• San-Tanaro-Passito-Appassimento-DOC-Rosso
  • San-Tanaro-Passito-Appassimento-DOC-Rosso
2018 | Italië, Piëmont

San Tanaro Passito Appassimento DOC Rosso

Geef de druiven Barbera en Dolcetto dezelfde eeuwenoude Romeinse behandeling als de druiven voor de grote Amarone-wijnen krijgen en het resultaat is verbluffend! Intens en overladen met in chocolade gedrenkt fruit. Deze San Tanaro uit het hart van de Italiaanse wijnstreek Piemonte blies ons compleet van de sokken. Geconcentreerd, complex en zwoel. Een hemels lekkere en zijdezachte Appassimento die ook het hart van menig wijncriticus heeft gestolen. Deze harmonieuze San Tanaro is dan ook met goud bekroond tijdens de Berliner Wein Trophy 2019 en door de kritische wijnneuzen van het gerenommeerde Gilbert & Gaillard. Groots als een Amarone en toch zo klein van prijs. Een aanwinst!

12,99
Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
flessen
Opslaan
  • Gratis thuisbezorgd vanaf 35 euro
  • Gratis retourneren
  • Niet lekker, geld terug
Druivensoort: Barbera, Dolcetto
Smaakprofiel: Soepel & Rond Volledige proefnotitie
Proefnotitie
Serveertips
Specificaties
Reviews
Proefnotitie

Weelderige robijnrode schoonheid

Levendige robijnrode wijn uit het hart van Piemonte. Gemaakt van optimaal gerijpte en gedroogde druiven, waardoor de wijn een waanzinnig geconcentreerde smaak krijgt. Schenk daarom een royale scheut van deze San Tanaro Passito Appassimento in het glas en laat u verleiden door de complexe en intense geuren van rijp, gestoofd en jamachtig fruit als cassis en pruimen. Weelderig en romig van smaak met donkere bramen, pruimen en kersen, omlijst door zwoele, zoete kruiden en vanille, overgoten door een perfect laagje chocolade. Rijk als een fluweelzachte kersenbonbon van een meester-chocolatier. Het Italiaanse la dolce vita in al zijn glorie!
Serveertips
  • Ree
  • Wild zwijn
  • Gegrild vlees
  • Belegen kaas
  • Oude kaas
  • Chocolade desserts
Specificaties
WijnsoortRode Wijn
LandItalië
DruivensoortBarbera, Dolcetto
RegioPiëmont
SmaakprofielSoepel & Rond
Jaargang2018
Alcoholgehalte14.00 %
Serveertemperatuur18-20 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2028
AllergenenBevat Sulfieten
AfsluitingKurk
EAN-nummer8027874075912
Art.nr.618898
awards
  • San-Tanaro-Passito-Appassimento-DOC-Rosso
  • San-Tanaro-Passito-Appassimento-DOC-Rosso
Reviews
San-Tanaro-Passito-Appassimento-DOC-Rosso
Goudbekroonde, hemels lekkere en zijdezachte Appassimento

Dolcetto en Barbera: a match made in heaven! De eerste wordt liefkozend ook wel ‘de kleine zoete genoemd, wat niets zegt over de zoetheid van de druif, maar van het redelijk lage zuurgehalte in wijnen van deze druif. Dolcetto geeft steevast zachte wijnen met intense fruittonen, laag in de zuren en met zachte tannines. Het is de lokale held in Piemonte die is ontstaan in de heuvels van Langhe, net ten zuiden van het Barolo-gebied. Dolcetto is een gemakkelijke druif om te verbouwen en is de favoriet van veel wijnmakers. In de eerste helft van september is de druif al rijp, twee weken voor zijn collega Barbera, en de opbrengst is gewoon goed. Toch komt men de druif buiten Piemonte amper tegen. Hoe anders is dat met de druif Barbera, die vanwege haar veelzijdigheid in wijnstijlen tot in Australië en Chili te vinden is. Daar gaat de druif veelal solo in de fles, in thuisland Italië wordt Barbera meestal gebruikt in een blend. Wat haar in Piemonte overigens niet minder geliefd maakt. Sterker nog, de druif behoort tot de populairste rassen in de wijnregio in het noordwesten van Italië. Om die reden wordt de fruitige Barbera, die donkere en volle wijnen voorbrengt, ook wel de parel uit Noord-Italië genoemd.

Het Romeinse geheim achter grote Italiaanse wijnen

Als beide hierboven beschreven druiven de oude Romeinse wijnbereidingstechniek appassimento ondergaan, gebeurt er iets wonderbaarlijks. De van zichzelf fruitige druiven veranderen in ongekend weelderige fruitbommen, die een geconcentreerde, intense en uiterst harmonieuze en fluweelzachte wijn presenteren. Na een late oogst worden de druiven enkele maanden te drogen gelegd. Hierdoor verliezen ze zo’n dertig procent van hun vocht, een hoge concentratie aan suikers en fruitaroma’s blijft achter in de druiven. Dit is het geheim achter de zwoele en weelderige wijnen als Amarone. De techniek heet appassimento, de Italiaanse voor wijnen die van gedroogde druiven zijn gemaakt – volgens de appassimento-methode – is passito. De oude Romeinen pasten deze methode in Valpolicella al toe bij het maken van zwoele en volle wijnen. Dat de techniek nog altijd voor waanzinnig lekkere wijnen zorgt, ook elders in Italië, bewijst deze goudbekroonde San Tanaro Passito Appassimento DOC Rosso.

Winkelmand samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Naar boven