Wijnen bij schaal- en schelpdieren

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: Marleen
op 28-06-2019
Delen
Wijnen bij schaal- en schelpdieren
Wijnen bij schaal- en schelpdieren

Een goed gevulde pan met gemarineerde mosselen, in knoflook gebakken garnalen en zelfs een perfect bereide kreeft: de gerechten zijn pas klaar met een mooi glas wijn ernaast! Schaal- en schelpdieren zijn vers natuurlijk het lekkerst. Voor de beste vangst fiets je dus even langs de visboer of viskraam op de markt.

En die perfecte wijn scoor je natuurlijk met korting bij ons. Maar welke wijn past nu het best bij schaal- en schelpdieren? Over het algemeen zit je goed met een stuivend frisse witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, een Spaanse Verdejo, een Duitse Weissburgunder of een Oostenrijkse Riesling. En oesters vragen om een heerlijk mineralige Chablis. Waarom en welke combinaties nog meer hemels zijn, leggen we je hieronder uit.

Prachtige wijnen bij schaal- en schelpdieren

Wijn bij mosselen

Mosselen zijn op tal van manieren te bereiden. En hoe je ze ook op tafel zet, in een grote pan of als borrelhapje, het is altijd genieten met mosselen. Helemaal als je er een glas witte wijn (of in een enkel geval rood) bij schenkt. Een aantal snelle tips:

Welke wijn het beste combineert, is afhankelijk van de manier waarop je ze bereidt. En geen schelpdier dat op zo veel verschillende manieren op tafel kan worden gezet als mosselen. De lekkernij verdient daarom een eigen pagina met de beste wijn-mossel combinaties. 

  1. Jeffrey's Bay Sauvignon Blanc
    • Smaakprofiel
      Opwekkend
    • Druivenras
      Sauvignon Blanc
    • Land & Regio
      Nieuw-Zeeland, Marlborough
    Normale prijs 11,98 Speciale prijs 8,99
    Je bespaart
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Wijn bij Sint-Jakobsschelpen of coquilles Saint-Jacques

Wie houdt er niet van die lichtzoete, nootachtige smaak van coquilles? Met de juiste wijn, wordt die prachtige smaak nog beter benadrukt. Over het algemeen verdient de delicate coquille een witte wijn met mooie aroma’s en mineraliteit. Maar net als bij de meeste schelpdieren, geldt ook hier dat de wijze van bereiden bepalend is voor de keuze van de wijn.

Coquilles met romige saus

Geserveerd in een romige saus, vragen coquilles Saint-Jacques om een romige wijn. De schelpdieren komen goed tot hun recht met:

Chevice van coquilles

Dit culinaire hoogstandje, dat u in een handomdraai op tafel zet, verdient een passende wijn. De in een marinade van citrus en limoen op smaak gebrachte coquilles komen het best tot hun recht met een al even frisse wijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Goedendag wijnliefhebber
    Niedermann Riesling Trocken
    • Smaakprofiel
      Fris
    • Druivenras
      Riesling
    • Land & Regio
      Duitsland, Nahe
    9,98
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Rauwe, gebakken of gegrilde coquilles

Voor rauwe of gebakken Sint-Jakobsschelpen geldt hetzelfde wijnadvies. Daar kunnen we een heel uitgebreid betoog over houden, maar het lekkerst is een licht houtgerijpte Chardonnay. Toch zijn er ook andere uitstekende combinaties mogelijk. Een opsomming:

Wijn bij slakken

Slakken of escargots behoren tot de schelpdieren en golden al bij de holbewoners als een echte delicatesse. In het Romeinse tijdperk aten de Fransen slakken als dessert en inmiddels staan escargots te boek als een traditioneel Frans gerecht. Welke wijn het best combineert met slakken hangt, net als bij andere schaal- en schelpdieren, af van de wijze waarop ze worden bereid. Over het algemeen geldt dat een witte wijn de beste partner is, voor wie toch liever voor rood gaat, hebben we ook een aantal opties. Hieronder een opsomming van de populairste bereidingswijzen met daarbij de best passende wijn:

Slakken in kippenbouillon

Slakken op Bourgondische wijze (in knoflookboter)

Slakken in botersaus met citroen

Vervang je de rijke knoflooksmaak in de botersaus door frisse citroen, dan mag de wijn ook frisser van smaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Goedendag wijnliefhebber
    XxX Coteaux d'Aix en Provence Rosé
    • Smaakprofiel
      Fris
    • Druivenras
      Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache
    • Land & Regio
      Frankrijk, Provence
    13,29
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Slakken in wijn

Minder bekend dan bovenstaande bereidingswijzen, maar zeker zo smakelijk zijn escargots bereid in wijn. Klaargemaakt met een flink glas Pinot Grigio, aangevuld met twee tot drie plakken prosciutto, knoflook, verse peterselie, zachte prei, eidooier, kippenbouillon en walnoten. En de wijn die je daarbij serveert? Dat laat zich raden:

  1. Goedendag wijnliefhebber
    Antica Viti Pinot Grigio delle Venezie
    • Smaakprofiel
      Licht
    • Druivenras
      Pinot Grigio
    • Land & Regio
      Italië, Veneto

Wijn bij kreeft

Om de vingers bij af te likken, zo lekker is kreeft. En omdat kreeft niet dagelijks op het menu staat, mag er best worden uitgepakt met de wijn. Want de lekkernij verdient een goede witte wijn. De koningscombinatie is kreeft met een houtgerijpte Chardonnay. Ook een elegante Chablis, fris en rond van smaak en stevig van structuur, is een overheerlijke begeleider van kreeft. En ga je op chique, schenk dan een glas Champagne bij kreeft, bij voorkeur een Brut. Kort samengevat:

  1. Georges Clément Champagne Brut
    • Smaakprofiel
      Vol
    • Druivenras
      Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir
    • Land & Regio
      Frankrijk, Champagne
    33,29
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Wijn bij garnalen

Vis moet zwemmen. Dat geldt ook voor garnalen. Die komen over het algemeen het best tot hun recht in een lichte en frisse wijn. Een garnaal, die toch vrij subtiel van smaak is, kan al snel verdrinken in een al te aanwezige witte wijn. En rode wijn is al helemaal een gevaarlijke combinatie. Welke wijn de beste partner is voor garnalen, hangt af van de bereidingswijze. We leggen het je graag uit.

Rauwe of gekookte garnalen

  1. Goedendag wijnliefhebber
    Casa Safra Verdejo
    • Smaakprofiel
      Licht
    • Druivenras
      Verdejo
    • Land & Regio
      Spanje, Castilla y León
    Normale prijs 6,59 Speciale prijs 4,99
    Je bespaart
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

De regel: hoe lichter het eten, hoe lichter de wijn, gaat ook hier op. Rauwe of gekookte garnalen, bijvoorbeeld verwerkt in een frisse salade of een amuse van Hollandse garnalen, laten zich van hun mooiste kant zien bij een al even frisse en lichte witte wijn:

 

Gamba’s

  1. Goedendag wijnliefhebber
    Caballo de Oro Verdejo
    • Smaakprofiel
      Stevig
    • Druivenras
      Verdejo
    • Land & Regio
      Spanje, Rueda
    Normale prijs 7,98 Speciale prijs 5,99
    Je bespaart
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

Gebakken gamba’s, gepeld of met het jasje nog aan, ruilen de zilte smaak in voor een heerlijk romige smaak. Helemaal als ze in knoflookolie zijn gebakken. Omdat de smaak voller wordt, mag de wijn ook ronder. De beste combinatie is:

Voorzie je de gamba’s van flink wat kruiden, kies dan ook voor een kruidiger witte wijn:

Wijn bij krab

De verfijnde smaak van krab combineert het best met een levendige witte wijn. Over het algemeen zit je met een fruitige Sauvignon Blanc of een droge Duitse Riesling goed, zeker bij onze eigen Noordzeekrab. Extra feestelijk wordt het met een mousserende wijn als Champagne. Maar net als bij de andere schaaldieren, geldt ook voor krab dat de best passende wijn afhankelijk is van de bereidingswijze. 

In boter gegrilde krab

Krab bereid met pittige kruiden

Gestoomde krab

 

  1. 2022 | Frankrijk, Bourgogne
    Le Comte Martin Chablis
    Smaak -  Fris
    Druif -  Chardonnay
    22,49
Reacties