Zoete witte wijn

Filteren

3 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Borgo Lame Moscato d'Asti DOCG
    2017 | Italië

    Wat lekker, wat fruitig en wat licht. Met niet meer dan 5,5 procent alcohol is deze Borgo Lame Moscato d’Asti met z’n kleine elegante bubbeltje een heerlijke lichtzoete versnapering voor elk moment. Niet alleen bij het dessert dus, deze frisse en unieke witte wijn van Antiche Cantine Borgo Lame zorgt ook op andere momenten voor een glimlach op ieders gezicht. Van zomaar lekker tussendoor tot speciale gelegenheden, deze topwijn uit Cisterna d’Asti – in het hart van Piemonte – verveelt nooit en kan altijd. Geniet ervan!

    Smaak:Zacht & Zoet
    Druif:Muscat
    Niet lekker, geld terug
    9,99
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  2. Barão-de-Vilar-White-Sweet-Port
    Portugal

    Een bijzondere zoete witte port van wijnhuis Barão de Vilar die gemaakt is van enkel witte druiven. Deze port is een blend van verschillende portwijnen en heeft gerijpt in eikenhouten vaten genaamd “tonels”. Een bovenal fruitige port die het lekkerst is om flink gekoeld (8 tot 12 graden) te drinken als aperitief.

    Smaak:Zacht & Zoet
    Druif:Donzelinho, Gouveio, Malvasia, Vioshino
    Niet lekker, geld terug
    13,98
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
    • Barão-de-Vilar---Colheita-White-Port
    Barao-de-Vilar-Colheita-White-Port
    2007 | Portugal

    De oprichters van wijnhuis Barão de Vilar worden gezien als de grondleggers van de portmarkt. Deze zoete witte port is dan ook van ware topkwaliteit. Een port met een uniek karakter die hij heeft verkregen tijdens zijn houtrijping van minimaal zeven jaar. Zoet van smaak, volwassen en vol fruitige smaken.

    Smaak:Zacht & Zoet
    Niet lekker, geld terug
    21,98
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

3 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

zoete witte wijn

Zoete witte wijn

Bij alle witte wijnen is het zo dat de druiven eerst worden geperst voor het begin van de gisting. Het gisten van de wijn gebeurt vervolgens in dichte vaten om contact met zuurstof te voorkomen. Voor het krijgen van zoete witte wijnen zijn er drie manieren. De eerste manier is als de gisting uit zichzelf stopt. Als de druiven laat geoogst zijn zitten ze vol met suikers. Het kan dan gebeuren dat de gisting er zelf mee stopt voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol. Dit gebeurt wanneer het alcoholpercentage een hoogte van vijftien tot zestien procent heeft bereikt. Een andere manier is als de gisting stopt vanwege een te lage temperatuur in de wijnkelder. De restsuikers blijven dan ook over en geven de witte wijn zijn zoetheid. Tot slot kan het gistingsproces ook worden gestopt door de wijnmaker. De gistcellen worden dan uit de wijn gefilterd. Dit geeft doorgaans een zoete witte wijn met een lager alcoholpercentage. 

Zoete witte wijn soorten

Zoete witte wijn bevat nog veel restsuiker. Deze wijnen worden daardoor vaak aangeduid als dessertwijn, terwijl dit lang niet altijd het geval hoeft te zijn. Door de suikers in de wijn is de smaak minder uitgesproken en vinden mensen zoete witte wijn toegankelijker om te drinken. Deze suikers dienen ook als conserveringsmiddel, waardoor sommige zoete witte wijnen erg oud kunnen worden. De leeftijd van de wijn kan oplopen tot meer dan honderd jaar. Als de zoete witte wijn lang bewaard wordt heeft dit effect op de kleur en smaak van de wijn. De kleur wordt steeds donkerder, soms zelfs tot de donkere kleur van koffie, en de smaak verandert naar karamelachtige tonen.

Het alcoholpercentage van zoete witte wijn 

Er zijn genoeg zoete witte wijnen die tot de allerbeste wijnen ter wereld behoren. Dit zijn wijnen met een edele zoetheid en soms wel 150 gram suiker per liter. Zoete witte wijnen bevatten altijd een (relatief) hoog alcoholpercentage, maar het is een fabel dat elke zoete witte wijn een hoog alcoholpercentage bevat. Alcohol zelf geeft een zoete en zwoele smaak waardoor er soms verwarring kan ontstaan. Wijn wordt soms bestempeld als een zoete witte wijn, terwijl deze geen enkele gram restsuiker bevat. Als de wijn een zoete smaak heeft, maar weinig restsuiker bevat dan heeft de wijn hoogstwaarschijnlijk een hoog alcoholpercentage. 

Drinktips

  • Serveertemperatuur: Zoete witte wijn smaakt het lekkerst als deze gekoeld is, tussen de zes en tien graden.
  • Glas: Het glas voor witte wijn is doorgaans kleiner dan die voor rode wijn. Opening van het glas is meestal smal en toelopend, daardoor vervliegen de aroma’s minder snel. Ook blijft de balans tussen zoet en zuur zo beter in evenwicht.
  • Wijn en spijs: De wijn kan bij verschillende soorten etenswaar worden gedronken. Hierbij kun je denken aan aardbeien, desserts zoals crème brulée, noten, vette vissoorten of kip. Dit wijntype doet het ook goed bij gerechten uit de Aziatische keuken, zoals Thais of Indisch.
Naar boven