Amarone della Valpolicella
Amarone della Valpolicella is een van de meest geliefde wijnen uit Italië. De wijn wordt gemaakt van deels ingedroogde druiven en dankt daaraan zijn zwoele en geconcentreerde karakter. De wijn is afkomstig uit Valpolicella in het Italiaanse Veneto en is een van de meest prestigieuze rode ijnen uit de regio. Hoewel het enkele jaren kan duren om deze unieke wijn te maken, is dat het absoluut waard. Het resultaat is namelijk een adembenemend lekkere en complexe wijn.
Hoe wordt Amarone wijn gemaakt?
De eerste Amarone wijnen kwamen nog geen eeuw geleden op de markt. In de jaren dertig van de vorige eeuw is de wijn namelijk pas voor het eerst ontdekt, toen een wijnboer een vat Recioto della Valpolicella was vergeten. De wijn wordt gemaakt van druiven die zijn ingedroogd, waardoor deze tot wel vijftig procent van hun vocht verliezen en zo een geconcentreerde smaak hebben.
De wijn wordt gemaakt van een blend van drie inheemse Italiaanse druiven: Corvina, Rondinella en Molinara. De druiven worden in trossen geplukt en vervolgens zo’n drie maanden gedroogd in zogenaamde droogkamers. Traditioneel werden de druiven gedroogd op stromatten in het warmste gedeelte van het huis of de wijnmakerij, maar de moderne technologie heeft het stro vervangen door pallets of staal.
Tijdens het drogen worden de suikers en de smaken in de druiven geconcentreerder. Eenmaal gedroogd worden de druiven voorzichtig geperst en wordt de wijn enkele jaren in eikenhouten vaten gerijpt om zich zo verder te ontwikkelen. Afhankelijk van de wijnmaker kan deze vatrijping variëren van twee tot vijf jaar.
Na het maken van de wijn worden de gedroogde druivenschillen overigens niet weggegooid. Deze worden hergebruikt om de standaard Valpolicella-wijnen meer power te geven. De druivenschillen gaan samen met de wijn in een vat waarbij de prachtige aroma’s en overgebleven tannines worden afgegeven en er zo een Valpolicella Ripasso ontstaat.
Amarone Della Valpolicella DOCG
Deze bijzondere wijn is voorzien van het DOCG-keurmerk. Beter bekend als Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Dit keurmerk, dat in 1963 in het leven is geroepen, staat garant voor een hoge kwaliteit. Wijnen met dit keurmerk worden jaarlijks geproefd door een proef commissie voor ze op de markt verschijnen. Om in aanmerking te komen voor het keurmerk moeten de wijnen aan strikte eisen en regels voldoen.
Amarone Della Valpolicella Classico
Dan hebben we nog de ‘Classico’ variant. De term Classico kun je bij zowel Amarone- als Chianti-wijnen tegenkomen. De wijnen uit de Classico regio’s worden beschouwd als enkele van de beste kwaliteitswijnen, omdat dit het oorspronkelijke druiventeelt gebied van die specifieke wijn was. Bij een Amarone della Valpolicella Classico heb je een uitzonderlijke wijn in handen met smaken van intens donker fruit, chocolade en koffie.
De smaak van Amarone wijn
Door de unieke manier van wijnmaken heeft de Amarone wijn een karakteristieke smaak. De prachtige diep donkerrode wijnen worden gekenmerkt door hun relatief hoge zuurgraad en hoge alcoholpercentage. De aroma’s die je tegenkomt variëren van donkere kersen, rozijnen, gedroogde vijgen en bosbessen tot chocolade, karamel, melasse en houttonen. Ondanks dat de wijn een hoog suikergehalte heeft resulteert dit niet in een zoete wijn. Een gemiddelde Amarone heeft zo’n 12 gram restsuiker.
Ontdekken of Amarone echt bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest.
Wat eet je bij Amarone wijn?
Een fles wijn kan natuurlijk het beste worden genoten met goed gezelschap en goed eten. Amarone is decadent genoeg om als avonddrankje te worden gedronken en is tevens de perfecte partner bij rijk en hartig eten. Denk aan rood vlees als biefstuk, wild of rendier, stoofpot, charcuterie en rijpe kazen. Ook een blokje donkere chocolade is heerlijk naast deze wijn.