2016 | Frankrijk, Bourgogne

Domaine Chofflet-Valdenaire Givry 1er Cru Clos Jus

Puike Pinot Noir uit Premier Cru wijngaard

Zo mooi kan wijn zijn… De Franse koning Henri IV was al dol op Pinot Noir uit Clos Jus, de beroemdste Premier Cru wijngaard van Givry. Een klein paradijsje voor wijnstokken op zo’n 280 meer hoogte in het hart van de Côte Chalonnaise. De wijngaard dankt zijn reputatie aan het kalk en de keien die de bodem bedekken en aan de charmante en sappige Pinot Noir gevuld met krokant rood fruit en elegante tannines. Wat aardse tonen geven deze puike Bourgogne dat typische karakter van groot rood uit de Chalonnaise. Wij begrijpen Henri IV volledig!

Normale prijs 28,99 Speciale prijs 21,99
U bespaart
131,94 (Per doos van 6)
Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Opslaan
  • Gratis thuisbezorgd vanaf 45 euro
  • Gratis retourneren
  • Niet lekker, geld terug
Smaakprofiel: Soepel & Rond Volledige proefnotitie
Proefnotitie
Serveertips
Specificaties
Reviews

Puike Pinot Noir uit Premier Cru wijngaard

Mooie en typische Pinot Noir uit Côte Chalonnaise. Uit de Premier Cru wijngaard Clos Jus om precies te zijn. Die wijngaard is beroemd om z’n altijd rijpe en sappige wijnen vol fruit, wat aardse tonen en pure elegantie. U ervaart het allemaal in deze robijnrode wijn van Domaine Chofflet-Valdenaire die bijna uit elkaar spat van sappige en zure kersen, frambozen, rode bessen en cassis. Een hint van die kenmerkende aardse tonen en subtiele invloed van eiken maken de neus compleet. Bijzonder elegant en puur van smaak, zoals u mag verwachten van een eersteklas Bourgogne. Nu perfect op dronk.
  • Https& Kwartel
  • Https& Hert
  • Https& Hazenpeper
  • Https& Gegrilde vis
  • Https& Paddenstoelen
  • Https& Risotto al Funghi
  • Https& Brie
  • Https& Camembert
Wild, gevogelte (kwartel), paddenstoelen en (paddenstoelen)risotto, gegrilde vis en zachte kazen als camembert en brie
Flesinhoud0.750000
WijnsoortRode Wijn
LandFrankrijk
RegioBourgogne
SmaakprofielSoepel & Rond
Jaargang2016
Alcoholgehalte13 %
Houtrijping18 maanden
Serveertemperatuur17-18 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2026
AllergenenSulfieten
AfsluitingKurk
EAN-nummer3506123142117
Art.nr.231676
Domaine Chofflet-Valdenaire Givry 1er Cru Clos Jus
Neusje van de zalm: Premier Cru Pinot Noir

Domaine Chofflet-Valdenaire ligt in de heuvels van het Franse gehucht Russily in de appellatie Givry, het episch centrum van de Bourgondische wijnregio Côtes Chalonnaise. Het landgoed is in handen van Jonathan Brunot, schoonzoon van Denis Valdenaire die op zijn beurt de schoonzoon is van Jean Chofflet, telg uit de wijnmakersfamilie Chofflet die sinds 1710 eigenaar is van het veertien hectare tellende wijndomein met een perceel in de beroemdste Premier Cru wijngaard van Givry: Clos Jus. Denis Valdenaire was een van de wijnmakers die een opmerkelijke prestatie leverden in de Premier Cru wijngaard. Die stond namelijk al te boek als de beste wijngaard in de verre omgeving, toen in de negentiende eeuw de druifluis er toesloeg. De veelvraat liet weinig over van de wijngaard die er vervolgens tot eind vorige eeuw verlaten bijstond. Denis Valdenaire en enkele andere wijnmakers zorgden voor herplant en bliezen de iconische wijngaard nieuw leven in. En hoe: de wijngaard in het dorpje Givry voert de ranglijsten weer aan. En hoe. Op de bodem van rode klei en kalksteen is de opbrengst van nature laag, waardoor de druiven die aan de stok verschijnen bol staan van de geconcentreerd fruit. Rijping op eiken voegt daar subtiele houttonen aan toe. Het resultaat is een puike Pinot Noir die alle kenmerken van de beroemde Premier Cru wijngaard in zich heeft.

 

Veelzijdige Pinot Noir

Pinot Noir is een druif met vele gezichten. Het is een van de bekendste blauwe druiven die overal ter wereld staat aangeplant en een diversiteit aan wijnen voortbrengt. De druif wordt zelfs gebruikt in Champagne! De bakermat van Pinot Noir is Bourgogne en daar brengt de druif nog altijd de grootste wijnen voort, die worden gekenmerkt door een elegantie, subtiliteit en soepel fruit. Tegelijkertijd heeft de Pinot Noir de reputatie de meest grillige druif ter wereld te zijn. Hij gedijt goed in een niet al te warm klimaat en spreekt zijn voorkeur uit voor een vochtig klimaat. De Pinot Noir wil namelijk traag kunnen rijpen, bij voorkeur op een kalkrijke bodem. Dat zit wel snor in de Premier Cru wijngaard Clos Jus met z’n kalksteen bodem. De mensen van Domaine Chofflet-Valdenaire oogsten de druiven met de hand en vertrouwen het sap na een korte rijping in betonnen vaten langdurig toe aan eikenhouten vaten, waarvan niet meer dan 25 procent nieuw is. Want, zo luidt de filosofie van het wijnhuis: ‘Het hout mag de wijn niet overheersen, maar moet hem begeleiden.’

Winkelwagen samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?