveren en is hij vandaag de dag ook te vinden in Australië, Chili en Argentinië.

Smaak barbera

De druif geeft fruitige, donkere en vaak volle wijnen. In de afdronk is de smaak van zure kersen zeer typerend. De wijn van de barbera die in eikenhout gerijpt is, is meestal zachter, met wat kruidigheid en pruimen in de geur.

Barbera d’Asti

Barbera d’Asti komt uit het noorden van Italië, vlakbij de stad Asti. Sinds 2008 heeft deze wijn een DOCG status gekregen. Dit is de hoogste kwaliteitsaanduiding in Italië. De wijn heeft aroma’s van kersen, pruimen en zwarte bessen. Een zeer goede Barbera d’Asti heeft vaak ook aroma’s van kaneel, zoethout en cacao smaken verwacht worden. Tenslotte staat deze wijn wanneer deze jong is bekend om zijn robijnrode kleur. Naarmate de wijn rijpt ontwikkelt de wijn zich tot een prachtig granaatrode kleur.

Wijn en spijs

Barbera is laag in tannines en hoog in zuren waardoor het de perfecte wijn is in combinatie met rijk vettig voedsel, denk aan een pizza met champignons en truffelolie of rood vlees met een zware saus. Verder zijn aardse smaken van paddenstoelen een aanvulling op de fruitige en licht kruidige smaken van barbera. Combineer de wijn met een heerlijke paddenstoelenrisotto of pastagerechten met paddenstoelen als een prominent ingrediënt. De tanninestructuur van een barbera en de smaak zijn een ideale combinatie met rood vlees zoals rundvlees, lamsvlees en hert. De frisheid van de wijn helpt om de rijkdom van het vlees te doorbreken, wat zorgt voor een aangename combinatie.Houd er bij het combineren van gerechten met Barbera rekening mee dat de frisse tonen in de wijn het bepalende kenmerk is. Combineer een mooie barbera met gerecht die goed matchen met deze frisheid en gedurfde smaken, terwijl het ook de fruitige en kruidige tonen aanvult. Ontdek nog meer wijn en spijs advies op onze blog!

 

Vind ik wijn uit barbera lekker?

Wil je ontdekken of barbera wijn echt bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest

1 gekozen filter
Naar boven