San Luccardi Grecanico Terre Siciliane
Siciliƫ is een eiland vol schatten met wijn als smaakvol voorbeeld. Want neem nou deze Grecanico, gemaakt in de wonderschone kuststrook Menfi waar de druiven 300 dagen per jaar worden gekust door de zon. Zo ook de....
Lees meer- Gratis thuisbezorgd vanaf 45 euro
- Gratis retourneren
- Niet lekker, geld terug
Bijzonder aantrekkelijk Italiaans wit
-
Vitello tonnato
-
Gamba
-
Garnalen
Flesinhoud | 0.75 |
---|---|
Wijnsoort | Witte Wijn |
Land | Italiƫ |
Druivenras | Grecanico |
Regio | Siciliƫ |
Smaakprofiel | Stevig |
Jaargang | 2021 |
Alcoholgehalte | 13 % |
Serveertemperatuur | 8-10 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2024 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8000254005303 |
Art.nr. | E101639 |

Je hebt druiven zonder geheimen, tot in het kleinste detail beschreven én druiven waarvan de herkomst in nevelen is gehuld. De Grecanico behoort tot de laatste categorie. DNA-onderzoek heeft aangetoond dat de druif identiek is aan de Garganega, de druif die furore maakt met de fraaie witte Italiaanse wijn Soave. En dan lijken beide druiven ook nog eens genetisch identiek te zijn aan de Malvasia de Manresa uit Spanje. Tot zo ver dat wat bekend is. Grote vraag is hoe de druif zijn weg naar Sicilië heeft gevonden. Trotse wijnmaker – en geef ze eens ongelijk – stellen dat de druif er is geboren en getogen. Maar is dat ook zo? Er wordt namelijk ook gesteld dat de druif van oorsprong Grieks is. Dat klinkt logisch, wetende dat ‘Greco’ in het Italiaans staat voor Griekenland. En het waren de oude Grieken die al ver onze jaartelling vele wijnstokken naar Sicilië brachten. Of de stokken van de eeuwenoude variëteit zo in Menfi, de zonnige kuststrook in het zuidwesten van Sicilië op een uur rijden van Palermo kwamen? Wie het weet, mag het zeggen. Feit is hoe dan ook dat de druif zich helemaal senang voelt op de zandgronden in Menfi en ruim de tijd neemt om te rijpen. Gemiddeld tot half oktober. Staan de stokken op hoger gelegen wijngaarden, dan duurt de rijping soms tot november. De wijnmakers wachten het moment geduldig af. Want als er één ding echt zeker is over de mysterieuze druif, dan is dat wel dat-ie waanzinnig mooie wijnen voorbrengt!
Wereldwijnen van Sicilië
Sinds mensenheugenis is Sicilië een van de grootste wijngebieden van Italië. Grote wijnhuizen en kleine wijnboeren werken er sinds enkele decennia gebroederlijk naast elkaar en delen kennis en techniek om samen echte kwaliteitswijnen te kunnen maken. Dat zie je ook in Marsala, het gebied dat ooit bekend stond om zijn gelijknamige versterkte wijn, waar een ware wijnrevolutie heeft plaatsgevonden. Met overheidssubsidies en inzet van grote wijnhuizen werden wijngaarden met inheemse druivenrassen verbeterd en experimenten met Europese druiven ingezet. Kelders werden aangepast en oude houten vaten moesten wijken voor stalen tanks of kleine barriques om het pure fruit uit de druif nog beter tot uitdrukking te brengen in de wijn. Dat werpt zijn vruchten af. Want waar droge, fruitige kwaliteitswijnen ooit een uitzondering waren, zijn zij nu de regel op Sicilië. Met het klimaat zat het op het eiland altijd al wel snor: droge, zonovergoten zomers, weinig regen en de aanwezigheid van de Etna, die met z’n vulkanische bodem een geheel eigen en bijzonder karakter aan wijnen geeft. Al die verbeteringen en het optimale klimaat leidden ertoe dat Marsala als eerste wijngebied op Sicilië in 1969 een DOC-classificatie kreeg. Inmiddels telt het eiland iets meer dan twintig DOC-gebieden en nemen wijnen van Sicilië de plek op het wereldtoneel in die ze verdienen!