Zoete witte wijn

Filteren

3 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Chateau-Vaccant-Bordeaux-Moelleux-AOP
    2016 | Frankrijk
    Château Vaccant Bordeaux Moelleux AOP

    Château Vaccant is een elegante en fraaie rijke zoete witte wijn uit Bordeaux. Een wijn gemaakt van zorgvuldig geselecteerde druiven uit wijngaarden met wijnstokken van maar liefst 30 jaar oud. De wijn heeft een mooie heldere goudgele kleur met een zeer rijpe geur van exotische vruchten zoals abrikoos en peer. Smaakvolle, soepele en zachte zoete wijn met rijke aroma's van abrikoos, peren en lindebloesem.

    Normale prijs 11,98 Speciale prijs 6,99
    Je bespaart
    • 94Wines-Sweety-Limited-Edition
      Frankrijk
      94Wines #6 Sweety Limited Edition

      Licht goud gele kleur en een bijzondere geur met aroma’s van exotische vruchten zoals ananas en rijpe meloen. Het is een volle wijn met hinten van abrikozen. Perfecte balans tussen zoet en fris. Lekkere zoete afdronk. 

      Normale prijs 15,98 Speciale prijs 7,99
      Je bespaart
      flessen
      Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
    • Weingut-Heinrichshof-Feinherb-Sonnenuhr-Spaetlese-Mosel-QW
      2016 | Duitsland
      Weingut Heinrichshof - Feinherb Sonnenuhr Spaetlese - Mosel QW

      Het familiebedrijf Weingut Heinrichshof in Zeltingen aan de Moezel produceert eerlijke en authentieke wijnen met charme en karakter. De gebroeders Peter en Ulrich Griebeler zijn onder andere in het bezit van enkele hectares wijngrond op steile hellingen. Hoewel deze grond zwaar en moeizaam te bewerken is, weten de broers er grote successen mee te boeken. Voor deze Riesling van late oogst werden uitsluitend volrijpe druiven gebruikt. Hier heeft de wijn het bijzondere karakter van een fijn fruitige Moezel-Riesling dan ook aan te danken. Aarzel niet en haal vandaag nog deze zachtzure Riesling in huis!

      Normale prijs 14,99 Speciale prijs 9,99
      Je bespaart
      flessen
      Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

    3 resultaten

    per pagina
    Van hoog naar laag sorteren

    zoete witte wijnZoete witte wijn

    Bij witte wijnen worden de druiven geperst voor het begin van de gisting. Om zoveel mogelijk aroma’s aan de schil te onttrekken worden de druiven voor korte tijd ingeweekt voordat deze geperst worden. Het gisten van de wijn gebeurd in dichte vaten om contact met zuurstof te voorkomen zodat de wijn wit van kleur blijft.

    Als de druiven laat geoogst zijn deze rijk aan suikers en kan het gebeuren dat de gisting stopt voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol, dit gebeurt als het alcoholpercentage van vijftien tot zestien procent bereikt is. Het kan ook een mogelijkheid zijn dat de gisting stopt vanwege een te lage temperatuur in de kelder waar de gisting plaatsvindt. De restsuikers blijven over en zorgen voor een zoete smaak aan de witte wijn. Een derde manier is om het gistingsproces vroegtijdig te stoppen en de gistcellen uit de wijn te filteren, hierdoor ontstaat een zoete witte wijn met een lager alcoholpercentage.

    Suikers in zoete witte wijn

    Zoete witte wijn bevat nog veel restsuiker. Deze wijnen worden daardoor vaak aangeduid als dessertwijn, terwijl dit lang niet altijd het geval hoeft te zijn. Door de suikers in de wijn is de smaak minder uitgesproken en vinden mensen zoete witte wijn toegankelijker om te drinken. Deze suikers dienen ook als conserveringsmiddel, waardoor de wijn heel oud kan worden. De leeftijd van de wijn kan oplopen tot meer dan honderd jaar. Als de zoete witte wijn lang bewaard wordt heeft dit effect op de kleur en smaak van de wijn. De kleur wordt steeds donkerder, soms zelfs tot de donkere kleur van koffie, en de smaak veranderd naar notige karamelachtige tonen.

    Het imago van zoete witte wijn

    Zoete witte wijn wordt vaak geassocieerd met jonge meisjes of onervaren wijndrinkers, een imago wat niet heel voordelig is. Dit zou kunnen komen doordat een zoete smaak vaak in verband wordt gebracht met frisdranken, en laat deze nou niet een hele complexe smaak hebben. Terwijl er genoeg zoete witte wijnen bestaan die tot de allerbeste wijnen ter wereld behoren, dit zijn wijnen met een edele zoetheid en soms wel 150 gram suiker per liter.

    Alcoholpercentage

    Het is een fabel dat elke zoete witte wijn een hoog alcoholpercentage bevat. Alcohol zelf geeft een zoete en zwoele smaak, daardoor kan er nog weleens verwarring ontstaan. Wijn wordt bestempeld als een zoete witte wijn, terwijl deze geen enkele gram restsuiker bevat. Als de wijn een zoete smaak heeft, maar niet de ervaring van het verdikkende effect van restsuiker geeft dan heeft de wijn hoogstwaarschijnlijk een hoog alcoholpercentage.

    Drinktips

    Serveertemperatuur: Zoete witte wijn smaakt het lekkerst als deze gekoeld is, tussen de zes en tien graden. Glas: Het glas voor witte wijn is doorgaans kleiner dan die voor rode wijn. Opening van het glas is meestal smal en toelopend, daardoor vervliegen de aroma’s minder snel. Ook blijft de balans tussen zoet en zuur zo beter in evenwicht. Wijn en spijs: De wijn kan bij verschillende soorten etenswaar worden gedronken. Hierbij kun je denken aan aardbeien, desserts zoals crème brulée, noten, vette vissoorten of kip. Dit wijntype doet het ook goed bij gerechten uit de Aziatische keuken, zoals Thais of Indisch.

    Naar boven