Het is mogelijk om wijn te kiezen op basis van uw eigen smaakvoorkeur. Daarom bieden we u een smaaktest aan waarmee u makkelijk en snel kunt zien wat uw smaakprofiel is en welke soorten wijn bij u passen. Deze smaakprofielentest hebben wij opgezet met onze partner Taste Index.
Onze smaakprofielentest is gebaseerd op de wetenschappelijke theorie van de bekende smaakprofessor Peter Klosse. Hij ontdekte dat er drie universele factoren zijn die smaak meetbaar maken:
- Smaakrijkdom: dit gaat over de intensiteit en de hoeveelheid smaak. Over hoeveel u proeft van iets. En is die smaak heel fris, denk aan citroen, of juist rijk als een rijpe banaan? Hoe uitgesprokener de smaak, hoe hoger de smaakrijkdom.
- Filmend: het mondgevoel – de manier waarop u smaak ervaart – wordt beïnvloed door de textuur van de wijn. Hoe voller en romiger de wijn, hoe meer u een filmend mondgevoel ervaart. Denk maar eens aan een goede klodder mayonaise of een heerlijke plak cake: vol en romig.
- Strak: ook dit zegt iets over het mondgevoel. Voelt de wijn wat stroef aan en hebt u het idee dat uw mond wat wordt samengetrokken, denk bijvoorbeeld aan het eten van een citroen, dan is het mondgevoel strak.
Dankzij de ontdekking van Peter Klosse wordt weer eens bewezen dat over smaak niet valt te twisten: u vindt iets lekker of niet. Dat geeft aan waar uw voorkeur naar uitgaat en uw persoonlijke voorkeur vormt de basis van deze smaakprofielentest. Hiermee ontdekt u snel en eenvoudig welke wijn bij u past en zo heeft u altijd een passende wijn in het glas.