Terre di Virgilio Amarone della Valpolicella
Je moet aan flink wat eisen voldoen voordat je de naam Amarone della Valpolicella op het etiket mag dragen. Maar als je alle vinkjes hebt gezet, denk aan druiven die ruim honderd dagen hebben gedroogd en een minimale....
Lees meer- Gratis thuisbezorgd
- Gratis retourneren
- 100% proefgarantie
Verleidelijke en iconische Italiaan
-
Lamshaas
-
Wild zwijn
-
Gestoofd vlees
-
Parmezaan
wijnoutlet | Ja |
---|---|
Flesinhoud | 0.75 |
Wijnsoort | Rode Wijn |
Land | Italië |
Druivenras | Corvina, Corvinone, Rondinella |
Regio | Veneto |
Smaakprofiel | Stevig |
Jaargang | 2019 |
Alcoholgehalte | 15 % |
Houtrijping | 24 maanden |
Classificatie | DOCG Amarone della Valpolicella |
Serveertemperatuur | 18-20 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2029 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8030625005502 |
Art.nr. | E101817 |

Het is aan de vergeetachtigheid van de Italiaanse kelderknecht Adelino Lucchese te danken dat de wereld de grootste Italiaanse wijn Amarone kent. In 1938 moest hij, in een wijnkelder in het gehucht Novare in de wijnstreek Valpolicella, aan zijn baas Gaetano dall’Ora uitleggen dat een vat wijn al een paar jaar in een hoekje van de kelder was blijven. In dat vat de zoete wijn Recioto die wordt gemaakt van druiven die enkele maanden zijn ingedroogd en zo meer aroma’s én meer suikers opdoen. Met als resultaat een heerlijke zoete wijn met een hoog alcoholgehalte. Iets te zoet, naar mening van wijnmaker Dall’Oro die al een tijd op zoek was naar een manier om dat suikergehalte te verminderen. Waar knecht Lucchese een draai om z’n oren verwachtte toen hij zijn meester de vergeten Recioto liet proeven, sprong die echter een gat in de lucht. Want de wijn was niet bedorven, zoals werd gevreesd, maar onwaarschijnlijk vol, krachtig, elegant en zacht. In de jaren waarin het vat in een hoekje stond, kreeg de wijn extra tijd om te rijpen op haar eigen droesem en werden bijna alle suikers uit de ingedroogde druiven omgezet in alcohol. Met als resultaat een wijn waar Dall’Oro tot die tijd alleen maar van kon dromen. Minder dan een eeuw later is de wijn die per ongeluk is ontstaan niet meer weg te denken van de wijnkaart en windt-ie iedere wijnliefhebber om z'n vingers. Met dank aan die vergeetachtige kelderknecht en de druiven die voor de iconische Amarone flink in de watten worden gelegd.
Over Cantina Colli Morenici
Gelegen op de zuidelijke hellingen van het Gardameer vinden wij de wijnmakerij Cantina Colli Morenici, opgericht in 1959. Vele lokale wijnboeren met kleine wijnpercelen verenigden dit jaar hun krachten om hun mooiste wijnen naar de markt te brengen. Na veel vallen en opstaan ontstond uiteindelijk het succes en inmiddels prijken hun wijnen op wijnkaarten in diverse prestigieuze restaurants over de hele wereld. Giovanni Venturelli zorgt op dit moment samen met zijn team van ervaren wijnmakers voor uitzonderlijke wijnen van hoog niveau en we zijn dan ook enorm blij dat we ons assortiment mochten vergroten met deze uitzonderlijk lekkere wijn.
De grootste wijn van Italië
Het vertroetelen van de druiven begint al in de wijngaarden, aangelegd op de zuidelijke terrassen van de Veronese heuvels.Hier – aan de poorten van Verona, de Italiaanse stad van de liefde – worden de druiven dagelijks beoordeeld op kwaliteit om ze laat in september, als de druiven optimaal rijp zijn, met de hand te plukken. Alleen de allermooiste druiven worden vervolgens te drogen gelegd tot ze, na ongeveer 120 dagen, een derde van hun vocht hebben verloren. Dit proces wordt appassimento genoemd en levert druiven op met ongekend intense aroma’s. Het resultaat is een krachtige en geconcentreerde wijn met een klein zoetje, die wordt gezien als de grootste wijn van Italië. Deze krachtpatser uit 2019 is nu op dronk en kan, als je het geduld kunt opbrengen, nog enkele jaren worden bewaard.