• San-Tanaro-Barolo-DOCG
2015 | Italië, Piëmont

San Tanaro Barolo DOCG

Heeft Barolo nog introductie nodig? Het is de Italiaanse koning der wijnen en de trots van het schitterende wijngebied Piemonte. Hier, op de heuvels langs de rivier Tanaro, is de druif Nebbiolo alleenheerser en levert grandioze wijnen op. De druif heeft zich na de oogst eerst bijna twee jaar teruggetrokken op eiken om daarna in de fles verder op smaak te komen. In die tijd heeft deze koning zich gehuld in een granaatrode mantel die bij elke beweging aroma’s van rood fruit, zwoele kruiden en een stoer vleugje tabak verspreidt. Die grandeur maakt niet alleen indruk op ons. Ook de critici van Gilbert & Gaillard zijn onder de indruk en hangen deze koning een gouden medaille om.

Normale prijs 26,99 Speciale prijs 15,99
U bespaart
Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
flessen
Opslaan
  • Gratis thuisbezorgd vanaf 35 euro
  • Gratis retourneren
  • Niet lekker, geld terug
Druivensoort: Nebbiolo
Smaakprofiel: Vol & Krachtig Volledige proefnotitie
Proefnotitie
Serveertips
Specificaties
Reviews
Proefnotitie

Klassieke en expressieve Barolo

Perfect ontwikkelde wijn met een granaatrode kern en een lichte oranje rand. Kenmerkend voor een Barolo die de jonge jaren achter zich heeft gelaten en lichtvoetigheid heeft ingeruild voor klassieke en expressieve aroma’s van geconcentreerd, bijna jamachtig rood fruit, zwoele kruiden, truffel, wat ceder en de voor Nebbiolo zo kenmerkende licht aardse tonen, gehuld in een lichte rokerigheid. Krachtig van smaak met zoet rood fruit, wat braam, toast en ceder- en zoethout. Een vleugje laurier maakt de compositie compleet van de vorstelijke Barolo met stevige tannines. Stoer en krachtig met een aangenaam vleugje leer en tabak.
Serveertips
  • Rosbief
  • Tournedos
  • Gegrild vlees
  • Gebraden vlees
  • Pasta met Truffel
  • Risotto met Truffel
  • Oude kaas
  • Gruyère
  • Edam
  • Parmezaan
Specificaties
WijnsoortRode Wijn
LandItalië
DruivensoortNebbiolo
RegioPiëmont
SmaakprofielVol & Krachtig
Jaargang2015
Alcoholgehalte14.00 %
Houtrijping18 maanden
Serveertemperatuur18-20 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2027
AllergenenBevat Sulfieten
AfsluitingKurk
EAN-nummer8027874075899
Art.nr.618905
awards
  • San-Tanaro-Barolo-DOCG
Reviews
San-Tanaro-Barolo-DOCG
Vorstelijke en goudbekroonde Barolo vol zwoel fruit en kruiden

De wijngaarden op de glooiende heuvels in Langhe behoren niet alleen tot de belangrijkste wijngaarden in het Italiaanse Piemonte, ze zijn ook nog eens een bedevaartsoord voor de liefhebber van groot Italiaans rood. Hier staat namelijk de Nebbiolo aangeplant, de druif waar de beroemde Barolo van wordt gemaakt. De Nebbiolo voelt zich thuis in de wijngaarden die ’s ochtends in nevelen zijn gehuld. Hier staan de stokken stevig geworteld in grijswitte mergelgronden met fossiele afzettingen uit de tijd dat het zeewater het gebied nog domineerde.

Italiaanse koning der wijnen

Nebbiolo is de bekendste en de oudste blauwe druif uit Piemonte en de enige die mag worden gebruikt in de statige Barolo. In de achttiende eeuw was de wijn al een graag geziene gast in het Piemontese vorstenhuis. Menig fles, toen nog zoet en mousserend rood, werd burgemeester gemaakt. Het was Camille Benso, graaf van Cavour en rechterhand van de koning, die in de negentiende eeuw op het idee kwam de stijl van de wijn drastisch te veranderen. Hij, liefhebber van groot Frans rood, wilde met de lokale druif een wijn creëren in de stijl van de alom geprezen Bordeauxwijnen: krachtig en een koning waardig. De Franse oenoloog Louis Oudart werd ingevlogen en hij bracht kennis over Franse vinificatie mee. Daarmee was de basis gelegd voor de statige Barolo van nu. De notabelen waren tevreden, de Nebbiolo minder. De tot dan toe door suikers verdoezelde dunne smaak en harde tannines van de druif kwamen naar boven. Wijnmaker Angelo Gaja uit het naburige Barbaresco kwam in 1974 met de oplossing. Hij introduceerde, tegen de traditie in, roestvrijstalen tanks in de wijnkelder. Hiermee kon hij de temperatuur en de blootstelling aan zuurstof beheersen, waardoor de druiven hun fruit behouden. De meest omstreden innovatie van Gaja was het gebruik van barriques: 225-litervaten van Frans eiken. Vooral dat laatste zorgde voor veel verzet bij de traditionele Italiaanse wijnmakers, die het Franse hout in de Italiaanse kelders als ketterij beschouwden. De modernisten wonnen de slag. Toch duurde het, mede door tegenvallende oogsten aan het begin van de jaren negentig, tot 1997 voordat alles op z’n plek viel. De langere rijping van de Nebbiolo en de verplichte rust op eiken en fles zorgen voor een sensationele wijn die zijn vorstelijke status door de jaren heen heeft behouden en sinds enkele decennia meer dan verdiend. Deze koninklijke en met goud bekroonde San Tanaro Barolo DOCG bewijst dat weer eens.

Winkelmand samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Naar boven