2018 | Italië, Veneto

Terre di Virgilio Amarone della Valpolicella DOCG

Verleidelijke en iconische Italiaan

Je moet aan flink wat eisen voldoen voordat je de geuzennaam Amarone della Valpolicella op het etiket mag dragen. Maar als je alles vinkjes hebt gezet, denk aan druiven die ruim honderd dagen hebben gedroogd en een minimale houtrijping van twee jaar, dan mag je er ook zijn. Wat heet: dan behoor je tot de top van de Italiaanse wijnen. Deze fluweelzachte Terre di Virgilo Amarone met zijn intense aroma’s van kersen, donkere pruimen en vanille is zo’n iconische Italiaan. Met een prijs die al net zo zacht is als de wijn. Om verliefd op te worden!

Normale prijs 20,99 Speciale prijs 17,99
U bespaart
107,94 (Per doos van 6)
Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
bewaar
  • Gratis thuisbezorgd vanaf 45 euro
  • Gratis retourneren
  • Niet lekker, geld terug
Druivenras: Corvina, Corvinone, Rondinella
Smaakprofiel: Vol & Krachtig Volledige proefnotitie
Past bij: Stoofvlees, lamshaas, wild zwijn en harde kazen als Parmezaan
Proefnotitie
Serveertips
Specificaties
Reviews

Verleidelijke en iconische Italiaan

Helderrode koningswijn uit het hart van Valpolicella, gemaakt van de druiven corvina, corvinone en rondinella. Dat trio heeft zo’n 120 dagen liggen te drogen voordat het sap voor twee jaar werd toevertrouwd aan eikenhouten vaten. En wat heeft dat ‘m goed gedaan! Uit het glas stijgen de kenmerkende aroma’s op van frambozen, rode bessen, kersen, rijpe pruimen, viooltjes en een typisch zwart pepertje. Al dat moois komt terug in de rijke en elegante mond, waar een fijn kersenzuurtje in perfecte balans is met de zoete fruittonen. Op z'n mooist na een uurtje decanteren. Krachtig en vol, fluweelzacht en elegant. Zoals het hoort.
  • Https& Lamshaas
  • Https& Wild zwijn
  • Https& Gestoofd vlees
  • Https& Parmezaan
Flesinhoud0.750000
WijnsoortRode Wijn
LandItalië
DruivenrasCorvina, Corvinone, Rondinella
RegioVeneto
SmaakprofielVol & Krachtig
Jaargang2018
Houtrijping24 maanden
Serveertemperatuur18-20 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2028
AllergenenSulfieten
AfsluitingKurk
EAN-nummer8030625005151
Art.nr.632288
Terre di Virgilio Amarone della Valpolicella DOCG
Amarone delle Valpolicella: iconische wijn uit Italië

Het is aan de vergeetachtigheid van de Italiaanse kelderknecht Adelino Lucchese te danken dat de wereld de grootste Italiaanse wijn Amarone kent. In 1938 moest hij, in een wijnkelder in het gehucht Novare in de wijnstreek Valpolicella, aan zijn baas Gaetano dall’Ora uitleggen dat een vat wijn al een paar jaar in een hoekje van de kelder was blijven. In dat vat de zoete wijn Recioto die wordt gemaakt van druiven die enkele maanden zijn ingedroogd en zo meer aroma’s én meer suikers opdoen. Met als resultaat een heerlijke zoete wijn met een hoog alcoholgehalte. Iets te zoet, naar mening van wijnmaker Dall’Oro die al een tijd op zoek was naar een manier om dat suikergehalte te verminderen. Waar knecht Lucchese een draai om z’n oren verwachtte toen hij zijn meester de vergeten Recioto liet proeven, sprong die echter een gat in de lucht. Want de wijn was niet bedorven, zoals werd gevreesd, maar onwaarschijnlijk vol, krachtig, elegant en zacht. In de jaren waarin het vat in een hoekje stond, kreeg de wijn extra tijd om te rijpen op haar eigen droesem en werden bijna alle suikers uit de ingedroogde druiven omgezet in alcohol. Met als resultaat een wijn waar Dall’Oro tot die tijd alleen maar van kon dromen. Minder dan een eeuw later is de wijn die per ongeluk is ontstaan niet meer weg te denken van de wijnkaart en windt-ie iedere wijnliefhebber om z'n vingers. Met dank aan die vergeetachtige kelderknecht en de druiven die voor de iconische Amarone flink in de watten worden gelegd.

De grootste wijn van Italië

Het vertroetelen van de druiven begint al in de wijngaarden, aangelegd op de zuidelijke terrassen van de Veronese heuvels.Hier – aan de poorten van Verona, de Italiaanse stad van de liefde – worden de druiven dagelijks beoordeeld op kwaliteit om ze laat in september, als de druiven optimaal rijp zijn, met de hand te plukken. Alleen de allermooiste druiven worden vervolgens te drogen gelegd tot ze, na ongeveer 120 dagen, een derde van hun vocht hebben verloren. Dit proces wordt appassimento genoemd en levert druiven op met ongekend intense aroma’s. Het resultaat is een krachtige en geconcentreerde wijn met een klein zoetje, die wordt gezien als de grootste wijn van Italië. Deze krachtpatser uit 2018 is nu op dronk en kan, als u het geduld kunt opbrengen, nog enkele jaren worden bewaard.

Winkelwagen samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?