2015 | Australië, South Australia

Cumulus Cool Climate Chardonnay

Net als de voorgaande jaargangen is deze Cumulus Cool Climate Chardonnay van ongeëvenaarde kwaliteit. Sterker nog: de kritische wijnrecensenten van James Halliday Wine Companion gaven deze prachtwijn uit 2015 95 punten, een puntje meer dan die uit 2014 en 2013. En daarmee stijgt deze delicaat romige Chardonnay van ‘sterk aanbevolen’ naar ‘voortreffelijk’. Met zo’n rapportcijfer kun je thuiskomen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de medailles die dit vlaggenschip van Cumulus Wines heeft gewonnen. Maar er zijn van die wijnen waar je niet te veel over moet praten. Daar moet je gewoon van genieten, met volle teugen. Dit is er zo één. Enjoy!

11,99
  • Gratis thuisbezorgd vanaf 35 euro
  • Gratis retourneren
  • Niet lekker, geld terug
Druivensoort: Chardonnay
Smaakprofiel: Droog & Krachtig Volledige proefnotitie
Proefnotitie
Serveertips
Specificaties
Reviews
Proefnotitie

Voortreffelijke Chardonnay

Schitterende goudkleurige Chardonnay met een frisgroen randje, die verleidt met een luxe bouquet van citrus en witte nectarine, aangevuld met een vleugje romigheid. Elegant en romig in de mond dankzij de houtrijping en toch met de kenmerkende levendige en frisse eigenschappen van een uitmuntende Cool Climate Chardonnay. Dat betekent en mand vol citrus, nectarine en perzik met subtiel geïntegreerde eikentonen en een toets geroosterde amandelen. Een grootse genietwijn met een oneindige afdronk. Heerlijk!
Serveertips
Specificaties
WijnsoortWitte Wijn
LandAustralië
DruivensoortChardonnay
RegioSouth Australia
SmaakprofielDroog & Krachtig
Alcoholgehalte12.50 %
Jaargang2015
Houtrijping11 maanden
Serveertemperatuur7-8 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2022
AllergenenBevat Sulfieten
AfsluitingSchroefdop
EAN-nummer19334463000702
Art.nr.650565
Reviews
Cumulus-Cool-Climate-Chardonnay
Cool Climate Chardonnay van ongeëvenaarde kwaliteit

Verscholen tussen glooiende, met wijnranken begroeide heuvels en kronkelende landweggetjes van New South Wales in Australië ligt het bijzondere wijngebied Orange. Kolonisten die het gebied in de negentiende aandeden, ontdekten de kracht en potentie van de mineraalrijke bodem rondom de inmiddels uitgestorven vulkaan Mount Canobolas. Wijnstokken werden geplant en na de aanleg van een spoorlijn in 1877 vonden de relatief eenvoudige wijnen uit Orange hun weg in heel Australië. In 1980 vestigden enkele succesvolle wijnfamilies zich in het gebied waardoor de waardering voor wijnen uit Orange flink steeg. Het was echter de spraakmakende wijnmaker Philip Shaw die het gebied met de opvallende hoogte tot 1150 meter echt op de kaart zette, nadat hij er in 1988 het perfecte perceel vond. Zijn invloed op het wijngebied was zo bijzonder dat de wijngaarden acht jaar later, in 1996, werden aangewezen als geografisch gebied Orange Region. Want juist hier, op grote hoogte, laten van oorsprong Europese druivensoorten als Chardonnay, Merlot en Shiraz zich van hun beste kant zien. In het koele klimaat rijpen de druiven langzaam, terwijl de intense zon zorgt voor intense aroma’s. Die combinatie van geologie, klimaat, temperatuur en bodem vormen de basis van de intense Cool Climate wijnen met hun expressieve aroma’s en uitgesproken smaken.

Onderscheiden Cumulus Wines

Cumulus Wines is een van de meest bekroonde wijnmakerijen in Orange. Het wijnhuis is opgericht in 1998 en heeft een wijngaard van 500 hectare, die uitgestrekt ligt over de glooiende heuvels in de wijnstreek. De druiven die zijn gebruikt in deze Cumulus Chardonnay komen van ranken die staan aangeplant op 600 meter boven zeeniveau en hoger, daar waar het koel en zonnig is. De oogst van 2015 behoort tot de beste van het gebied. De druiven zijn met de hand geplukt en onder toeziend oog van oenoloog Debbie Lauritz toevertrouwd aan houten vaten: dertig procent is gefermenteerd in nieuwe Franse eikenhouten vaten, vijftien procent in Frans eiken van één jaar oud, nog eens vijftien procent in twee jaar oude eikenvaten uit Frankrijk en de resterende veertig procent in oudere Franse vaten van 225 en 400 liter. Na negen maanden rijping is de inhoud uit de verschillende vaten samengevoegd, opnieuw in eikenhouten vaten, om vervolgens twee maanden later aan de fles te worden toevertrouwd. Na een verplichte flesrust van nog eens enkele jaren in de kelder van Cumulus Wines is deze schitterende Chardonnay nu klaar om gedronken te worden.

Naar boven