Negroamaro
-
-
-
- Niet op voorraadPays d'Oc, Piemonte, Loire, Curico, PugliaNormale prijs 59,98 Speciale prijs 44,99
De afgelopen jaren is negroamaro enorm populair geworden onder wijnliefhebbers vanwege zijn unieke smaakprofiel en zijn vermogen om wijnen van hoge kwaliteit te produceren tegen een betaalbare prijs! Zo bestaan er wijnen die 100% uit deze druif bestaan, maar ook komt hij vaak voor in heerlijke blends met montepulciano, malvasia nera en/of primitivo, waar hij zorgt voor diepte en complexiteit. De lekkerste negroamaro wijnen bestel je voordelig online bij Wijnvoordeel.
Deze druif is de grote overlever van het zuidelijk gelegen schiereiland Salento in de regio ApuliĆ«, te vinden in de hak van de laars van ItaliĆ«. Het is de meest aangeplante druif in ItaliĆ« en wordt daarom vaak de ākoning van Zuid-ItaliĆ«ā genoemd. Hij heeft meerdere benamingen zoals nero amaro, nicra amaro en uva cano. ApuliĆ« is altijd al een belangrijke producent van meerdere populaire druivenrassen geweest, waaronder fiano, greco, primitivo, sangiovese, trebbiano en dus de negroamarodruif. Primitivo en negroamaro komen vooral voor in respectievelijk het westen en oosten van het schiereiland Salento.
De laat rijpende druif dankt zijn naam aan zijn bitterzoete afdronk. Het is afgeleid van negro wat staat voor āzwartā en amaro wat staat voor ābitterā en hij brengt diepgekleurde, soms lichtzoete rode wijnen voort. Zoals hierboven genoemd komt de druif vaak voor in blends met onder andere malvasia nera, die vooral in de provincies Brindisi en Lecce geteeld wordt.
De rode wijnen die voortgebracht worden van deze druif hebben een prachtig diepe, robijnrode kleur. Dit komt doordat deze druiven een dikke en donkere schil hebben. Het is een ware favoriet van menig wijnboer aangezien de druif sterk en stabiel is en daardoor weinig last heeft van ziektes of plagen. Daarnaast gedijt hij goed in een warm en droog klimaat, vandaar dat hij zich helemaal thuisvoelt in het zonnige Salento in Italiƫ. De wijnen hebben over het algemeen een volle stevige structuur, en een heerlijk lange afdronk met een licht bittertje. Wijnen van deze druif hebben potentieel om goed te ouderen, sommige kunnen tot wel tien jaar bewaard worden!
Door de vele voordelen die de druif brengt in verschillende blends, wordt de druif ook steeds vaker ingezet voor het maken van stevige, gastronomische rosƩ wijnen.
Wijnen van deze druif worden over het algemeen gekenmerkt door zijn volle karakter en gedurfde smaken. De smaak is bekend om zijn complexe en intense smaken met tonen van donker fruit, denk aan bramen en zwarte kersen, kruiden als zwarte peper en kruidnagel met soms aromatische hints van chocolade en zoethout. Het hoge tanninegehalte in deze wijnen geven hem een aangenaam licht bittertje die gecompenseerd worden door de smaken van het fruit en kruiden waardoor deze wijnen perfect in balans zijn.
Zoals de meeste rode wijnen gaat deze wijn perfect samen met rood vlees, zoals biefstuk, lamsvlees en wild. De kruidige en fruitige tonen van deze wijn passen uitstekend bij gerechten met tomatensaus. De Italiaanse keuken staat hierbij centraal, denk aan pizza, spaghetti bolognese en lasagne. Bovendien is de volle smaak van deze wijn een aanrader bij gerechten met een aardse smaak. Voorbeelden hiervan zijn geroosterde groenten zoals aubergine, courgette en paprika. Last but not least, harde kazen zoals parmezaanse kaas, cheddar en pecorino mengen perfect met deze wijn.
Wil je ontdekken of wijn van de negroamarodruif echt bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen Ć©Ć©n minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest.