Cabernet Franc is een rode wijn waarvan de oorsprong waarschijnlijk ligt in het Baskenland van Frankrijk. De wijn is geliefd om zijn overheerlijke smaak en redelijk hoge zuurgraad. Cabernet Franc is niet alleen een wijn met een uitzonderlijk karakter, maar over het algemeen ook een erg goede eetwijn. Cabernet Franc wordt vaak gebruikt voor blends waar hij kruidachtige accenten van tabak en donkere specerijen toevoegt.
Cabernet Franc is over de hele wereld te vinden, maar zijn thuisland is en blijft toch Frankrijk. Het is een druif die vroeg rijpt en daarom voelt hij zich het meest thuis in koelere streken. Dit is dan ook de reden dat hij het erg goed doet in Saint-Émilion, waar hij zijn stempel drukt op de Cheval Blanc. Vaak gemengd met Merlot worden hier de meest bekende wijnen ter wereld gemaakt. De meest bekende, en meest gerenommeerde, wijnen komen bijvoorbeeld van Château Pétrus, Château Ausone en Château Angélus.
Naast Cabernet Franc vind je in de Loire ook Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Gamay. Vooral gebieden als Chinon, Touraine en Anjou Saumur staan bekend om hun frisse, rode wijnen van Cabernet Franc.
Cabernet franc is erg robuust en in verschillende klimaten worden er wijnen van goede kwaliteit van deze druif gemaakt. Hierdoor kan de wijn ook verschillende smaken hebben.
De wijn wordt vaak gebruikt in blends maar doet het op zichzelf ook uitstekend. Een wijn gemaakt van honderd procent Cabernet Franc pronkt met aroma’s van groene peper en bloemen en heeft vaak wat aardse aroma’s ondersteund door smakelijke fruitsmaken zoals pruimen en cassis. De wijnen zijn uitstekend als bewaarwijn. De vaak wat drogende tannines worden met verloop van tijd fluweelzacht .
De druif voelt zich het meest thuis in een koel klimaat waar hij zure fruitaroma’s geeft. In warmere gebieden zoals de Bolgheri-regio in Toscane en de Sierra Foothills in Californië heeft de wijn vaak zoetere aroma’s van rijpe aardbeien, bramenjam, zwarte kersen en gedroogde vruchten.