Krachtige, terroirgedreven wijn van topkwaliteit uit Priorat. Dit is een van de meest fascinerende wijngebieden in Spanje waar bevoorrechte wijnboeren aan de hand van strenge regels prachtige wijnen maken. Dat ervaar....
Krachtige, terroirgedreven wijn van topkwaliteit uit Priorat. Dit is een van de meest fascinerende wijngebieden in Spanje waar bevoorrechte wijnboeren aan de hand van strenge regels prachtige wijnen maken. Dat ervaar je in deze bijzonder smaakvolle Los Nobles vol intens fruit en weelderige houttonen. Dit is dé perfecte blend van de streng geselecteerde druiven garnacha en mazuelo, alleen de allerbeste exemplaren hebben de fles gehaald. En dat proef je! Deze krachtige Spanjaard is gemaakt om nu van te genieten of nog even te bewaren, het kan namelijk alleen nóg beter worden!
Een prachtige wijn met een avondvullend programma. Deze donker robijnrode wijn heeft verrukkelijke aroma’s van rijp rood fruit en donker fruit, hout en geroosterde noten. De wijn heeft zes maanden gerijpt op oude eikenhoutenvaten. In de mond komen deze zachte houttonen mooi tot uiting, aangevuld met cacao en rijp fruit. De wijn is vol en krachtig, met een prachtige balans, medium zuren en rijpe tannines. Om het af te toppen heeft de wijn een lange en smakelijke afdronk.
De hoogste categorie in de Spaanse wijnwetgeving is de Denominación de Origen Calificada, oftewel DOCa. Deze appellation is in Spanje slechts aan twee wijngebieden toevertrouwd. Priorat en de Rioja zijn de enige twee regio’s die voor deze appellation in aanmerking komen. In Priorat wordt dit op z’n Catalaans de DOQ genoemd: Denominació d'Origen Qualificada.
Priorat ligt in het binnenland van Catalonië, ten zuidwesten van Barcelona. Vandaag de dag is dit een van de meest prestigieuze wijnregio’s. Hiervandaan komen stevige rode wijnen, veelal gemaakt van de druiven garnacha en cariñena (ook wel mazuelo genoemd), aangevuld met andere (Franse) druiven als cabernet sauvignon, merlot en syrah. De regio is rotsig en bergachtig. De grote berg Montsant loopt door het hele gebied en maakt het lastig toegankelijk. Om van het ene naar het andere wijngebied te komen, rijd je via één van de bergachtige wegen met veel kreukels en haarspeldbochten. Dit maakt het een uniek gebied. De zomers zijn hier erg warm, de winters koel. De wijngaarden liggen op terrassen op hoogtes van 100 tot 700 meter.
Gouden Llicorella-bodem
Één van de geheimen aan het unieke karakter van de wijnen uit Priorat? Dat is zeker weten de Llicorella-bodem. Dit is een rode leisteenbodem met deeltjes kwarts. De bijzondere bodem weerkaatst zonnestralen, waardoor de druiven van alle kanten profiteren van de zon. Wijnstokken gedijen het beste op een arme bodem. Dit zorgt er namelijk voor dat de wijnstok zijn best gaat doen om te groeien en te ontwikkelen. In deze harde Llicorella-bodem nestelen de wortels van de wijnstokken diep zodat deze aan voldoende water en voedingsstoffen kan komen. Deze bodem houdt voldoende water vast waardoor de wijnstok ook op een later moment voldoende voedingsstoffen tot zich kan nemen. Toch hebben de wijngaarden lage opbrengsten door de moeilijke ondergrond van rotsen en schaarste aan water. Dit komt de kwaliteit van de wijnen ten goede. De parels uit Priorat zijn dan ook schaars en flink aan de prijs. Maar niet bij ons!