Oro Italiano Primitivo Probeerpakket (3 flessen)
Van achtergrondzanger tot gevierd soloartiest. De bijzondere druif Primitivo heeft het gemaakt! In deze Oro Italiano geeft de druif een dijk van optreden. Vol zwoele kruiden, op grandioze wijze aangevuld door....
Lees meer 34,59
Niet op voorraad
- Gratis thuisbezorgd
- Gratis retourneren
- 100% proefgarantie
''Primitivo: zwoele parel uit Puglia per 3 flessen''
Jarenlang leidde de druif Primitivo een onbekend bestaan in het Italiaanse Puglia. Het succes van de Zinfandeldruif bracht daar verandering in. In 1967 ontdekte een Amerikaanse wetenschapper dat de Italiaanse Primitivo en de Amerikaanse Zinfandel identiek zijn en afstammen van de Kroatische druif Tribidrag. Hoe de druiven in Puglia en Californië zijn beland is onbekend. Wat wel vast staat is dat de Primitivo vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw enorm in waardering is gestegen dankzij de populariteit van de Zinfandel. Tot die tijd werd de Primitivo ernstig onderschat: de druif mocht, bij de gratie van de wijnmaker, dienen als smaak- of kleurversterker van andere, minder stevige rode wijnen. Tot wijnboeren in Californië ontdekten hoe de diva Zinfandel het liefst behandeld wilde worden. Zij deelden die kennis met hun Italiaanse collega’s die op hun beurt Primitivo transformeerden tot een wijn vol Zuid-Italiaans temperament. Vol woeste, kruidige geuren en tegelijkertijd heerlijk zacht en romig. Een wijn die stevig door de zon is gekust: met rijp en zwoel haast jamachtig zwart fruit in combinatie met geurige mediterrane kruiden.
Piemonte in het noordwesten van Italië heeft hazelnoten, Puglia in de hak van de Italiaanse laars heeft olijven. En allebei hebben ze fantastische wijnen. De grote rode jongens uit Piemonte, als Barolo en Barbaresco, zijn dan wel wereldberoemd, maar vlak wijnen uit Puglia niet uit! De streek wordt gezien als wijngebied in opkomt en de prachtexemplaren uit de hak stijgen razendsnel in populariteit. Al had Puglia, ook wel Apulië genoemd, daar een lange aanloop voor nodig. De wijntraditie gaat namelijk ruim 4.000 jaar terug. Maar lange tijd was het grote slagen, snel thuis. En dat kwam de kwaliteit niet altijd ten goede. Bovendien werd het merendeel van de oogst verkocht aan wijnmakers in het noorden van Italië en Frankrijk, die met de bijzondere druiven uit Puglia meer body aan wijn wilden geven. Aan het eind van de vorige eeuw is er echter flink geïnvesteerd in de wijnbouw in de droge, warme en vruchtbare streek aan de Adriatische kust. En dat werpt zijn vruchten af! Want Puglia staat nu ook garant voor kwaliteitswijnen van authentieke en lokale druivensoorten als Negroamaro en Primitivo, de parel van Puglia.