Een rosé van een witte druif? Pinot grigio kan én doet het gewoon. Want het fruitbommetje heeft een grijs-rozige schil die zorgt voor een prachtige blush-rosé. Heerlijk droog met aangenaam fris. Een échte....
Een rosé van een witte druif? Pinot grigio kan én doet het gewoon. Want het fruitbommetje heeft een grijs-rozige schil die zorgt voor een prachtige blush-rosé. Heerlijk droog met aangenaam fris. Een échte karakterwijn van Sicilië met een opgewekte en fruitige persoonlijkheid. Geen zoet druktemakertje in de fles, maar een Italiaanse rosé zoals we die kennen en zo waarderen: geliefd om z’n elegante eenvoud.Om zo van te genieten en in combinatie met zeevruchten, gegrilde groenten en paella (van de barbecue).
Prachtige blush-rosé met een delicaat lichtroze zweem. Verwent de neus én de mond met de opgewekte tonen van verse zomerkoninkjes en frambozen. Heerlijk op smaak gebracht met een lichtkruidige toets, die deze San Luccardi Pinot Grigio karakter én body geeft. Deze fraaie rosé van Siciliaanse bodem geeft dan ook een mondvullend lekker wijn. Heerlijk fris en fruitig. Schenk nog maar een keer bij!
Hij heeft een flinke wereldreis gemaakt. Oorspronkelijk komt de pinot grigio uit de Franse Elzas, waar-ie de naam pinot gris draagt. In de veertiende eeuw verbleef de druif in Zwitserland, voornamelijk aan het hof van de keizer, die de maar geen genoeg kreeg van de pittige en aromatische wijn van de rondreizende druif. Na Zwitserland trok de pinot gris door naar Noord-Italië, om daar uit te groeien tot de legendarische pinot grigio zoals we die nu kennen. Vandaaruit maakte de druif uitstapjes naar Oostenrijk en Duitsland, waar ie grauburgunder wordt genoemd, en verder de wereld over. Daaruit blijkt wel dat de pinot grigio zich overal thuis voelt. Ook op het warme en droge Sicilië. Of beter: juist op Sicilië, waar de druif tekent voor volle en aromatische wijnen. Meesterlijk lekker.
Wereldwijnen van Sicilië
Sinds mensenheugenis is Sicilië een van de grootste wijngebieden van Italië. Grote wijnhuizen en kleine wijnboeren werken er sinds enkele decennia gebroederlijk naast elkaar en delen kennis en techniek om samen echte kwaliteitswijnen te kunnen maken. Dat zie je ook in Marsala, het gebied dat ooit bekend stond om zijn gelijknamige versterkte wijn, waar een ware wijnrevolutie heeft plaatsgevonden. Met overheidssubsidies en inzet van grote wijnhuizen werden wijngaarden met inheemse druivenrassen verbeterd en experimenten met Europese druiven ingezet. Kelders werden aangepast en oude houten vaten moesten wijken voor stalen tanks of kleine barriques om het pure fruit uit de druif nog beter tot uitdrukking te brengen in de wijn. Dat werpt zijn vruchten af. Want waar droge, fruitige kwaliteitswijnen ooit een uitzondering waren, zijn zij nu de regel op Sicilië. Met het klimaat zat het op het eiland altijd al wel snor: droge, zonovergoten zomers, weinig regen en de aanwezigheid van de Etna, die met z’n vulkanische bodem een geheel eigen en bijzonder karakter aan wijnen geeft. Al die verbeteringen en het optimale klimaat leidden ertoe dat Marsala als eerste wijngebied op Sicilië in 1969 een DOC-classificatie kreeg. Inmiddels telt het eiland iets meer dan twintig DOC-gebieden en nemen wijnen van Sicilië de plek op het wereldtoneel in die ze verdienen!