Rijk en geconcentreerd met aroma’s van zwart fruit, tabak en specerijen. En dat alles verpakt in fluweelzachte tannines. Zo hoort een Pomerol te zijn, petje af! Deze held van de rechteroever, die de buurmannen bij Château Petrus voor honderden, zo niet duizenden euro’s over de toonbank ziet gaan, heeft zijn wilde jonge jaren achter zich en vleit zich nu wijs en evenwichtig in het glas. Houtgerijpt en in haast overweldigende stijl. Afkomstig uit de kleine wijnmakerij van de familie Gros: een zeldzame parel uit Pomerol. Heerlijk!Â
De wijnmakers van Castillo Santa Paulina tonen de Nieuwe Wijnwereld op z'n best! Met deze expressieve en houtgerijpte Merlot Reserva uit Chili. Krachtig met zwoel fruit, een schitterende kruidigheid en fraaie cacaotonen. Daarnaast staat een elegante, houtgekuste Chardonnay Reserva. Uitzonderlijk fris met de mooie toon van noten, eik en een heerlijk romig botertje.
Merlot, wat in het Frans kleine merel betekent, is een enorm populaire en klassieke druif uit Bordeaux. Deze rode wijn is geliefd om zijn aanwezige zwarte kersensmaak en soepele tannines. De merlotdruif wordt al vanaf de zeventiende eeuw gebruikt als ingrediënt in de prachtige Bordeauxwijnen. Inmiddels staat Merlot op grote schaal aangeplant in wijngebieden overal ter wereld.
Merlotwijn
De populariteit van Bordeauxwijn verspreidde zich over de hele wereld, evenals de populariteit van merlot. Naast merlot uit Bordeaux, zijn merlotwijnen uit Californië en Australië inmiddels ook erg geliefd. Vandaag de dag is er praktisch geen wijnland te vinden waar de druif niet staat aangeplant. Het is een veelzijdige druif die zowel volle en stevige wijnen geeft als zachte en zwoele wijnen.
Merlotdruif
Merlot is een rode wijndruif met sterke historische banden met Bordeaux en het zuidwesten van Frankrijk. Het is de overheersende variëteit in de meeste wijnen uit Saint-Émilion en Pomerol. In Frankrijk is het de meest aangeplante rode wijndruif van allemaal. Ook in Noord-Italië en de warmere gebieden van Zuid-Zwitserland is de druif erg populair.
Wat is de smaak van merlot?
Merlot staat bekend om zijn zachte, sensuele textuur en benaderbare stijl met aroma’s van rood fruit. Omdat de druif niet zo veel tannines heeft wordt hij gebruikt om tanninerijke wijnen te verzachten. De belangrijkste mengpartner van merlot is cabernet sauvignon.
De merlotdruif staat bekend als kameleon onder de blauwe druiven. Dit komt doordat deze zich perfect aanpast aan verschillende klimaten. Van een koeler klimaat tot aan warme klimaten. De smaak van kan dan ook erg verschillen. Van fluweelzacht en soepel tot rijk en eikenachtig.
Merlotwijnen zijn perfect te combineren met comfortfood. Duik de keuken in om mexicaans als enchiladas of chili con carne te maken. Merlotwijnen laten zich goed matchen met hamburgers en verschillende vleesgerechten van de barbecue met barbecuesaus. Een rijpere Bordeaux gaat goed samen met wild of een mooi stuk rundvlees. Een blend gemaakt van cabernet sauvignon en merlot gaat erg goed met lamskoteletten of lamsbout. Bekijk voor meer wijn en spijs advies onze wijn en spijs pagina.