De Dourovallei vormt de bakermat van de oudste én meest prestigieuze Portwijnen. De ‘gouden rivier’ Douro meandert er langs steile heuvels en door rijke valleien zoals de Vale de Méndiz en Roncão. Hier rijpen....
De Dourovallei vormt de bakermat van de oudste én meest prestigieuze Portwijnen. De ‘gouden rivier’ Douro meandert er langs steile heuvels en door rijke valleien zoals de Vale de Méndiz en Roncão. Hier rijpen de druiven voor deze Vintage Port in wijngaarden die de hoogste classificering van Portugal hebben én op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. De druiven van deze unieke gronden zijn allemaal geoogst in 2015, waarna het sap vier jaar heeft gerijpt. Het resultaat? Fruitig, complex en zo geraffineerd dat-ie 90 punten van Robert Parker krijgt. (Let op: dit is een unfiltered port, lees onder 'inhoud' hoe je deze port het beste kunt serveren.)
Diep robijnrode Port die de afkorting LBV (Late Bottled Vintage) met trots op z’n etiket draagt. Terecht, want in deze geraffineerde Quinta do Silval Magalhães die maar liefst vier jaar heeft gerijpt, ervaar je de verfijning die zo kenmerkend is voor een LBV. Vol sappig en rijp fruit, complex, gedurfd en perfect in balans. Met veel rijp zwart fruit en soepele tannines. Nu al heerlijk op dronk en, omdat het om een LBV Unfiltered gaat, nog járen weg te leggen. Een expressieve en ongefilterde Port als deze kan wat sediment bevatten en daardoor wat troebel zijn. Juist hierdoor ontwikkelt de Port zich bijzonder mooi in de fles. Ons advies: de port een aantal uur rechtop laten staan, zodat het meeste bezinksel al op de bodem rust én decanteren voor het genieten. Na opening blijft deze prachtige Port nog twee weken tot, mits op koele temperatuur bewaard, twee maanden goed.
Dat predicaat LBV, dat staat voor Late Bottled Vintage, wordt alleen toegekend aan portwijnen gemaakt van druiven van één enkele oogst en die tussen het vierde en zesde jaar zijn gebotteld. In die periode komt een LBV op kracht, terwijl het toch de heerlijke fruittonen behoudt. Helemaal als de Port, net als deze, heeft gerijpt in roestvrijstalen tanks. Hierdoor krijgt de portwijn zijn volle expressie, zonder dat zuurstof er vat op krijgt. Dat wil nog wel eens het geval zijn bij rijping in eikenhouten vaten, waardoor de Port wat kleur verliest. Bij een LBV is dat niet het geval: de Port wordt na de verplichte rijping van vier tot zes jaar in een schitterende robijnrode kleur gebotteld en is vanaf dat moment perfect op dronk. Zo geraffineerd en verfijnd, dat de Amerikaanse wijnrecensent Robert Parker deze LBV waardeert met maar liefst 90 punten.
Quinta do Silval: authenticiteit en kwaliteit
Deze Magalhães dankt zijn verfijnde kracht aan een aantal waarden. Het vakmanschap van de wijnmakers van Quinta do Silval, de ligging en het terroir van de wijngaarden en de kwaliteit van de gebruikte inheemse druivenrassen: touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, tinta barroca. Veel wijnmakers in Douro hebben gekloonde wijnstokken van die eerste, de touriga nacional, in de wijngaarden staan. Dit omdat de oorspronkelijke stok een lagere opbrengst heeft. Tegelijkertijd zorgt dat er juist voor dat de druiven van de originele wijnstokken onwaarschijnlijk geconcentreerd en complex zijn. Het is om die reden dat in de wijngaarden van Quinto do Silval alleen de oorspronkelijke, niet gekloonde wijnstokken staan. Het levert portwijnen als deze Magalhães op, die de waarden van het wijnhuis uitdragen: traditie, authenticiteit en kwaliteit. Het wijnhuis maakt al sinds 1870 bijzonder fraaie portwijnen en heeft de Magalhães in 1999 nieuw leven ingeblazen. Een unieke serie portwijn van een uitzonderlijk goede kwaliteit die jaarlijks in een beperkte hoeveelheid flessen wordt uitgebracht.