Deze verleidelijk frisse Pinot Grigio is gemaakt om van te genieten. Met familie of goede vrienden of gewoon tijdens een solo-verwenmoment. De wijnmakers van San Luccardi voeren jou met de fraaie smaken van appel,....
Deze verleidelijk frisse Pinot Grigio is gemaakt om van te genieten. Met familie of goede vrienden of gewoon tijdens een solo-verwenmoment. De wijnmakers van San Luccardi voeren jou met de fraaie smaken van appel, peer, pruim en wat mineraliteit naar de zonovergoten kust in het zuidwesten van Sicilië, waar een verfrissend zeebriesje een drupje citrus in jouw glas blaast. Bruschetta met tomaat bij de hand en het feest is compleet. Liever een visje? Deze Siciliaan is ook dan de perfecte tafelheer.
Verfrissende verrassing uit de wijngaarden van Sicilië, die strogeel in het glas glijdt en daar levendige groene reflecties vertoond. Intens en fruitig met de levendige aroma’s van knapperige appel, peer en een schijfje limoen. Ook een vleugje rijpe, lichtzoete meloen meldt zich in de neus. Het sappige en verfrissende fruit klinkt ook in de mond volop door en krijgt in de afdronk gezelschap van een delicate toets mineraliteit. Verkwikkend en spatzuiver, een Pinot Grigio om bij weg te dromen.
''Verfrissende verrassing uit de wijngaarden van Sicilië''
Hij heeft een flinke wereldreis gemaakt. Oorspronkelijk komt de pinot grigio uit de Franse Elzas, waar-ie de naam pinot gris draagt. In de veertiende eeuw verbleef de druif in Zwitserland, voornamelijk aan het hof van de keizer, die de maar geen genoeg kreeg van de pittige en aromatische wijn van de rondreizende druif. Na Zwitserland trok de pinot gris door naar Noord-Italië, om daar uit te groeien tot de legendarische pinot grigio zoals we die nu kennen. Vandaaruit maakte de druif uitstapjes naar Oostenrijk en Duitsland, waar ie Grauburgunder wordt genoemd, en verder de wereld over. Daaruit blijkt wel dat de pinot grigio zich overal thuis voelt. Ook op het warme en droge Sicilië. Of beter: juist op Sicilië, waar de druif tekent voor intens aromatische wijnen. Met Franse klasse en elegantie, aangevuld met Italiaanse authenticiteit. Beter wordt het niet.
Marsala
Sinds mensenheugenis is Sicilië een van de grootste wijngebieden van Italië. Grote wijnhuizen en kleine wijnboeren werken er sinds enkele decennia gebroederlijk naast elkaar en delen kennis en techniek om samen echte kwaliteitswijnen te kunnen maken. Dat zie je ook in Marsala, het gebied dat ooit bekend stond om zijn gelijknamige versterkte wijn, waar een ware wijnrevolutie heeft plaatsgevonden. Met overheidssubsidies en inzet van grote wijnhuizen werden wijngaarden met inheemse druivenrassen verbeterd en experimenten met Europese druiven ingezet. Kelders werden aangepast en oude houten vaten moesten wijken voor stalen tanks of kleine barriques om het pure fruit uit de druif nog beter tot uitdrukking te brengen in de wijn. Dat werpt zijn vruchten af. Want waar droge, fruitige kwaliteitswijnen ooit een uitzondering waren, zijn zij nu de regel op Sicilië. Met het klimaat zat het op het eiland altijd al wel snor: droge, zonovergoten zomers, weinig regen en de aanwezigheid van de Etna, die met z’n vulkanische bodem een geheel eigen en bijzonder karakter aan wijnen geeft. Al die verbeteringen en het optimale klimaat leidden ertoe dat Marsala als eerste wijngebied op Sicilië in 1969 een DOC-classificatie kreeg. Inmiddels telt het eiland iets meer dan twintig DOC-gebieden en nemen wijnen van Sicilië de plek op het wereldtoneel in die ze verdienen!