Slovenië, onbekend maar niet onbemind

Slovenië is bij de meeste wijnliefhebbers nog een onbekend wijnland. Jammer, want er worden prachtige wijnen gemaakt in dit kleine land in Centraal Europa. Slovenië is ingeklemd tussen Italië in het westen, Oostenrijk in het noorden, en Hongarije en Kroatië in het oosten en zuidoosten. De Italiaanse alpen lopen in het noordwesten geleidelijk het Sloveense landschap in. Verder landinwaarts afgewisseld door heuvels en brede valleien.

Slovenië heeft aan de kust een mediterraan klimaat wat landinwaarts overgaat in een gematigd landklimaat. Slovenië kent hete zomers met temperaturen tot zo’n 35 graden, en koude winters tot wel -20.

Wijnregio’s en zijn wijngaarden

De oppervlakte van de wijngaarden bestrijken omstreeks 21.000 hectare; vergelijkbaar met de oppervlakte van de regio Bordeaux. De Sloveense productie is echter ongeveer de helft van wat Bordeaux jaarlijks opbrengt. De oudste wijnstok ter wereld staat trouwens in Slovenië, in het centrum van de stad Maribor. Deze veteraan is meer dan 400 jaar oud en geeft nog steeds druiventrossen.

Slovenië heeft 3 wijnregio`s: Primorska, Posavje en Podravje. Primorska begint aan de grens met Italië en strekt zich uit tot aan de stad Koper aan de Adriatische zee. Het gebied heeft een mediterraan klimaat en produceert voornamelijk rode wijn. Posavje ligt in de Sava River Valley in zuidoost Slovenië. Het is een heuvelachtig gebied met veel verschillende bodemsoorten, en diverse microklimaten. Podravje is het grootste wijngebied. Het is gelegen in de Drava River Valley in het noordoosten en grenst aan Kroatië, Oostenrijk en Hongarije. De bodem bevat veel mineralen en kalksteen. Hier komen de beste wijnen van Slovenië vandaan: geconcentreerde, loepzuivere wijnen. We zijn dan ook erg voldaan dat we deze twee witte wijnen van de bekende wijnmakersfamilie Puklavec aan ons assortiment hebben kunnen toevoegen.

Wild River – Sauvignon Blanc 2015

Wild River Sauvignon Blanc is een loepzuivere, strakke Sauvignon Blanc. Bleekgeel van kleur met een groene fonkeling. Een zeer aromatische wijn, meteen herkenbaar als Sauvignon: het tropische fruit stuift het glas uit. Deze geur komt samen met buxus en vers gemaaid gras. In de smaak komt het tropische fruit samen met frisse citrus weer terug. Energieke zuren zorgen voor een dorstlessende frisheid. In de afdronk veel fruit. Een geweldige droge witte wijn voor op het terras. Een ideale borrelwijn, bijvoorbeeld samen met een jonge geitenkaas.

Wild River - Sauvignon Blanc

Wild River – Riesling 2015

Wild River Riesling is een lichtgele, zeer minerale Riesling. In de geur veel citrus, samen met de mineraliteit van de stenen en keien uit de bodem. Zeer frisse smaak met het opwekkende zuur van een Granny Smith appel. Daarnaast rijpe perzik en abrikoos, met weer die prachtige mineraliteit. Een echte strakdroge Riesling, die door zijn zuivere, frisse karakter een gegrond verlangen naar een nieuw glas achterlaat. Een ontdekking voor de Riesling liefhebber!

Wild River - Riesling

Puklavec Family

Familie Puklavec Slovenië

De beste dingen van het leven, zou je moeten delen met anderen. Dat is het motto van de Sloveense wijnmakersfamilie Puklavec en daar zijn wij het roerend mee eens. Het fundament ligt in het uitstekende wijnbouwgebied Podravje, en Puklavec is dé grote expert in Sloveense wijnen. Hun liefde voor wijn begon in 1930 toen manager en Oenoloog Martin Puklavec betrokken raakte bij de coöperatie van wijnboeren. In de jaren die daarop volgende was hij de drijvende kracht van het wijnhuis en bouwde hij een uniek ontworpen kelder. Mede door zijn inspanningen is het inmiddels uitgegroeid tot één van s’ werelds beste wijngebieden. Op dit moment staan Vladimir Puklavec en zijn twee dochters, Tatjana en Kristina aan het roer van dit wijnhuis. Met een aantal regionale wijnboeren werken zij aan een belangrijke visie: samen de best mogelijke wijnen maken.

Leuk om ook te lezen

Saint-Estèphe Het prestigieuze Bordeaux wordt, om het overzichtelijk te houden, vaak verdeeld in wijnen van de linker- en rechteroever van de rivieren Dordogne, Garonne en Gironde. Aan de rechterzijde vinden we gerenommeerde gebieden als Pomerol en Saint-Emilion. ...
Ribera del Duero Steeds meer mensen ontdekken de hoge kwaliteit van wijn uit het Spaanse Ribera del Duero. Ribera del Duero, met stip één van de beste wijngebieden van Spanje, ligt ten noorden van Madrid en ten zuidwesten van Rioja. In Ribera del Duero wordt voor...
Beaujolais Primeur Elke derde donderdag van november is ie weer verkrijgbaar; de verse Beaujolais Nouveau ofwel Beaujolais Primeur. In september hingen de druifjes in de wijngaard nog nietsvermoedend te wiegen in de najaarswind, en nu ligt de wijn al gebotteld en wel k...

Reacties

Vraag het Peter

Vraag het Peter
IDEEENBOX SMALL
WEBSHOP_SMALL

Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en blijf op de hoogte.