2015 | Frankrijk, Beaujolais

Jacques Dépagneux Cuvée Mathilde ‘Côte du Py ‘ Morgon AOP

Wie de Beaujolais alleen kent van de lichte Beaujolaiswijnen die elk jaar in oktober op de markt komen, heeft nog nooit kennis gemaakt met de kwaliteitswijn van Côte du Py in het bijzondere wijngebied Morgon. Het gebied is een van de tien beroemde Crus du Beaujolais. Hier maakt Jacques Dépagneux, een van de oudste wijnhuizen in de Beaujolais, deze karakteristieke en intense Cuvée Mathilde van de Gamaydruif. Vol sappig rood fruit en zwarte peper. Een echte beau vin uit de Beaujolais

11,99
flessen
Opslaan
  • Gratis thuisbezorgd vanaf 35 euro
  • Gratis retourneren
  • Niet lekker, geld terug
Druivensoort: Gamay
Smaakprofiel: Soepel & Rond Volledige proefnotitie
Proefnotitie
Serveertips
Specificaties
Reviews
Proefnotitie

Lekker stoere Beaujolais

Verfijnde donkerrode wijn met een fonkelend paars randje. De neus is aards en zwoel met aroma’s van framboos, kersen, bramen en zwarte bessen. Heerlijk sappig van smaak met volop bosfruit aangevuld peper, een vleugje koffie en een minerale toets. Deze lekkere en vlezige Beaujolais met stevige tannines en diepte toont aan dat het bijzondere gebied Morgon Côte du Py garant staat voor topkwaliteit.
Serveertips
  • Biefstuk
  • Rosbief
  • Lasagne met tomatensaus
  • Belegen kaas
  • Oude kaas
Biefstuk, rosbief, wild, gevogelte, rijke en pittige lasagne en rijpe kazen
Specificaties
WijnsoortRode Wijn
LandFrankrijk
DruivensoortGamay
RegioBeaujolais
SmaakprofielSoepel & Rond
Jaargang2015
Alcoholgehalte13.50 %
Serveertemperatuur15-18 °C
AllergenenBevat Sulfieten
AfsluitingNatuurkurk
EAN-nummer8719418005560
Art.nr.240105
Reviews
Jacques-Dépagneux-Cuvée-Mathilde-‘Côte-du-Py-‘-Morgon-AOP
Lekkere stevige Beaujolais uit oui oui: Côte du Py

Alleen de tien beste wijndorpen in de Beaujolais mogen hun naam op het wijnetiket vermelden. Vanwege de grote klasse en het specifieke karakter van de wijnen uit die dorpen, mogen deze wijnen met de kwaliteitsaanduiding Cru op de markt worden gebracht. Dat geldt ook voor deze Cuvée Mathilde van Jacques Dépagneux, gemaakt in de Cru Morgon. Hier bevindt zich, bovenop een al eeuwen slapende vulkaan, de meest opmerkelijke wijngaard van de Beaujolais: Côte du Py. De wijngaard van 285 hectare, met druivenstokken van gemiddeld 70 jaar, wordt door individuele wijnboeren bewerkt en de Py (oud-Frans voor platte heuveltop) verbindt de dorpjes Villié en Morgon. De bodem op de heuveltop bestaat voornamelijk uit blauwe granietstenen met mangaan en sterk aan erosie onderhevige korrelige leisteen, plaatselijk ‘sol pourri’ genoemd. Daarin zit de magie van de wijnen uit Morgon Côte du Py. De bodemstructuur geeft namelijk een heerlijke minerale verfijning aan de wijnen met de typische geuren van frambozen en donkerrood fruit. Dat onderscheidt de wijnen van de andere Crus in de Beaujolais: ze zijn beter en subtieler. De wijnen van de platte heuveltop behoren dan ook tot de allerbesten uit de streek.

Gamay uit oui oui, la Côte du Py

De Gamaydruiven die Jacques Dépagneux, opgericht in 1875, gebruikt voor deze Cuvée Mathilde komen van oui oui, la Côte du Py. De wieg van de druif staat in Gamay, een klein dorpje even ten zuiden van Beaune in de Bourgogne. De druif liet daar al in de veertiende eeuw van zich horen. Tot vreugde van de inwoners van het dorpje. De Gamay kent een hoge opbrengst, rijpt eerder van de daar en toen veel aangeplante Pinot Noir en blijkt amper gevoelig voor ziektes. Filips de Stoute, hertog van Bourgondië van 1363 tot 1404, was minder gecharmeerd van de druif. De Gamay zou een bedreiging vormen voor de delicate en door hem geliefde Pinot Noir. Hij bestempelde de druif als ‘schadelijk voor de gezondheid’ en verbande de Gamay in 1395 uit Bourgogne. De druif maakte een rentree, maar moest en moet in Bourgogne in de Pinot Noir zijn meerdere erkennen. Hoe anders is dat in Beaujolais, want daar is Gamay de absolute baas. Sterker nog, de druif heeft de hele streek voor zichzelf. Naast de lichte en fruitige Primeurwijnen, worden er in Beaujolais – gelukkig, zouden we bijna zeggen – ook traditionele wijnen van topkwaliteit gemaakt. Soms houtgelagerd en altijd met smaakvolle tonen van kersen, zwarte bessen, bramen en peper. Deze Cuvée Mathilde van Jacques Dépagneux is zo’n karaktervolle en heerlijke kanjer.

Naar boven