Ontdek de unieke smaak van Primitivo, een druif met een verhaal dat net zo rijk is als de wijn zelf! Met wortels in zowel Italië als Kroatië, is deze druif een ware wereldburger. In Amerika wordt hij vereerd als Zinfandel. Proef de geschiedenis met elke slok! Primitivo: meer dan alleen een druif, een avontuur.
Over de geografische oorsprong van de primitivodruif wordt nog steeds gedebatteerd. Het is zeer waarschijnlijk dat de wieg van primitivo in Zuid-Italië ligt. Waarschijnlijk is hij daar aangekomen vanuit de kustwijngaarden van Kroatië. Daar wordt hij vandaag de dag nog steeds geteeld onder de namen Tribidag en Crljenak Kasteljanski. In het begin van de negentiende eeuw werd het druivenras geïntroduceerd in de Verenigde Staten onder de naam Zinfandel. Daar bleek hij buitengewoon succesvol en verdiende hij een reputatie als de Amerikaanse nationale druif.
De primitivodruif houdt van een warm klimaat, met veel zon en een lange zomer. Dit geeft de druif een kenmerkende volle body. De druif heeft een dikke schil, die donkere, inktzwarte wijnen produceert. Het resultaat daarvan is een rijke rode wijn met flink wat tannines.
De Italiaanse primitivo voldoet aan de smaak van veel wijnliefhebbers vanwege zijn toegankelijkheid en intens fruitige aroma’s. Denk hierbij aan fruitig tot jam-achtige aroma’s van pruim, framboos, aardbei en braam. Vaak aangevuld met specerijen als kaneel, zwarte peper, karamel en cacao.
Primitivo di Manduria DOC is een rode wijn, afkomstig uit de hak van Italië. De wijngaarden bevinden zich in de regio Puglia, rondom de plaats Manduria. Lange tijd werd de druif enkel gebruikt om kleur en smaak toe te voegen aan minder rijke wijnen. Sinds kort is de druif ook doorgebroken als soloartiest.
Primitivo kan goed tegen de hitte en droogte en vaart goed op de Pugliaanse zon. In deze regio worden nog veel andere betaalbare, fruitige wijnen geproduceerd. Denk aan wijnen van lokale druiven als Negroamaro. Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.
Uit onderzoek is gebleken dat de zinfandeldruif identiek is aan primitivodruif. Primitivo is een groot succes uit Puglia in Italië. Zinfandel is een topper uit de heuvels van Californië. Primitivo wordt vaak net iets lichter in stijl gemaakt dan zinfandel, al kennen de wijnen rond Manduria een enorme kracht. In de Verenigde Staten wordt naast rode zinfandel ook witte wijn en rosé van de zinfandel druif gemaakt. Witte zinfandel wijn wordt white zinfandel genoemd.
Primitivo is erg lekker bij rood vlees en kruidige gerechten met veel specerijen. Denk bijvoorbeeld aan Turks, Marokkaans en Arabasiche gerechten, zeker wanneer hier kaneel in zit. Daarnaast zijn primitivowijnen erg lekker bij aziatisch gerechten als gerookte buikspek en eend. Bekijk voor meer wijn en spijs advies onze wijn en spijs pagina.
Wil je ontdekken of deze druif écht bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijk uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest hier.